18-latek z jednego z największych miast w Polsce. Przyszłoroczny maturzysta, i przyszły polonista. Pochłania książki w dużych ilościach, ale molem książkowym nie jest. Słyszy dźwięki i umie mówić, ale nie o sobie. Chyba, że ktoś zada mu pytanie.
Sheilven, odpowie.
Najbardziej przypadają mi do gustu filmy Felliniego, Kurosawy i Kubricka. Wydaje mi się, że klasyką kina nie jest film, który nie jest czarno-biały. A jeżeli chodzi o najnowsze produkcje to potrafię docenić grę Johny Deepa. Jeżeli chodzi o film polski to filmy Smarzowskiego, Kieślowskiego albo Krauze. No i w nieskończoność mogę oglądać "Dzień świra".
A jeżeli chodzi o najnowsze produkcje to potrafię docenić grę Johny Deepa. .
Deppa ; ]
Też go uwielbiam, za całokształt zresztą.
Co z polską muzyką? Masz wśród ulubionych zespołów polskie grupy?
Każdy stróż to szpicel
Szpicla trzeba zabić
_________________ "Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jednak tylko woda." - Albert Einstein
Co z polską muzyką? Masz wśród ulubionych zespołów polskie grupy?
Jeżeli chodzi o muzykę to mam duży rozrzut. W zależności od nastroju słucham Marka Grechuty, Jacka Kaczmarskiego, Republiki, Myslovitz, Dezertera, Defekt Muzgó, Farben Lehre, Kultu, czasem, ale to bardzo rzadko rapu. Raczej stronie od komercyjnej muzyki.
alpen. napisał/a:
Jakie książki czytasz?
Lubisz dzieci?
Z literatury uwielbiam książki Gombrowicza, ale bardziej za formę niż za treść, literaturę rosyjską bez wyjątków, no i poezję Herberta i Stachury. Chociaż nie ma chyba książki, której bym nie przełknął, także najgorsze gówno też przeczytam.
A jeśli chodzi o dzieci to oczywiście, że lubię, chociaż czasami potrafią być męczące, ale sam jestem ojcem chrzestnym i nie wyobrażam sobie, żebym nie lubił mojego chrześniaka.
Mamy bardzo zbliżony gust muzyczny, cieszę się.
Piszesz, że polonista, to może lubisz i filozofię?
Lubisz poezję Różewicza?
I co nam powiesz o Zmierzchu xpp
Każdy stróż to szpicel
Szpicla trzeba zabić
`lalaa., widzę, że mamy kłopot w postaci czytania ze zrozumieniem. xd
Czujka, z filozofią to u mnie bywa różnie. Jeżeli trzeba do niej sięgnąć to sięgnę, ale z własnej nieprzymuszonej woli raczej nie.
A co do Różewicza to najbardziej spodobał mi się jego dramat "Kartoteka". Z poezji wiersze o tematyce wojennej, "Ocalony" np.
[ Dodano: 2010-08-25, 17:15 ]
psychopathicwizard napisał/a:
CZY ODYSEJA KOSMICZNA TO GENIUSZ?
oczywiście, że tak. chociaż fakt faktem muzyka w tym filmie jest momentami nie do wytrzymania.
psychopathicwizard napisał/a:
Ulubiona księga Dostojewskiego, Gonaczarowa, Puszkina oraz Turgieniewa?
Dostojewskiego "Biesy" no i "Zbrodnia i kara" za świetnie ukazaną warstwę psychologiczną i chrześcijańskie przesłanie całej powieści. Turgieniew, głównie jego poematy, powieści żadnej jeszcze nie czytałem. Z Puszkina wiersz "O Boże nie daj mi zwariować" i "Anioł".
sprawdzasz mnie? ;>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum