Stanowisko kościoła w sprawie krzyża Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Polityka » Stanowisko kościoła w sprawie krzyża

Stanowisko kościoła w sprawie krzyża
Autor Wiadomość

Siatkarz 
Stały User
Siatkówka Ruulez !

Wysłany: 2010-08-27, 17:22   Stanowisko kościoła w sprawie krzyża

Jakie waszym zdaniem kościół powinien zająć "stanowisko" w sprawie krzyża na krakowskim przedmieściu?Powinien poprzeć obrońców czy nawoływać by dali go przenieść?

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2010-08-27, 17:25   

Siatkarz napisał/a:
czy nawoływać by dali go przenieść?

Z tego co mi wiadomo, to Kościół od początku do tego nawoływał, lecz banda fanatyków miała to w nosie, i ciągle chyba ma.

Frozy 
Pogromca postów
The Destroyer

Wysłany: 2010-08-27, 17:26   

a co mnie kościół obchodzi? poza tym oni już zajęli stanowisko...
Show no fear!
ATAAAAAAAAACK!" - Amon Amarth

http://www.formspring.me/Frozy1919

Szej-Hulud 
Pogromca postów
Éminence grise

Imię: Łukasz

Wysłany: 2010-08-27, 17:35   

Tak to już jest, że w tym kraju krzyż zamiast łączyć- dzieli... To się chyba nawet pierwszym chrześcijanom nie śniło... :-(
Ja powiem w ten sposób( być może przesadzam, ale...): gdyby papieżem był Jan Paweł II, nikt by się nie odważył w taki sposób walczyć z krzyżem. Z drugiej strony, z tego co słyszałem, rząd chce, aby episkopat usunął krzyż- tak jakby to episkopat go tam postawił.
Siatkarz napisał/a:
poprzeć obrońców czy nawoływać by dali go przenieść?

Tak źle i tak niedobrze. Powinien ktoś do tych ludzi wyjść( wysoko postawiony duchowny- np. kard. Dziwisz- chyba Jego by nie przezywali) i jakoś "oczarować", wytłumaczyć, że Bogu nie robi różnicy czy krzyż tam stoi czy też nie, ważne, żeby oni o nim pamiętali. A przede wszystkim nie brać krzyża po tym "kazaniu"! Niech ono dojrzewa, niech boli jak wyrzuty sumienia...

Frozy 
Pogromca postów
The Destroyer

Wysłany: 2010-08-27, 17:45   

Cytat:
Tak to już jest, że w tym kraju krzyż zamiast łączyć- dzieli... To się chyba nawet pierwszym chrześcijanom nie śniło... :-(

co ty porównujesz pierwszy chrześcijan do katolików (i to w tym przypadku Kościoła Toruńskiego) to są zupełnie odmienne religie

Cytat:
gdyby papieżem był Jan Paweł II, nikt by się nie odważył w taki sposób walczyć z krzyżem.

Walczyć z krzyżem? to krzyż umie walczyć? Nie wiedziałem. A co by zrobił ten papieżynek? Okrzyczałby ich?

Cytat:
Powinien ktoś do tych ludzi wyjść( wysoko postawiony duchowny- np. kard. Dziwisz

Dziwisz? on nie jest czasem z Małopolski? Gdyby Rydzyk przyjechał to co innego.

Cytat:
Tak źle i tak niedobrze.

krzyż ma stać w kościele, a nie na ulicy

[ Dodano: 2010-08-27, 18:47 ]
A gdyby muzułmanie postawili półksiężyc pod sejmem też by ich nikt nie ruszył?
Show no fear!
ATAAAAAAAAACK!" - Amon Amarth

http://www.formspring.me/Frozy1919

Szej-Hulud 
Pogromca postów
Éminence grise

Wysłany: 2010-08-27, 18:07   

Frozy napisał/a:

Owszem, Dziwisz jest z Małopolski, ale on ma "renomę". Mnie by Rydzyk nie przekonał...
Frozy napisał/a:
Walczyć z krzyżem? to krzyż umie walczyć? Nie wiedziałem. A co by zrobił ten papieżynek? Okrzyczałby ich?

