Witam. Posiadam psa rasy Siberian Husky. Jako że pies urósł w całkiem pokaźne rozmiary, pasowałoby zaopatrzyć się w mocną i wytrzymałą smycz. Tutaj pojawia się moje pytanie, jaką nazwę noszą smycze, z którymi się w przeszłości spotkałem, jak również gdzie w internecie mogę ów przedmiot kupić Przedmiot to coś jak szelki na psa z podpinaną smyczą. Dodam, że na allergo sprawdzałem wiele stron i nie znalazłem nic satysfakcjonującego.
sk8., po pierwsze odradzam wszelkiego rodzaju szelki z podpinaną smyczą.
Husky są psami trudnymi do ułożenia ,więc z pewnością prędko nie nauczysz go komendy równaj.A na szelkach jednym słowem będzie mógł robić co chce.Dlatego wbrew pozorom polecam kolczatkę , skórzane obroże obcierają.
Co do smyczy najlepiej jeśli będzie ona gruba, długa z możliwością regulacji długości.Czyli taka na trzy zapięcia tuż przy obroży, po środku,oraz na samym końcu.
http://www.allegro.pl/ite..._100_200cm.html
Właśnie coś w tym stylu.
Jeśli koniecznie chcesz zastosować szelki pamiętaj,żeby nie były one zbyt cieńkie.Najlepiej grube skórzane z możliwością regulacji.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Imię: Wojtek
Wysłany: 2010-03-02, 15:08
Gruba smycz i obroża zaciskowa wystarczą. Jak chcesz nauczyć go prowadzić sanie/wózek musisz kupić specjalne szelki i nauczyć go komend. Nie polecam kolczatki bo nadpobudliwy pies może sie nawet udusić.
_________________ Ludzkość! Jakaż ona szlachetna! Jakże chętna do poświęcenia... kogoś innego!
Odradzam szelki - mam Foksteriera, to średni pies i dla niego są jak znalazł, ale dla dużego psa mogą okazać się "zbyt łatwe do rozpracowania" możesz go na nich nie utrzymać.
Znajomi mają husky i mają grubą smycz i obrożę taką metalową - kolczatkę, dobrze mówię? Ma takie koce metalowe.
_________________ "Ceń to, co ma wartość dla Ciebie, nie dla innych. Na tym właśnie polega życie!"
Sknerus McKwacz
W gruncie rzeczy wszyscy po części macie rację :) z jednej stronki szelki są praktyczne i bezpieczne, z drugiej dają zbyt dużą swobodę psu. Co do zwykłej wraz z kolczatką, jedyną moją obawą jest właśnie duszenie się przez psa
Zaopatrzę się w zwyczajną, a jeśli 'pies w miarę się ogarnie' to dam mu nieco większą swobodę :)
Nie polecam kolczatki bo nadpobudliwy pies może sie nawet udusić.
Bez przesady.
Nie udusisz psa kolczatką,kwestia tego,że właśnie zaciskowe,bądź skórzane obroże bardzo obcierają psy bądź właśnie je przyduszają.
Tak samo jak źle dobrana kolczatka .Kolczatka powinna bezpośrednio działać na mięsień szyi jednakże trzeba pamiętać,że nie powinna być ona nieustannie zaciśnięta jedynie działać na zasadzie impulsu.Po jakimś czasie gdy pies opanuje podstawową komendę "równaj" kolczatka w ogóle może nie oddziałowywać.Dlatego najlepiej gdy pójdziesz z psem do sklepu zoologicznego i dobierzesz odpowiednią grubość oraz rozstawienie kolców.
Zwłaszcza ,że podkreślam,psy tej rasy są niezwykle trudne do ułożenia.Taka ich po prostu natura
sk8. napisał/a:
Zaopatrzę się w zwyczajną, a jeśli 'pies w miarę się ogarnie' to dam mu nieco większą swobodę :)
Pies się sam nie ogarnie,zwłaszcza husky.A swobodę musisz mu zapewnić bez względu na to,czy przeszedł szkolenie,czy też nie.Dlatego powtarzam,że najlepsza jest smycz z regulowaną długością,ponieważ jest możliwość krótkiego trzymania psa jak i dania mu większej swobody w takich miejscach jak park etc.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum