Stan wojenny z 13 grudnia Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Na poważnie » Stan wojenny z 13 grudnia

Stan wojenny z 13 grudnia
Autor Wiadomość

Vicol 
Stały User

Imię: Wiktor

Wysłany: 2009-12-19, 11:50   

Wojtas napisał/a:
Vicol napisał/a:
wybaczcie że to napisze, ale ginęli głupcy, którzy zamaist się podporządkować dalej walczyli...

A gdyby tobie zabrano wolność i środki do życia za nic to rozumiem nic byś z tym nie zrobił? Dodam, że wcale nie trzeba było walczyć - wystarczyło stanąć w kolejce do sklepu albo być w niewłaściwym miejscu w niewłaściwym czasie gdziekolwiek indziej.
Vicol napisał/a:
.. Niestety najgorsza cecha Polaków ktora conajmniej 10 raz przyniosła negatywne skutki dla Polski i jej obywateli.

Daj chociaż 3 przykłady.

Vicol napisał/a:
stan wojenny=najrozsądniejsze rozwiązanie

Tak, strzelanie do cywili, czołgi na ulicach i zakaz stania w jednym miejscu więcej niż w 2 osoby to naprawdę świetne rozwiązanie.
Cytat:
Jaruzelski sam prosił o natarcie ZSRR na nas, tak więc do pierdla z nim.

Też tak myślę, najpierw narobił bigosu z ZSRR a potem próbował się z tego wyplątać. Nie udało mu się.

Przykłady dam na końcu.

Najpierw chciałbym się Ciebie o coś zapytać- co jest lepsze: bestialstwo ZSRR (mieliśmy okazje zobaczyć co się działo w Czechosłowacja w 1968r...) czy zakaz przebywania w większych skupiskach i wychodzenia z domu po pewnej godzinie?

Dziwią mnie tylko notatki Kulikowa. To było bardzo dziwne. Z jednej strony, gdyby to okazało się prawdą, to i tak ruskie by nie przyjechali, mieli problemy na południu. z drugiej strony dziwiłoby mnie zachowanie Jaruzelskiego. Dla mnie to jest owiane tajemnica, wiec nie bede sie wypowiadał zbyt rozlegle.

3 przykłady, tak? Polacy są zbyt porywczy, niestety:
-Zamiast na początku II WŚ się grzecznie poddać, nie było by takich represji w późniejszym czasie. Najlepiej II WŚ rozegrała Francja. Poddała się, a po wojnie miała dobrze ustabilizowaną gospodarkę i prostą drogę do rozwoju kraju, nie to co u nas.
-Wszystkie powstania (poza małopolskim, bo akurat się udało, chociaz to nie jest sukces jak wychodzi 1 powstanie na 10...). Również represje potym były.
-To może coś ze współczesności, a mianowicie wszyscy znamy sytuacje gdy prezydent jest z innej partii niż premier. Teraz raczej mamy taką sytuacje, że to prezydent z negatywnym skutkiem sie porywa. a Polska cierpi....

Rozumiem, zabranie wolności to jedna z najgorszych rzeczy jaka może w życiu dotknąć. Jednak tutaj pasują słowa sw. Pawła "Zło dobrem zwyciężaj", czyli wszystko przeczekać. Przykro mi to stwierdzić ale Polacy nigdy nie wyciągali wniosków z historii...

Wróćmy do tematu :P

Edit: Co do pierdla- nie warto, jesli nie ma jednoznaczności w zdaniach historyków i społeczenstwa, czy to był zamach czy słuszna decyzja. Najlepiej to to wszystko zostawić... Zresztą ludzie, Jaruzelski swoje lata ma...

Uesugi 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-12-19, 12:50   

Cytat:
Źle mniemasz. W ogóle skąd takie podejrzenia?