Mało jednak wiesz.
Frozy napisał/a:
co ty porównujesz pierwszy chrześcijan do katolików (i to w tym przypadku Kościoła Toruńskiego) to są zupełnie odmienne religie

Pewne rzeczy jednak pozostały niezmienione...
Frozy napisał/a:
A gdyby muzułmanie postawili półksiężyc pod sejmem też by ich nikt nie ruszył?

Tego nie wiem, mi by on nie przeszkadzał. Zresztą, jeszcze Piłsudski był odpowiedzialny wobec "Boga i ojczyzny".

Fazikus 
Hiper wymiatacz
Starszy Inkwizytor

Imię: Adrian

Wysłany: 2010-08-28, 00:10   

Szej-Hulud napisał/a:
gdyby papieżem był Jan Paweł II, nikt by się nie odważył w taki sposób walczyć z krzyżem. Z drugiej strony, z tego co słyszałem, rząd chce, aby episkopat usunął krzyż- tak jakby to episkopat go tam postawił.

Mam już dość tego całego wycierania sobie mord JPII, papieżem jest BXVI i jego pontyfikat jest dla mnie cenniejszy niż JPII.

Szej-Hulud napisał/a:
Tak źle i tak niedobrze. Powinien ktoś do tych ludzi wyjść( wysoko postawiony duchowny- np. kard. Dziwisz- chyba Jego by nie przezywali) i jakoś "oczarować", wytłumaczyć, że Bogu nie robi różnicy czy krzyż tam stoi czy też nie, ważne, żeby oni o nim pamiętali. A przede wszystkim nie brać krzyża po tym "kazaniu"! Niech ono dojrzewa, niech boli jak wyrzuty sumienia...

Troszkę psychologi z tymi ludźmi się nie da rozmawiać tak jak księża którzy przyszli po te deski tak i episkopat zostałby zwyzywany itd.

Frozy napisał/a:

Kocham propagandę TVN tak na prawdę nikt nie wie nic o Rydzyku a wszyscy go nienawidzą co za hipokryzja.

Frozy napisał/a:
krzyż ma stać w kościele, a nie na ulicy

Te wszystkie przydrożne które stawiane były od wieków mamy usunąć?

Szej-Hulud napisał/a:
Owszem, Dziwisz jest z Małopolski, ale on ma "renomę". Mnie by Rydzyk nie przekonał...

Renomę :facepalm: nikt tak na mnie nie działa jak on tak naprawdę nie ma nic co mógł by zaoferować a wybił się tylko dzięki JPII

Szej-Hulud 
Pogromca postów
Éminence grise

Wysłany: 2010-08-28, 08:20   

Fazikus napisał/a:
Renomę nikt tak na mnie nie działa jak on tak naprawdę nie ma nic co mógł by zaoferować a wybił się tylko dzięki JPII

Ale to działa, zresztą musiał sobie zasłużyć, aby zostać kardynałem.
Fazikus napisał/a:

Akurat wszystkie znajdą :mrgreen:
Fazikus napisał/a:
Troszkę psychologi z tymi ludźmi się nie da rozmawiać tak jak księża którzy przyszli po te deski tak i episkopat zostałby zwyzywany itd.

Jesteś niesprawiedliwy. Wszystko da się załatwić przy użyciu dyplomacji, WSZYSTKO. Kwestia chęci i podejścia.

Fazikus 
Hiper wymiatacz
Starszy Inkwizytor

Wysłany: 2010-08-28, 11:52   

Szej-Hulud napisał/a:
Ale to działa, zresztą musiał sobie zasłużyć, aby zostać kardynałem.

To co mówią pewni "cisi" watykaniści w cale nie jest jak Ty mówi (jak chcesz się dowiedzieć pogrzeb głęboko w sieci)

Szej-Hulud napisał/a:
Jesteś niesprawiedliwy. Wszystko da się załatwić przy użyciu dyplomacji, WSZYSTKO. Kwestia chęci i podejścia.

Ja tylko mówię jak jest, zadano tym ludziom pytanie czy jeżeli abp. Nycz przyszedł by i prosił ich by oddali krzyż i przenieśli go do św. Anny czy w tedy by się zgodzili?
ludzie odpowiedzieli:
to nie jego sprawa niech idzie do swoich parafii a my będziemy bronić krzyża

Isair 
Moderator
Arcykapłan

Wysłany: 2010-08-28, 12:05   

Moim zdaniem Hierarchowie kościelni zajęli stanowisko w tej sprawie zbyt późno. Kościół ma stać w kościele. Prawda też taka, że tam wcale o krzyż nie chodzi. Krzyż jest tylko symbolem frustracji tych ludzi co pod nim stoją. Krzyż powraca do swej pierwotnej formy symbolu kary i hańby a nie zbawienia.
Co do JPII to nie mam nic przeciwko niemu. Niech tylko ci co z jego imieniem na ustach wezmą się za czytanie jego dzieł, zrozumieniem jego nauk a nie stawiania złotego cielca w dodatku wyimaginowanego.

Uesugi 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-28, 12:33   

Cytat:
Kocham propagandę TVN tak na prawdę nikt nie wie nic o Rydzyku a wszyscy go nienawidzą co za hipokryzja.

Wszystkie pliki audio/wideo z rasistowskimi przemówieniami pełnymi nienawiści też TVN sobie zmontował?
Cytat:

Zauważasz różnicę pomiędzy przydrożnym terenem a Pałacem Prezydenckim?
Cytat:
Wszystko da się załatwić przy użyciu dyplomacji, WSZYSTKO. Kwestia chęci i podejścia.

Z fanatyzmem najlepiej walczyć pałą ( niestety nikt na to się nie odważy ), bo dyplomacja nic tutaj nie da. Albo przeczekać niech im tam w zimę tyłki odmarzną. ( choć szkoda czasu moim zdaniem ).

szostol 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-28, 12:56   

Cytat:

Wiem że moja babcia wysyła mu pieniądze, z marnej emerytury, które można wydać na coś innego, wiem że jego rozgłośnia i telewizja gromadzi fanatyków, wiem że nie jest ubogo żyjącym zakonnikiem, tylko kurewsko dobrym biznesmenem w przedranku księdza i potrafi to przebranko wykorzystać.

Szej-Hulud 
Pogromca postów
Éminence grise

Wysłany: 2010-08-28, 12:59   

Uesugi napisał/a:
Albo przeczekać niech im tam w zimę tyłki odmarzną.

To też forma dyplomacji :mrgreen:

Uesugi 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-28, 13:22   

Cytat:
To też forma dyplomacji :mrgreen:

Tak desinteressment jest formą dyplomacji, ale chodziło nam tu przecież o dialog.

Fazikus 
Hiper wymiatacz
Starszy Inkwizytor

Wysłany: 2010-08-28, 13:29   

Uesugi napisał/a:
Wszystkie pliki audio/wideo z rasistowskimi przemówieniami pełnymi nienawiści też TVN sobie zmontował?

Nie, ale np Maybach którego Rydzyk na oczy nie widział. Bo tak naprawdę nigdy nie był właścicielem tego samochodu.

Isair napisał/a:
Moim zdaniem Hierarchowie kościelni zajęli stanowisko w tej sprawie zbyt późno. Kościół ma stać w kościele. Prawda też taka, że tam wcale o krzyż nie chodzi. Krzyż jest tylko symbolem frustracji tych ludzi co pod nim stoją. Krzyż powraca do swej pierwotnej formy symbolu kary i hańby a nie zbawienia.

Dlaczego tak? Bardzo prosto Kościół przedstawił stanowisko dopiero jak musiał, rząd chciał zwalić wszystko na kościół dlatego ten się nie mieszał, wina nie leży tym razem w kwestii Kościoła.

Odpowiedz do tematu