Rozmawiaj z kimś po angielsku . Na skype czy na czacie .
Z koleżankami/nauczycielem .
To jest najlepsze ,ponieważ uczysz się i ciągle to powtarzając pamiętasz słowa .
_________________ Pokazałeś mi rzeczy piękne (...)
To wszystko sprawia, że staję
się powoli częścią ciebie.
Wiek: 23 Dołączyła: 07 Maj 2010 Skąd: Den Haag / Rijswijk
Wysłany: 2010-07-25, 12:34
jutro napisał/a:
Po prostu miej dużą styczność z językiem którego się uczysz.
praDa napisał/a:
Czytaj ksiazki w tym jezyku, tlumacz sobie piosenki i ciekawe artykuly, czytaj wiadomosci, sluchaj angielskiej telewizji czy radia, ogladaj filmy bez napisow (albo najpierw z napisami, drugi raz bez).
Dokładnie i nie martw się, że nie będziesz rozumieć co drugiego zdania. Z biegiem czasu zobaczysz efekty. Tylko niech taka nauka ma charakter relaksacyjny.
Jeden pan z pracy mojego taty opowiadał, że jego teściowa nauczyła się angielskiego z telewizji;) A to wszystko dlatego, że kraj w którym mieszka nie stać na lektora do filmów, więc są tylko z napisami;p
Modle sie, zeby wprowadzili to ktoregos dnia w Polsce. Nawet sobie nie wyobrazasz jaki wplyw to ma na znajomosc jezyka w danym kraju.
Prawda. Teraz mamy tylee możliwości :) Książki, filmy, muzyka do przetłumaczenia. Są super szkoły językowe. Sama do takowej chodzę. Grupowe oczywiście. Wiele się nauczysz a i ludzi nowych poznasz. Taka 'klasa' jakby się z tego tworzy.
Ja też osobiście trenuję angielski poprzez rozmówki na portalu twitter.com gdzie głównym językiem porozumiewawczym jest angielski. Bardzo fajnie się pisze, z ludźmi z obcego kraju xD. Czasem trzeba się poważnie zastanowić żeby było to poprawnie gramatycznie, ale przecież w ten sposób się uczymy ;D
Prawda. Teraz mamy tylee możliwości :) Książki, filmy, muzyka do przetłumaczenia. Są super szkoły językowe. Sama do takowej chodzę. Grupowe oczywiście. Wiele się nauczysz a i ludzi nowych poznasz. Taka 'klasa' jakby się z tego tworzy.
Ja też osobiście trenuję angielski poprzez rozmówki na portalu twitter.com gdzie głównym językiem porozumiewawczym jest angielski. Bardzo fajnie się pisze, z ludźmi z obcego kraju xD. Czasem trzeba się poważnie zastanowić żeby było to poprawnie gramatycznie, ale przecież w ten sposób się uczymy ;D
Bzdura ;]. Podczas takich rozmów nikt nie zastanawia się nad gramatyką, nawet jeśli to jego ojczysty język - to samo w Polsce, mało jest ludzi, którzy na gg piszą poprawne zdania złożone ze wszystkich koniecznych elementów ;].
W takich rozmowach chodzi o to, żeby się dogadać, a nie żeby się zastanawiać czy aby w tym zdaniu powinno się użyć stu, czy tysiąckrotnie złożonego trybu przypuszczającego.
Chodziłam kiedyś na angielski do szkoły językowej w której tłukliśmy gramatykę do tego stopnia, że czułam że stoimy w miejscu, przepisałam się do grupy dla dorosłych - dalej gramatyka. Nie nauczyli mnie tam zbyt wiele poza tym. Poszłam potem do innej szkoły, w której kładziono nacisk na mówienie - ważne było po prostu, żeby nie używać polskiego, żeby starać się powiedzieć tak, żeby przekazać informację po angielsku, tłumaczyliśmy artykuły z gazet, mieliśmy 90% zajęć z native speakerami więc nie było możliwości porozumiewania się po polsku - to było świetne, dzięki temu nauczyłam się języka.
Moim zdaniem jedynym sposobem na to, żeby się świetnie nauczyć jest właśnie rzucenie się na głęboką wodę - czy to w postaci zajęć z native speakerem, czy wyjazdu, czy częstych rozmów z obcokrajowcami - to wtedy nabywamy tego luzu rozmowy, uczymy się myśleć w obcym języku.
Klaudia121121 zainteresowałaś mnie tym. mogłabyś mi pokrótce opowiedzieć o co tam chodzi.? ;D
wiem, wiem. powinnam sama sobie przetłumaczyć to co tam jest napisane. ale takie jakieś ogólne wskazówki. bardzo bym prosiła
_________________ `Kochaj mnie mocniej niż kiedykolwiek...`
twitter to taki mikroblog, coś jak nasz blip z tego co się orientuję.
Sam pomysł pogadania z ludźmi z innych krajów jest dobry. Właściwie do tego, co już tutaj wszyscy pisali trudno coś dodać. Oglądaj filmy bez lektora, czytaj artykuły, słuchaj piosenek i tłumacz ich treść. Zawsze coś sobie podłapiesz języka. To nie to samo co kurs, ale jak masz dużo samozaparcia to walcz!
ja sie ang nauczylem po przez granie w wowa i rozmowy z anglikami itp na globalu wiec gry przez neta polecam :D
_________________ I'll never wait for the pain of death
With a bullet in my gun don't fuck over my shit
Can you hold my crazy as I go?
So fuck hypocrisy and fuck you too !
czy czlowiek z wlasnym zdaniem musi byc zawsze krytykowany i nienawidzony??
czytać książki i artykuły prasowe, oglądać filmy i telewizję i słuchać muzyki w danym języku, a przede wszystkim rozmawiać - to wg mnie podstawa
_________________ Powinniście wierzyć w wygraną wbrew oczywistości, że nie możecie wygrać. Tylko taka wiara jest prawdziwa, a wszelka wiara, która szuka poparcia rozumu, nie jest prawdziwą wiarą.
Ja angielskiego nauczyłem się grając w gry MMORPG. Wbrew pozorom tam wszędzie jest angielski a że swojego czasu dużo przy grach siedziałem także trochę się nauczyłem. Żal patrzeć na poziom nauczania np. angielskiego w polskich szkołach. Żenada.
_________________ "Nic nie robisz, nie masz nic i nie zmieniasz niczego" |Eldo|
"Trzeba to gówniane życie popchnąć dalej" |Jotuze|
Nie mogę się pogodzić z tym zaburzeniem wartości, że mamy wymiar władzy zamiast wymiaru sprawiedliwości.
Żal patrzeć na poziom nauczania np. angielskiego w polskich szkołach. Żenada.
dokladnie, co rok to samo sie powtarza, a np. bedac w anglii polowa rzeczy ktorych sie uczy nie przyda sie, (bylem tam 2 miesiace to wiem) wiedza wyniesiona z polskich szkol praktycznie sie nie przydaje, bo po co ci teoria, w zyciu licza sie umiejetnosci praktyczne i nie regulki, a tego w polsce wlasnie sie uczy
_________________ I'll never wait for the pain of death
With a bullet in my gun don't fuck over my shit
Can you hold my crazy as I go?
So fuck hypocrisy and fuck you too !
czy czlowiek z wlasnym zdaniem musi byc zawsze krytykowany i nienawidzony??
No pewnie, że najlepiej iść na kurs. Na pewno nauka z żywym człowiekiem, kontakt face to face z native speakerem to co innego niż nauka w domu. A dodatkowo jak się wyda trochę kasy na kurs to i mobilizacja do nauki jest większa :D W axonie z tego co słyszałem są fajne kursy językowe. Znajoma chodziła i była zadowolona. A z takich domowych sposobów, to (nie wiem jak w tym roku) ale w ubiegłe wakacje i dwa lata temu na tvp1 był serial bbc całkowicie po angielsku taki właśnie edukacyjny (aktorzy mówili dość wolno i wyraźnie) żeby podłapać języka. Całkiem fajny.
Polecam słuchanie piosenek w języku angielskim, a także ich tłumaczenie. Ktoś wyżej napisał o oglądaniu serialu "M jak miłość" na Polonii - też to robię ;D Można się nauczyć zwrotów i sprawdzić swoją znajomość języka. Mój sposób na naukę słówek? Skojarzenia. Często kojarzę sobie z czymś dany wyraz, w taki sposób łatwiej go zapamiętuję. Tylko, że ja akurat uwielbiam języki obce i w wolnym czasie organizuję sobie "pracę ze słownikiem", tłumaczenie piosenek. Sprawia mi to przyjemność. Możesz także wybrać się na kurs do szkoły językowej.
Granie w gry też może pomóc, jak już ktoś napisał. Najlepiej chyba w RPG (jRPG - mój ulubiony gatunek słuchanie piosenek, oglądanie filmów bez lektora - to wszystko bardzo pomaga. Ideałem byłoby wyjechać do Anglii i osłuchać się z językiem, używać go na co dzień, podłapać akcent. No ale to już trochę problematyczne.
Czytaj ksiazki w tym jezyku, tlumacz sobie piosenki i ciekawe artykuly, czytaj wiadomosci, sluchaj angielskiej telewizji czy radia, ogladaj filmy bez napisow (albo najpierw z napisami, drugi raz bez). Staraj sie jak nawietej czasu poswiecac na kontakt z jezykiem w sposob, ktory Cie relaksuje i ktory Cie interesuje a nie na zasadzie zakuwania. Ale oczywiscie od czasu do czasu warto siegnac po jakas ksiazke i porobic pare cwiczen. Poza tym- jak masz okazje, to koniecznie wyjezdz za granice.
Dokładnie, a ja do tego np słucham płyty z rozmówkami po hiszpańsku i kupuję zwykłe podręczniki z płytami, czyli słucham+piszę. Chociaż często też z lektorem od ang mam prywatne lekcje tylko do rozmów po ang.
_________________ - Panie McKwacz, mogę na dwa słowa?
- Na jedno. Lepiej oszczędzać, na czym się da
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum