weźcie 500 razy przemyślcie zanim coś powiecie tudzież napiszecie.
Cytat:
a co do Warszawiaków- zauważyliście, że nie tylko Ślązacy ich nie lubią? Np. Poznaniacy, Górale, Pomorzanie.
Cytat:
Z warszawiakami to jest tak, ze oni uważają się za najlepszych i są tylko przepychanki słowne kto jest bardziej rodowity warszawiak
dlaczego jesteście takimi debilami i wrzucacie wszystko do jednego wora?
Pierwszy raz nie ujęłabym tego inaczej niż psychopathicwizard.
Nie spotkałam się jeszcze, żeby ktoś czuł się lepszy przez to, że mieszka w Warszawie. Dajcie spokój z jakimiś cholernymi syndromami stolicy. Jak ktos czuje się niedowartościowany, to próbuje wszystkiego, aby wyglądać na lepszego w oczach innych. Nawet tego, że wciąż podkreśla skąd pochodzi, jakby to miało jakiekolwiek znaczenie.
_________________ Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów. - Woody Allen
Jestem wystarczająco dumna z tego, co jednak wiem, aby przyznać z całą skromnością, iż nie wiem wszystkiego
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Jestem Ślązaczką przez duże Ś . Nienawiść? To za duże słowo. O wiele za duże - można kogoś nie lubić, ale żeby od razu nienawidzić? I też nie jest tak, że nie lubię każdego Warszawiaka. Równie dobrze mogę przecież nie lubić jakiegoś Ślązaka! No jak mi ktoś za skórę zajdzie, to sympatią nie darzę no wiecie o co chodzi.
Nie powinno się wszystkich mierzyć jedną miarą. Każdy jest inny.
Przyznam się, że osoby nie ze Śląska nazywam "gorolami", ale dla mnie osobiście jest to pieszczotliwe jak idzie sobie taki "goroliczek", na pewno nie chcę tym nikogo urazić.
Ale Śląska zawsze będę bronić nogami i rękami - dla mnie to jak mała Ojczyzna.
_________________ "Ceń to, co ma wartość dla Ciebie, nie dla innych. Na tym właśnie polega życie!"
Sknerus McKwacz
Dlaczego wrzucacie wszystkich do jednego worka? Dwa lata temu przeprowadziłem się z Warszawy właśnie na Śląsk. I wcale nie jest tak, że wszyscy mnie nie lubią. Są poszczególne osoby, które dziwnie na mnie patrzą. Ale raczej nigdy nie spotkałem się jeszcze z jakimiś komentarzami w moją stronę, czasem w żartach ktoś powie warszawiak czy gorol.
Śląsk,jeśli mamy już generalizować to na Kaszubach możemy zaobserwować,zwłaszcza u straszych ludzi,podobne przekonania.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Bardzo lubię Śląsk, i szczerze mówiąc, nie dziwię się tym ich przekonaniom. Ludzie żyją tam w ogromnej aglomeracji, którą tworzy masa sąsiadujących ze sobą miast. Mają swój język, własną, charakterystyczną właśnie dla tego miejsca architekturę, krajobrazy... Nic dziwnego, że po części odcinają się od reszty kraju, która znacznie się od Śląska różni. Nigdzie w Polsce nie ma tak specyficznej mentalności, "zwartego" społeczeństwa, to bardzo ciekawe pod względem socjologicznym miejsce.
A Warszawa? Rodowici warszawiacy to najmilsi ludzie na świecie. (w przeciwieństwie np. do nadętych krakusów) Wiochę w stolicy stanowi niestety jej część "napływowa".
_________________ Później luki w pamięci, zapatrzenia w okno -
tam mała dziewczynka w bloku naprzeciwko
uśmiecha się z żyletką pomiędzy zębami.
Myślę o jej chłodnych pocałunkach.
Bawi mnie trochę Śląsk i Ślązacy (piszę z wielkiej na wszelki wypadek, bo niektórzy uważają chyba, że to narodowość). Właśnie z powodu tej inności, tak uparcie podkreślanej na każdym kroku. Może gdybym tam żył to inaczej bym na to patrzył, ale jestem Polakiem, mówię po polsku i mimo, że zdarza mi się być lokalnym patriotą na Dolnym Śląsku, to nie obnoszę się z tym nie wiadomo jak. No nie przepadam za gwarami ogólnie, to też taki dodatkowy czynnik, w moim regionie ich nie ma.
_________________ "Człowiek dobrze się mający jest na płaszczyźnie duchowej bez szans. Głębia to wyłączny przywilej tych, którzy cierpieli."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum