Ale w Spowiedzi nie chodzi o ujawnianie grzechów (zresztą i tak wie o nich tylko ksiądz i penitent), ale o przyjście, przyznanie się i poproszenie Boga o przebaczenie No i wiadomo mocne postanowienie poprawy oraz szczery żal do tego
_________________ “Nie mam co do tego żadnej wątpliwości, że świat istnieje tylko dzięki modlitwie chrześcijan”. (Arystydes z Aten)
ale o przyjście, przyznanie się i poproszenie Boga o przebaczenie No i wiadomo mocne postanowienie poprawy oraz szczery żal do tego
To mogę sam uklęknąć prze ołtarzem tudzież prezbiterium i przyznać się przed samym Bogiem to swoich grzechów i prosić o wybaczenie.
Spowiedź to nonsens powstała dla tego by księża mieli co robić bo tak by się opieprzali całe dnie nie licząc msze i te inne podobne.
Nie wiem wszystkiego. Z Twojego postu wyniakło jakoby dziś nie istniały już odpusty. A odpust nie odpuszcza i nigdy nie odpuszczał grzechów, a karę za grzechy, a to gigantyczna różnica
_________________ “Nie mam co do tego żadnej wątpliwości, że świat istnieje tylko dzięki modlitwie chrześcijan”. (Arystydes z Aten)
Staram się spowiadać co miesiąc. Do niektórych błędów trudno jest się przyznać przed samym sobą, a co dopiero przed obcym człowiekiem, jakim jest ksiądz [chyba, że mamy stałego spowiednika].
Wierzę, że spowiedź jest istotnym elementem mojej wiary - to sakrament ustanowiony przez samego Chrystusa, a nie zwykłego człowieka, który chciał zapobiec nudzie księży.
_________________ Ludzie powinni zostawać tam, gdzie się ich postawiło.
W Kościele starożytnym kwestia pokuty i praktyk pokutnych nie była uregulowana. W III w. rozpowszechnił się zwyczaj jednorazowej pokuty, której poddawano się dopiero na łożu śmierci. Z obszarów irlandzko-anglosaskich w VI w. rozpowszechniła się na powrót praktyka pokuty wielokrotnej. Rozwój spowiedzi prywatnej, jako równoprawnej ze spowiedzią powszechną, przypada na czasy Grzegorza Wielkiego. W 1215 Sobór Laterański IV wprowadził do dziś obowiązujące regulacje dotyczące pokuty, tj. obowiązek spowiedzi przynajmniej raz w roku w czasie wielkanocnym oraz tajemnicę spowiedzi. Dopiero w XVI w. wprowadzone zostały powszechne dziś konfesjonały. Dzisiejsze praktyki pokutne reguluje Ordo Poenitentiae (1973).
polakk, chodzi mi o sam fakt tego, iż Chrystus nadał Apostołom moc odpuszczania grzechów, króra później została przekazana kapłanom. Forma tego sakramentu zmieniała się kilkakrotnie, co wcale nie oznacza, że spowiedź utraciła swój pierwotny sens. Msza też kiedyś wyglądała inaczej, a jednak chodzi w niej o to samo.
_________________ Ludzie powinni zostawać tam, gdzie się ich postawiło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum