Tylko probem w tym ze zostalismy wmieszani w wojne ktora daje nam tylko straty a zadnych zyskow.
Ehh nie chce mi się już wam tłumaczyć na tym to wszystko polega, więc odpowiem ci że się mylisz i przekazujesz dalej to co osoby mówią nie mające grosza o pojęciu bycia żołnierzem, czy całych zawartych paktów, szkoleń oraz innych doświadczeń płynących.
Jak kiedyś mądrze napisał Uesugi, żołnierz powinien wąchać proch i szkolić się w taktykach wojennych a nie siedzieć w krzakach.
Taak i ja nie mowie ze oni maja u nas siedziec i nic nie robic tylko USA juz sie na nas wypielo. Polska dalej wchodzi do dupki... Jakze by innaczej. Poprostu wojna z ktorej jedyny zysk to taniej kupione samoloty (nieloty) to za malo. Jedyne co mozna wyniesc to doswiadczenie.
Wiadome, ale kiedys wojna byla spowodowamna bronieniem panstwa, zdobyczami terytorialnymi itd. Dzis USA i ropa
To że wojska działają daleko za granicą nie oznacza, że nie realizują one zadania obrony kraju. Robią to, ale nie w bezpośredni sposób.Tego typu działaniami Polska buduje sobie pozycję wiarygodnego sojusznika. Poza tym jeśli widzisz jakąś ROZSĄDNĄ alternatywę dla Polski niż sojusz z USA, to wal śmiało z chęcią posłuchamy...
Sory ale nie bede walil.
Swoje myslenie musze oprzec po czesci na mediach a po czesci na zalozeniach profesora od histori: USA sie na nas wypielo i sojusz z nimi bedzie jednak trwal nadal, jest jaki jest. GB by nas wysmialo z racji na nasz sprzet. Zostaje ostatnia strona zdradziecka Rosja.
Tylko probem w tym ze zostalismy wmieszani w wojne ktora daje nam tylko straty a zadnych zyskow.
Jest manifestacją niezgody na prymitywów, którzy uważają, że mają święte prawo dyktować światu warunki. Smutne to, ale konieczne.
Ulquiora napisał/a:
GB by nas wysmialo z racji na nasz sprzet.
Może by wyśmiało, ale tylko dlatego, że nadal mają kompleks upadłego imperium, którym są.
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
USA sie na nas wypielo i sojusz z nimi bedzie jednak trwal nadal, jest jaki jest.
A bo my Polacy myśleliśmy, że wielki mocarstwo zatańczy jak im zagramy... Ludzie więcej realizmu, czego się spodziewaliście?. To pies merda ogonem, a nie ogon psem.
A bo my Polacy myśleliśmy, że wielki mocarstwo zatańczy jak im zagramy... Ludzie więcej realizmu, czego się spodziewaliście?. To pies merda ogonem, a nie ogon psem.
Przynajmniej usuneliby wizy ale coz...
Cytat:
Może by wyśmiało, ale tylko dlatego, że nadal mają kompleks upadłego imperium, którym są.
moze dlatego ze poza kadra nie mamy prawie zadnego dobrego sprzetu bo zamiast dac budzet do dyspozycji wojskowemu ktory wie czego potrzeba armi to jakis posel wie lepiej poprostu
A czy GB nie oddalo tego wszystkiego co mialo (tereny poza wyspami) za free?
A czy GB nie oddalo tego wszystkiego co mialo (tereny poza wyspami) za free?
Ciekawe, co by było, jakby nie oddali. Jesteś przekonana, że z własnej woli?
Ulquiora napisał/a:
:-o moze dlatego ze poza kadra nie mamy prawie zadnego dobrego sprzetu bo zamiast dac budzet do dyspozycji wojskowemu ktory wie czego potrzeba armi to jakis posel wie lepiej poprostu
Masz rację. Sprzęt, politycy są badziewni. Raczej chodziło mi o motyw "Nie śmiej się dziadku z cudzego wypadku".
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Mueheh. Poczytaj misiek na czym usunięcie wiz polega. Jak myślisz czemu Czesi mają usunięte? Chodzi o współczynnik nielegalnie przekroczonych granic. Polacy za wiele razy nielegalnie przekraczają granice USA i tam zostają. ŁAMIEMY ZASADY. Czy to nie jest proste? Prawda jest o wiele bardziej prozaiczna: sami jesteśmy sobie winni. Zrozum to w końcu ty i tobie podobni. Jak się zachowujesz, co reprezentujesz tak widzą cały naród. Ludzie czy to takie trudne? Wiem. o wiele łatwiej wypisywać bzdury na forach niż zacząć od siebie i w sobie widziećprzyczynę niepowiedzeń.
Cytat:
Sprzęt, politycy są badziewni.
Jacy politycy, takie społeczeństwo, jakie społeczeństwo taki i ty jesteś...
Jacy politycy, takie społeczeństwo, jakie społeczeństwo taki i ty jesteś...
Byc moze ty ale ja jestem inny niz to spoleczenstwo, juz dawno obralem sobie droge tego jak sie zachwuje i co robie...
Z tego co pamietam to z krajow takich jak Czechy postepowali podbnie ale jak to powiedzial Bush- Polska to peryferia Europy
Sory ale jak ja uslyszalem ze ludzie z Kanady mysla ze my zyjemy prawie jak w sredniowieczu to mnie az scielo. Nie tylko my jestesmy winni. Jak to bywa ten kto sie najbardziej "pcha do dupki", jest najbardziej wykorzystywany i olewany.
Byc moze ty ale ja jestem inny niz to spoleczenstwo, juz dawno obralem sobie droge tego jak sie zachwuje i co robie...
Pewnie pewnie. Nikt swoich wad nie dostrzega. Ty dobry, szlachetny, uczciwy, a my tacy i owacy. Słyszę to na każdym kroku.
Cytat:
Z tego co pamietam to z krajow takich jak Czechy postepowali podbnie ale jak to powiedzial Bush- Polska to peryferia Europy
Kilka faktów:
Cytat:
Do 2007 r. o zniesienie wiz do USA ubiegać się mogły tylko kraje, gdzie odsetek odmów wydania wiz osobom, które konsulowie USA podejrzewają, że zostaną w Stanach nielegalnie, nie przekraczał 3%. Nowe przepisy podniosły ten próg do 10%, ale wiele krajów Europy Środkowej, w tym Polska, uważało, że to niewystarczające.
Tymczasem okazało się, że większości naszych sąsiadów udało się zdecydowanie zmniejszyć procent odmów wiz. Słowacy między 2006 a 2007 r. ograniczyli go z 16 do 12%, Łotysze - z 22 do 12%, a Litwini z 28 do niecałych 13%.
W Polsce procent odmów wiz przez konsulaty USA spada, ale wolno - między 2006 a 2007 r. z 26 do 25%, w tym roku wyniesie zapewne około 22%. Gdybyście mieli 12 albo 13%, może byśmy jakoś was do programu wcisnęli - mówi "Gazecie Wyborczej" anonimowo amerykański urzędnik. Przy ponad 20% nie ma szans - dodaje.
Szczerze mówiąc za około 7 lat będzie szansa, ale prawda jest śmieszna. Bo się nie opłaca jechać za ocean jak w latach 60/70/80, bo w UE możemy zarobić więcej, nawet jak zniosą wizy to wątpię by zaczęła się imigracja tam. Z braku wiz skorzystają tylko turyści oraz nowobogacy co będą chcieli sklepać tam jakąś małą firmę.
Szczerze mówiąc za około 7 lat będzie szansa, ale prawda jest śmieszna. Bo się nie opłaca jechać za ocean jak w latach 60/70/80, bo w UE możemy zarobić więcej, nawet jak zniosą wizy to wątpię by zaczęła się imigracja tam. Z braku wiz skorzystają tylko turyści oraz nowobogacy co będą chcieli sklepać tam jakąś małą firmę.
Mnie też to koło dzwonka lata czy zniosą czy nie, chcę jedynie wykazać że to wina Polaków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum