Sposoby na naukę języków obcych Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Szkoła » Sposoby na naukę języków obcych

Sposoby na naukę języków obcych
Autor Wiadomość

Evellynaa 
User
Motyl wśród pszczół

Imię: Natalia

Wysłany: 2010-07-22, 15:59   

Rozmawiaj z kimś po angielsku . Na skype czy na czacie .
Z koleżankami/nauczycielem .
To jest najlepsze ,ponieważ uczysz się i ciągle to powtarzając pamiętasz słowa .

praDa 
Mega wymiatacz
Sex, rock and thea!

Wysłany: 2010-07-25, 12:34   

jutro napisał/a:
Po prostu miej dużą styczność z językiem którego się uczysz.
praDa napisał/a:
Czytaj ksiazki w tym jezyku, tlumacz sobie piosenki i ciekawe artykuly, czytaj wiadomosci, sluchaj angielskiej telewizji czy radia, ogladaj filmy bez napisow (albo najpierw z napisami, drugi raz bez).

Dokładnie i nie martw się, że nie będziesz rozumieć co drugiego zdania. Z biegiem czasu zobaczysz efekty. Tylko niech taka nauka ma charakter relaksacyjny.
Jeden pan z pracy mojego taty opowiadał, że jego teściowa nauczyła się angielskiego z telewizji;) A to wszystko dlatego, że kraj w którym mieszka nie stać na lektora do filmów, więc są tylko z napisami;p

Modle sie, zeby wprowadzili to ktoregos dnia w Polsce. Nawet sobie nie wyobrazasz jaki wplyw to ma na znajomosc jezyka w danym kraju.
Sex not love, I taste in your lips"

Klaudia121121 
Mega wymiatacz

Imię: Klaudia

Wysłany: 2010-07-25, 12:52   

Prawda. Teraz mamy tylee możliwości :) Książki, filmy, muzyka do przetłumaczenia. Są super szkoły językowe. Sama do takowej chodzę. Grupowe oczywiście. Wiele się nauczysz a i ludzi nowych poznasz. Taka 'klasa' jakby się z tego tworzy.
Ja też osobiście trenuję angielski poprzez rozmówki na portalu twitter.com gdzie głównym językiem porozumiewawczym jest angielski. Bardzo fajnie się pisze, z ludźmi z obcego kraju xD. Czasem trzeba się poważnie zastanowić żeby było to poprawnie gramatycznie, ale przecież w ten sposób się uczymy ;D

snopowiązałka 
Stały User

Imię: Dominika

Wysłany: 2010-07-26, 19:47   

Klaudia121121 napisał/a:
Prawda. Teraz mamy tylee możliwości :) Książki, filmy, muzyka do przetłumaczenia. Są super szkoły językowe. Sama do takowej chodzę. Grupowe oczywiście. Wiele się nauczysz a i ludzi nowych poznasz. Taka 'klasa' jakby się z tego tworzy.
Ja też osobiście trenuję angielski poprzez rozmówki na portalu twitter.com gdzie głównym językiem porozumiewawczym jest angielski. Bardzo fajnie się pisze, z ludźmi z obcego kraju xD. Czasem trzeba się poważnie zastanowić żeby było to poprawnie gramatycznie, ale przecież w ten sposób się uczymy ;D

Bzdura ;]. Podczas takich rozmów nikt nie zastanawia się nad gramatyką, nawet jeśli to jego ojczysty język - to samo w Polsce, mało jest ludzi, którzy na gg piszą poprawne zdania złożone ze wszystkich koniecznych elementów ;].
W takich rozmowach chodzi o to, żeby się dogadać, a nie żeby się zastanawiać czy aby w tym zdaniu powinno się użyć stu, czy tysiąckrotnie złożonego trybu przypuszczającego.
Chodziłam kiedyś na angielski do szkoły językowej w której tłukliśmy gramatykę do tego stopnia, że czułam że stoimy w miejscu, przepisałam się do grupy dla dorosłych - dalej gramatyka. Nie nauczyli mnie tam zbyt wiele poza tym. Poszłam potem do innej szkoły, w której kładziono nacisk na mówienie - ważne było po prostu, żeby nie używać polskiego, żeby starać się powiedzieć tak, żeby przekazać informację po angielsku, tłumaczyliśmy artykuły z gazet, mieliśmy 90% zajęć z native speakerami więc nie było możliwości porozumiewania się po polsku - to było świetne, dzięki temu nauczyłam się języka.
Moim zdaniem jedynym sposobem na to, żeby się świetnie nauczyć jest właśnie rzucenie się na głęboką wodę - czy to w postaci zajęć z native speakerem, czy wyjazdu, czy częstych rozmów z obcokrajowcami - to wtedy nabywamy tego luzu rozmowy, uczymy się myśleć w obcym języku.

Martusiaaa110 
Stały User
Unique of course.!

Imię: Marta

Wysłany: 2010-08-02, 17:09   

Klaudia121121
Cytat:

Klaudia121121 zainteresowałaś mnie tym. mogłabyś mi pokrótce opowiedzieć o co tam chodzi.? ;D
wiem, wiem. powinnam sama sobie przetłumaczyć to co tam jest napisane. ale takie jakieś ogólne wskazówki. bardzo bym prosiła ;-)

jestemmlody
Wymiatacz

Wysłany: 2010-08-04, 08:52   

twitter to taki mikroblog, coś jak nasz blip z tego co się orientuję.
Sam pomysł pogadania z ludźmi z innych krajów jest dobry. Właściwie do tego, co już tutaj wszyscy pisali trudno coś dodać. Oglądaj filmy bez lektora, czytaj artykuły, słuchaj piosenek i tłumacz ich treść. Zawsze coś sobie podłapiesz języka. To nie to samo co kurs, ale jak masz dużo samozaparcia to walcz! :-)

rutyna
User

Wysłany: 2010-08-04, 10:46   

a nie lepiej po prostu pójśc na kurs?

MasterOfPuppets 
Wymiatacz
GET FUK!!!

Wysłany: 2010-08-04, 11:42   

ja sie ang nauczylem po przez granie w wowa i rozmowy z anglikami itp na globalu wiec gry przez neta polecam :D
So fuck hypocrisy and fuck you too !

czy czlowiek z wlasnym zdaniem musi byc zawsze krytykowany i nienawidzony??

Azergothil 
Stały User
bla bla bla

Wysłany: 2010-08-04, 11:46   

czytać książki i artykuły prasowe, oglądać filmy i telewizję i słuchać muzyki w danym języku, a przede wszystkim rozmawiać - to wg mnie podstawa

— Sławomir Mrożek
Szuler

Nyksus 
Hiper wymiatacz
Nyku.

Wysłany: 2010-08-05, 00:21   Re:

Ja angielskiego nauczyłem się grając w gry MMORPG. Wbrew pozorom tam wszędzie jest angielski a że swojego czasu dużo przy grach siedziałem także trochę się nauczyłem. Żal patrzeć na poziom nauczania np. angielskiego w polskich szkołach. Żenada.

"Trzeba to gówniane życie popchnąć dalej" |Jotuze|

Nie mogę się pogodzić z tym zaburzeniem wartości, że mamy wymiar władzy zamiast wymiaru sprawiedliwości.

MasterOfPuppets 
Wymiatacz
GET FUK!!!

Wysłany: 2010-08-05, 07:52   

Nyksus napisał/a:
Ja angielskiego nauczyłem się grając w gry MMORPG

to tak jak ja, w jakie mmo grales, i ile latek ;p
Nyksus napisał/a:
Żal patrzeć na poziom nauczania np. angielskiego w polskich szkołach. Żenada.

dokladnie, co rok to samo sie powtarza, a np. bedac w anglii polowa rzeczy ktorych sie uczy nie przyda sie, (bylem tam 2 miesiace to wiem) wiedza wyniesiona z polskich szkol praktycznie sie nie przydaje, bo po co ci teoria, w zyciu licza sie umiejetnosci praktyczne i nie regulki, a tego w polsce wlasnie sie uczy
So fuck hypocrisy and fuck you too !

czy czlowiek z wlasnym zdaniem musi byc zawsze krytykowany i nienawidzony??

beretpaździocha
Stały User

Wysłany: 2010-08-05, 12:12   

rutyna napisał/a:
a nie lepiej po prostu pójśc na kurs?

No pewnie, że najlepiej iść na kurs. Na pewno nauka z żywym człowiekiem, kontakt face to face z native speakerem to co innego niż nauka w domu. A dodatkowo jak się wyda trochę kasy na kurs to i mobilizacja do nauki jest większa :D W axonie z tego co słyszałem są fajne kursy językowe. Znajoma chodziła i była zadowolona. A z takich domowych sposobów, to (nie wiem jak w tym roku) ale w ubiegłe wakacje i dwa lata temu na tvp1 był serial bbc całkowicie po angielsku taki właśnie edukacyjny (aktorzy mówili dość wolno i wyraźnie) żeby podłapać języka. Całkiem fajny.

kas8D 
Wymiatacz
realnie nieobecna

Imię: Kasia

Wysłany: 2010-08-05, 14:01   

Polecam słuchanie piosenek w języku angielskim, a także ich tłumaczenie. Ktoś wyżej napisał o oglądaniu serialu "M jak miłość" na Polonii - też to robię ;D Można się nauczyć zwrotów i sprawdzić swoją znajomość języka. Mój sposób na naukę słówek? Skojarzenia. Często kojarzę sobie z czymś dany wyraz, w taki sposób łatwiej go zapamiętuję. Tylko, że ja akurat uwielbiam języki obce i w wolnym czasie organizuję sobie "pracę ze słownikiem", tłumaczenie piosenek. Sprawia mi to przyjemność. Możesz także wybrać się na kurs do szkoły językowej.

beretpaździocha
Stały User

Wysłany: 2010-08-06, 14:27   

Granie w gry też może pomóc, jak już ktoś napisał. Najlepiej chyba w RPG (jRPG - mój ulubiony gatunek :-) słuchanie piosenek, oglądanie filmów bez lektora - to wszystko bardzo pomaga. Ideałem byłoby wyjechać do Anglii i osłuchać się z językiem, używać go na co dzień, podłapać akcent. No ale to już trochę problematyczne.

La fresa azul 
User

Wysłany: 2010-08-06, 16:52   

praDa napisał/a:
Czytaj ksiazki w tym jezyku, tlumacz sobie piosenki i ciekawe artykuly, czytaj wiadomosci, sluchaj angielskiej telewizji czy radia, ogladaj filmy bez napisow (albo najpierw z napisami, drugi raz bez). Staraj sie jak nawietej czasu poswiecac na kontakt z jezykiem w sposob, ktory Cie relaksuje i ktory Cie interesuje a nie na zasadzie zakuwania. Ale oczywiscie od czasu do czasu warto siegnac po jakas ksiazke i porobic pare cwiczen. Poza tym- jak masz okazje, to koniecznie wyjezdz za granice.

Dokładnie, a ja do tego np słucham płyty z rozmówkami po hiszpańsku i kupuję zwykłe podręczniki z płytami, czyli słucham+piszę. Chociaż często też z lektorem od ang mam prywatne lekcje tylko do rozmów po ang.

Odpowiedz do tematu