Samobójstwo jak dla mnie to uciekanie od własnych problemów. Osoba, która popełnia samobójstwo najczęściej ma jakiś problem, bądź przeżyła tragedię, dramat. Może to być nawet zwykłe dokuczanie w szkole a boli. Osoba bardzo słaba psychicznie dla której jedyną drogą jest śmierć.. Nie jest to godne podziwu według mnie.
_________________ Może wszystko polega na tym, aby żyć dla kogoś?
Coraz więcej młodych osób popełnia samobójstwo i często zastanawiam się, co dzieje się w sercach tych zagubionych dzieciaków. Dlaczego w dzisiejszym, nowoczesnym, liberalnym świecie czują się tak bardzo nieszczęśliwi? Moja wychowawczyni z liceum dostała w tym roku klasę, w której ma dziewczynę, która jest w stanie targnąć się na swoje życie tylko dlatego, że dostała gorszą ocenę lub ktoś na nią krzywo spojrzał. Współcześni nastolatkowie są słabsi psychicznie od swoich poprzedników, gorzej radzą sobie z problemami, mają niezaspokojone podstawowe potrzeby emocjonalne. Nie mają autorytetów, wzorów do naśladowania, dorośli nie poświęcają im należytej uwagi. Nie mają z kim porozmawiać o dojrzewaniu, swoich problemach, coraz częściej mają problemy z tożsamością płciową (szczególnie chłopcy). Smutne, że choć pod względem techniki i odkryć naukowych świat ciągle idzie do przodu, ale pozostawia w tyle to, co najważniejsze.
_________________ nie daj zapomnieć
chleba i wody
zapachu i smaku
nie daj zapomnieć
piękna i prawdy
leżących na progu
Samobójcy no nie tylko ludzie którzy mają depresje. Mogą się zabić w różnych sytuacjach które są dla kogoś trudne.
[ Dodano: 2010-03-05, 18:50 ]
Mia Amane napisał/a:
Mój znajomy po raz kolejny próbował popełnić samobójstwo. Jest w przewlekłej depresji ma omamy słuchowe a w dodatku jest uzależniony od alkoholu. Jest nieufny w stosunku do ludzi , chciałam z nim pogadać ale z nim nie da sie romawiać nawet nie patrzy jak do niego mówisz, nawet jak idzie korytarzem ma spuszczoną głowę.
To dobry chłopak ale z przewrażliwioną , złamaną psychiką, ciężko mu jest sobie poradzić z najbardziej błachym problemem, pomocy innych też nie chce bo sprawia wrażenia bojącego sie ludzi jak dzikie zwierzątko. Ze mną czasem tylko rozmawia ale tylko przez internet , przyjaciół ma takich którzy tylko biorą go na zapijane balangi po których jego psychika jest jeszcze gorsza.
Rodzina go nie rozumie. Wszyscy myślą że jest wariatem. Co taki człowiek jak on ma zrobić ? On sam mówi że albo śmierć albo psychiatryk. Straszne.
Internet może mu pomóc. Znam takie forum o depresji pomoże mu. Są tam życzliwi ludzie, którzy też na to chorują i wiedzą jak pomóc. Ta strona to WWW.Depresja.ws.
[ Dodano: 2010-03-05, 18:53 ]
Był psychiatry? Jak nie to lepiej, żeby poszedł, albo niech pójdzie na terapie
Samobójcy no nie tylko ludzie którzy mają depresje.
Oczywiscie ze nie. Sa i tacy ktorzy sie powiesza bo dostali jedynke w szkole. Jednak ile smierci samobojczych tyle przyczyn, wiec nie rozumiem stwierdzenia, ze kazdy samobójca to tchorz.
Hm..a jakiego w takim razie można podpiąć pod kryterium, tchórz ?
Dla mnie tchorz to osoba ktora nie probuje rozwiazac problemow tylko przed nimi ucieka wlasnie w samobojstwo. Taka ktora sie zabija z powodu jedynki z matematyki albo bo go/ja dziewczyna/chlopak rzucila.
Osoba chora na depresje tchorzem nie jest, poniewaz jej jest potrzebny psycholog/psychiatra ewentualnie ogromne wsparcie rodziny inaczej sama sobie z problemem nie poradzi.
ale ludzie popełniają samobójstwa przez głupotę innych ( poniżanie, wyśmiewanie itd) jak ten chłopak przez tą gówniara na yt ośmieszyła go i nie mógł wytrzymać tego poniżenia
_________________ Zresztą, Miłość w naszych czasach nie Istnieje
Trzeba robić Melanż
I się nie Przyzwyczajać
ale ludzie popełniają samobójstwa przez głupotę innych
Chyba jednak przez własną. Samobójca z mojej definicji człowiek słąby, nie nadający się do funkcjonowania w społeczeństwie. Osoby o skłonnościach samobójczych powinny być izolowane, aby nie miały wpływu na zachowania innych, normalnych ludzi.
_________________ Dzisiaj jesteśmy zaledwie skałami w rzece, za kilka lat los może wznieść nas jako tamę, o którą zostanie rozbity główny strumień, po to tylko, aby popłynąć naprzód nowym korytem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum