Bluesmana jakąś świadomość historyczną to ty masz ?
Kocham swą ojczyznę.
Choć nie daje mi wszystkiego, choć szarga ją sfora wściekłych psów
Kocham swą ojczyznę.
Choć wielu jest tych, co wciąż narzekają a nic nie robią by coś zmienić.
Kocham swą ojczyznę.
Choć inne ziemie i narody nie są mi obce i władam ich językami.
Kocham swą ojczyznę.
Choć sercem podziwiam inne ziemie i myślą do nich ulatuje
Kocham swą ojczyznę.
Bo jest moją matką, a matki się nigdy nie pozostawia.
Bo To w niej poznawałem świat, to w niej cierpiałem, przeżyłem pierwsze miłości
To w mym ojczystym języku pierwszy raz szeptałem słowo kocham, zdradzam, nienawidzę
Jak i pierwszy raz przeklinałem dzień moich narodzin
Kocham swą ojczyznę i nie są nią Ci którzy rządzą gdy rozkradają
A ten kto się jej w słabej chwili wyrzeka...
Jak wartościowym jest człowiek, który wyrzeka się swych korzeni
Tylko dlatego, że w innych będzie mu wygodniej, lepiej ?
To jak przyjaciel, który zostawia nas w imie większej korzyści, przyjemności...
_________________ Co za idiotyczny punkt w regulaminie.
Poza tym, wypadało się podpisać jak grzebałeś na moim profilu pipko.
Bluesmana jakąś świadomość historyczną to ty masz ?
Mam i wiem dzięki temu, że Polska przez kilkaset lat nie miała nic wspólnego ze Śląskiem.
Szanuje Polaków,Niemców itd ,więc oczekuje że wy uszanujecie moje poczucie narodowe (tak z góry pisze :D )
Bluesman, hmm a jaki to jest naród ? Ślązaków czy jak się mam Wać zwać ? ?
Nazywać mnie możesz Bluesman :) A czuje sie Ślązakiem,jeśli ktoś nie jest stąd to trudno mu to zrozumieć. W ogóle uczucie trudno wytłumacz słowami, nie ? Więc darujmy sobie duskusje na temat pt. "Czy jest narodowość Śląska?"
Hmm....nie rozumiem jak można kochać rejon-a nie kochać Polski
Cudze chwalicie swego jie znacie-święte słowa...ale jest coraz więcej ludzi którzy zamiast gadać coś robią
Postaram sie coś zmienić o ile jest to możliwe
Gardzę ludźmi którzu uciekaja do Niemiec czy innych krajów-nie po to ich dziadkowie walczyli żeby teraz wnuki zawieraly pakty
A na poważnie:
Nie lubie ludzi którzy chcą ,,uciec" z Polski to po prostu dla mnie nie lojalne względem ojczyzny.Ok, zarobić można jechać,ale zapomnieć o tym kraju i nazywać się np anglikiem to czysty brak moralności
Pati009, podczas zaborów, wojen, gdy inteligencja opuszczała kraj i zapieprzała po stronie sojusznika, to nigdy nie porzucała swojej narodowości i tak jak Paderewski, tak i wielu innych ludzi wracało do kraju gdy była taka możliwość a wszystkie dzieła swogo życia z dumą otaczali swą Polską narodowością.
Ale są też jednostki które za wiele w głowie nie mają, chcą być modne i amerykańskie więc się wszystkiego wyrzekają i zapominają Polska mowa, po 2 miesiacach za granicą mają akcent itp.. ;] No ale jak wspomniałem to już raczej niższe warstwy społeczne które mają różne punkty widzenia.
_________________ Co za idiotyczny punkt w regulaminie.
Poza tym, wypadało się podpisać jak grzebałeś na moim profilu pipko.
Ale są też jednostki które za wiele w głowie nie mają, chcą być modne i amerykańskie więc się wszystkiego wyrzekają i zapominają Polska mowa, po 2 miesiacach za granicą mają akcent itp..
Były mój znajomy to świetny przykład na powyższą wypowiedź. Siedzi w Londynie od kilku miesięcy, całkowicie zatracił więzi z ojczyzną, nawet do matki nie dzwoni...
Ale są też jednostki które za wiele w głowie nie mają, chcą być modne i amerykańskie więc się wszystkiego wyrzekają i zapominają Polska mowa, po 2 miesiacach za granicą mają akcent itp.. ;] No ale jak wspomniałem to już raczej niższe warstwy społeczne które mają różne punkty widzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum