Spowiedź Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Wiara » Spowiedź

Spowiedź
Autor Wiadomość

ona89 
Wymiatacz

Wysłany: 2009-09-04, 09:02   

throndor napisał/a:
Kiedyś od znajomego Księdza usłyszałem, że spowiedź jest po to aby księża wiedzili co sie "na wsi" dzieje i w sumie się z tym zgadzam.

Chciałabym spotkać się z tym Księdzem. A jesteś pewien, że powiedział tak w zwykłej rozmowie?
Ja też słyszałam tak od mnie znajomych księży, ale to tylko w żartach, po których następowały rozsądne dyskusje na temat spowiedzi czy wiary.

throndor 
Stały User

Wysłany: 2009-09-04, 11:29   

Zostało to powiedziane, na jakimś parafialnym spotkaniu ludzi młodych, o ile mnie pamięć nie myli. Jasne, że to do końca poważne nie było i to akurat wydaje mi się w miarę oczywiste.

Zresztą mam także wiele innych zastrzeżeń do dzisiejszej spowiedzi świętej. Ksiądz powinien być chyba jakimś hmm duchowym doradcą, a nie gościem który mówi idź synu odklep 10 zdrowasiek i nie czyń tego więcej, jak to dzisiaj wygląda w zdecydowanej większości przypadków.

Myślę, także , że dojrzały człowiek jest w stanie ocenić wagę swoich grzechów, a nie przekazywać to komuś innemu. Aczkolwiek możliwe, że tutaj ujawnia się moja zbyt wielka wiara we własne możliwości.

MłodyDuchem 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-09-04, 19:21   

throndor napisał/a:
Ksiądz powinien być chyba jakimś hmm duchowym doradcą, a nie gościem który mówi idź synu odklep 10 zdrowasiek i nie czyń tego więcej, jak to dzisiaj wygląda w zdecydowanej większości przypadków.

Ludzie Ci się spowiadają jak wygląda ich Spowiedź :?:
Tzn co do roli spowiednika, to masz rację i się z Tobą zgadzam.

Macie takich księży, jakich sobie wymodliliście.

http://spes-moritur-extrema.blogspot.com

Jackool 
User

Imię: Jacek

Wysłany: 2009-09-04, 19:37   

Dlatego mamy wybór, powinniśmy sobie wybrać spowiednika który nam najbardziej odpowiada.. Nie musisz się spowiadać w swoim kościele

ona89 
Wymiatacz

Wysłany: 2009-09-05, 20:18   

Właśnie! Powiem Wam o sobie. Pochodzę z małego miasteczka. Parafii mamy kilka, tak ok. 8 parafii.
W mojej parafii nie było kapłana, który by do mnie "trafiał" z nauką, czy też takiego, którego mogłabym podczas spowiedzi o coś tam zapytać. I znalazłam takiego księdza w sąsiedniej parafii. I stale się u niego spowiadałam. Wiedział o tym, i często pomagał nie tylko podczas spowiedzi, ale w zwykłych rozmowach w grupie czy na gg.
Teraz studiuję w wieeelkim mieście. I też nie spowiadam się w pobliskim kościele. Jeżdże do spowiedzi 20 minut autobusem, ale do kapłana, który pięknie wypełnia swoją posługę i jest mocym głosem Boga w moim życiu.

Musicie szukać! Każdy z nas znajdzie kapłana, który do mnie czy do Ciebie osobiście przemówi.

Odpowiedz do tematu