A bo to dziwne dosyć chwalić sobie komunizm, chociażby już ze względu na charakter tego reżimu, a był to reżim zbrodniczy.
Cytat:
Najpierw chciałbym się Ciebie o coś zapytać- co jest lepsze: bestialstwo ZSRR (mieliśmy okazje zobaczyć co się działo w Czechosłowacja w 1968r...) czy zakaz przebywania w większych skupiskach i wychodzenia z domu po pewnej godzinie?

w 1981 roku ZSRR nie przewidywał żadnej inwazji na Polskę bo już ledwo dychał tak na prawdę. Niedawno ukazały się nowe dowody w tej sprawie i wychodzi na jaw, że to ten zdrajca prosił o pomoc i mu odmówiono:
http://www.dziennik.pl/wy...uzelskiego.html
Cytat:
3 przykłady, tak? Polacy są zbyt porywczy, niestety:
-Zamiast na początku II WŚ się grzecznie poddać, nie było by takich represji w późniejszym czasie. Najlepiej II WŚ rozegrała Francja. Poddała się, a po wojnie miała dobrze ustabilizowaną gospodarkę i prostą drogę do rozwoju kraju, nie to co u nas.

O nie ja chyba śnie, to nie jest napisane na serio. Poddać się;o I tak jak Francja wyjśc z wojny jako kolaborant? e? Może mieliśmy zrobić jeszcze własny rząd Vichy, własne formacje ss i sprzedawać żydów? Bo ocaliłbyś budynki itd czyli wszystko co materialne, a nasrałbyś do pięknej historii Polski. Pomijam już fakt, że zaraz za żydami w kolejce do pieca staliby Słowianie... Bystry plan i szlachetny podałeś. :-o :wstyd:
Cytat:
-Wszystkie powstania (poza małopolskim, bo akurat się udało, chociaz to nie jest sukces jak wychodzi 1 powstanie na 10...).

Jakie powstanie małopolskie się udało e? Chodzi ci pewnie o krakowskie ( tak ono występuje w literaturze ) i ono padło również. Udało się poznańskie i częściowo śląskie. A co do powstań, to wiadomo były krwawe ale scalały naród i tworzyły tożsamość, którą przecież trudno utrzymać pod zaborami.
Cytat:
-To może coś ze współczesności, a mianowicie wszyscy znamy sytuacje gdy prezydent jest z innej partii niż premier. Teraz raczej mamy taką sytuacje, że to prezydent z negatywnym skutkiem sie porywa. a Polska cierpi....

Jesteś mistrzem podawania sensownych przykładów :evil: To czy Polska "cierpi" czy nie "cierpi" przez działania prezydenta to już twoje zdanie;]
Cytat:
Zresztą ludzie, Jaruzelski swoje lata ma...

Z tego co wiem to zbrodnie przeciwko narodowi polskiemu nie ulegają przedawnieniu. Ja bym go rozbujał w celi na pasku, tak że niby samobója strzelił;]

Krit
Pogromca postów

Wysłany: 2009-12-19, 14:33   

Co wy ludzie piszecie? Jaruzelski był w prostej linii spadkobiercą zbrodniczych rządów komunistów w Polsce. Stan wojenny miał na celu utrwalenie tej władzy. Nie wolno wypowiadać wojny własnemu narodowi w imię interesów okupanta. Bronicie tych, którzy fałszowali historię samemu ją przekłamując.

I czy ZSRR nie miało wtedy większych problemów w Afganistanie?

Niektórym się żyło dobrze (aparatczyki), innym przeciętnie (zwykli ludzie), inni mieli przesranie, bo piękna partia uznała ich za nazistów, bo walczyli w AK.

Reasumując. Stan wojenny był zbrodnią na narodzie.
Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.

Wojtas 
Hiper wymiatacz
KoteG

Imię: Wojtek

Wysłany: 2009-12-19, 20:54   

Vicol napisał/a:
bestialstwo ZSRR (mieliśmy okazje zobaczyć co się działo w Czechosłowacja w 1968r...) czy zakaz przebywania w większych skupiskach i wychodzenia z domu po pewnej godzinie?

Zacznijmy od tego że gdyby nie Jaruzelski ZSRR nie zaatakowaliby nas napewno. Wtedy wszystkie kraje obawialy się kolejnej wojny poza tym Związek Radziecki był w rozsypce.

Vicol napisał/a:
Zamiast na początku II WŚ się grzecznie poddać, nie było by takich represji w późniejszym czasie. Najlepiej II WŚ rozegrała Francja. Poddała się, a po wojnie miała dobrze ustabilizowaną gospodarkę i prostą drogę do rozwoju kraju, nie to co u nas.

Hitler sam mówił, że jest to wojna na wyniszczenie czyli poddanie się pogorszylby sytuację. A Francja też nas w konia zrobiła ( Anglia i Francja obiecały nam pomóc a potem to już wiadomo jak było) . Nadodatek gdybyśmy się poddali to Niemcy ruszyliby odrazu na Rosję a wtedy wojna skończyła by się zupełnie inaczej.

Sklepik z marzeniami

Vicol 
Stały User

Imię: Wiktor

Wysłany: 2009-12-20, 13:54   

Jejku, gdybanie nic nie pomoze. Jaruzelski był i tego trzeba sie trzymać. Liczą się fakty. Wiadomo, że Jaruzelski był patriotą od dzieciństwa (polecam przeczytać biografię). Na pewno władza też mu trochę do łba odbiła (jak zawsze, nie ma ludzi doskonałych).

Co do II WŚ w sumie masz racje. Jednak w moim mniemaniu Polacy potrafią walczyć tylko wtedy, gdy są przygotowani. Ogólnie dla naszego kraju II WŚ była zaskoczeniem, chociaż niektórzy wyczuwali że coś się święci. Ale dobra, trzeba przyznać, że Polacy potrafili "znoobić".

Visage 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2010-01-03, 20:31   

Cytat:

Też tak myślę, najpierw narobił bigosu z ZSRR a potem próbował się z tego wyplątać.
?? Że niby wprowadzenie stanu wojennego miało być jakimś przepisem na bigos? :/
We need no stupid fucking conscience
Go get fucked if you are not one of the bestial ones

throndor 
Stały User

Wysłany: 2010-01-05, 17:04   

Cytat:
Jejku, gdybanie nic nie pomoze. Jaruzelski był i tego trzeba sie trzymać. Liczą się fakty. Wiadomo, że Jaruzelski był patriotą od dzieciństwa (polecam przeczytać biografię). Na pewno władza też mu trochę do łba odbiła (jak zawsze, nie ma ludzi doskonałych).

No faktycznie jak przeczytałeś biografię ze strony Jaruzel to człowiek kryształowy, mąż stanu. Trzymajmy się jednak faktów.
Czy prawdziwy patriota tępi podziemie niepodległościowe, tym samym będąc członkiem nowej siłą narzuconej władzy?

Taki najprostszy przykład. W sumie dalsza dyskusja na temat patriotyzmu pana Jaruzelskiego większego sensu w świetle jego dokonań choćby jako ministra obrony nie ma większego sensu. Nie wspominając już choćby o zasadach elementarnej przyzwoitości. Choćby Marzec 68 i wyrzucanie Żydów z armii.

Rorschach 
Pogromca postów
socjopata

Wysłany: 2010-01-05, 17:54   

throndor napisał/a:
Czy prawdziwy patriota tępi podziemie niepodległościowe
Abstrahując od osoby Jaruzelskiego i sytuacji politycznej w Polsce wówczas - czasem to dużo sensowniejsze niż popieranie bandy machających szableką idiotów, którzy mogą sprowadzić swoją głupotą tylko większe prześladowania i represje, niczego dobrego przy tym nie robiąc.

Visage 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2010-01-05, 18:00   

Cytat:

Taki najprostszy przykład. W sumie dalsza dyskusja na temat patriotyzmu pana Jaruzelskiego większego sensu w świetle jego dokonań choćby jako ministra obrony nie ma większego sensu.
Najpierw w ogóle należałoby w którąś stronę ten patriotyzm ukierunkować. Po odpowiednim zabiegu mogłoby się okazać, że Jaruzel był całkiem niezłym patriotą :hyhy:
We need no stupid fucking conscience
Go get fucked if you are not one of the bestial ones

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Imię: Lesław

Wysłany: 2010-01-05, 18:01   

Visage napisał/a:
Cytat:

Taki najprostszy przykład. W sumie dalsza dyskusja na temat patriotyzmu pana Jaruzelskiego większego sensu w świetle jego dokonań choćby jako ministra obrony nie ma większego sensu.
Najpierw w ogóle należałoby w którąś stronę ten patriotyzm ukierunkować. Po odpowiednim zabiegu mogłoby się okazać, że Jaruzel był całkiem niezłym patriotą :hyhy:

Radzieckim , na pewno ;)

throndor 
Stały User

Wysłany: 2010-01-05, 22:49   

Rorschach podaj mi jakiś przykład akcji odwetowej wykonanej za działalność podziemia antykomunistycznego, bo chyba nie były one sprawą jeśli w ogóle to przynajmniej często występującą.

Rorschach 
Pogromca postów
socjopata

Wysłany: 2010-01-05, 22:50   

throndor, nie zrozumiałeś kompletnie mojej wypowiedzi czy piszesz tak o, dla podtrzymania dyskusji?

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-01-07, 09:34   

Nie sądzę,abyśmy mogli w jakikolwiek sposób teraz usprawiedliwiać jego czyny.
Każde działanie przeciwko własnemu narodzie powinno być potępiane.
Jaruzelski nie wprowadził stanu wojennego z miłości,czy obowiązku ochrony swojej ojczyzny,był zwykłym pionkiem Związku Radzieckiego,takim samym jak Gustav Husak ,Janas Kadar.
Różnica jest tylko w tym,że owego "pionka" ZSRR nie musiało umieszczać w Polsce wojskami układu warszawskiego.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Wulf
Stały User
Młot na moralistów

Wysłany: 2010-01-07, 23:03   

Slow na jakiej podstawie oceniasz co bylo tak naprawde przeciw narodowi?
Jak dla mnie solidarność 81 była niebezpieczna dla narodu!
Poza tym nie oszukujmy się tamta "S" wcale nie dążyła do liberalnej-demokracji, to była zwykla rewolucja w duchu marksistowskim ;]
Ba jej siła i agresywna działalność mogły w tamtym czasie doprowadzić co najwyżej do anarchii.
Breżniewowi i wojskom radzieckim stacjonującym w naszym kraju pewnie wcale też by się nie podobała utrata satelity.

Co do wspomnianego '68 wiele zrobić i tak nie mógł jedyną alternatywą było bezsensowne utracenie stanowiska. ZSRR w tym czasie stwierdził, że woli arabów od żydów i przestał lubić tamtych drugich. Przypomnijmy też, że Gomułka (ówczesny 1 sekretarz) sam to właściwie zarządził, więc żydów nie tylko wywalano z armii, ale i dawano im bilet w 1 stronę do Izraela.

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-01-08, 19:16   

Wulf napisał/a:
Jak dla mnie solidarność 81 była niebezpieczna dla narodu!
Poza tym nie oszukujmy się tamta "S" wcale nie dążyła do liberalnej-demokracji, to była zwykla rewolucja w duchu marksistowskim ;]
Ba jej siła i agresywna działalność mogły w tamtym czasie doprowadzić co najwyżej do anarchii.

Hm..jakiej anarchii,warto sobie uświadomić ,że dzięki tej niezbecznej dla narodu Solidarności (!) żyjesz w demokratycznym,a przede wszystkim niepodległym państwie.
Wulf napisał/a:
Slow na jakiej podstawie oceniasz co bylo tak naprawde przeciw narodowi?

Na podstawie drogi do odzyskania niepodległości.
Z całym przeproszeniem, ale według mnie tylko głupiec sądzi,że komunizm oraz to,że ZSRR decydowało o tym co zrobi/jak zrobi/co zje/kim zostanie polak , było dobrym rozwiązaniem dla naszego państwa.
Na pewno z korzyścią dla narodu było wkroczenie ZOMO,zamknięcie granic, zniesienie prasy/stowarzyszeń/organizacji, zlikwidowanie satelickich partii, wyłączenie telefonów, wprowadzenie godziny policyjnej..

Powtórzę dla mnie Jaruzelski był tylko i wyłącznie pionkiem ZSRR , gdy wprowadzał stan wojenny.
Chwali mu się jedynie to,że w pewnym stopniu okazał się patriotą i przystał na liberalizację systemu oraz ugodę z Solidarnością..
Możem jedynie dyskutować,czy była to oznaka jakiegokolwiek patriotyzmu,czy po prostu ratował swój tyłek gdy polityka represjii oraz terroru okazała się nieskuteczna.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Odpowiedz do tematu