Wysłany: 2010-08-27, 17:22 Stanowisko kościoła w sprawie krzyża
Jakie waszym zdaniem kościół powinien zająć "stanowisko" w sprawie krzyża na krakowskim przedmieściu?Powinien poprzeć obrońców czy nawoływać by dali go przenieść?
_________________ Przyjaciół się nie wybiera, przyjaciół się ma.
Tak to już jest, że w tym kraju krzyż zamiast łączyć- dzieli... To się chyba nawet pierwszym chrześcijanom nie śniło...
Ja powiem w ten sposób( być może przesadzam, ale...): gdyby papieżem był Jan Paweł II, nikt by się nie odważył w taki sposób walczyć z krzyżem. Z drugiej strony, z tego co słyszałem, rząd chce, aby episkopat usunął krzyż- tak jakby to episkopat go tam postawił.
Siatkarz napisał/a:
poprzeć obrońców czy nawoływać by dali go przenieść?
Tak źle i tak niedobrze. Powinien ktoś do tych ludzi wyjść( wysoko postawiony duchowny- np. kard. Dziwisz- chyba Jego by nie przezywali) i jakoś "oczarować", wytłumaczyć, że Bogu nie robi różnicy czy krzyż tam stoi czy też nie, ważne, żeby oni o nim pamiętali. A przede wszystkim nie brać krzyża po tym "kazaniu"! Niech ono dojrzewa, niech boli jak wyrzuty sumienia...
gdyby papieżem był Jan Paweł II, nikt by się nie odważył w taki sposób walczyć z krzyżem. Z drugiej strony, z tego co słyszałem, rząd chce, aby episkopat usunął krzyż- tak jakby to episkopat go tam postawił.
Mam już dość tego całego wycierania sobie mord JPII, papieżem jest BXVI i jego pontyfikat jest dla mnie cenniejszy niż JPII.
Szej-Hulud napisał/a:
Tak źle i tak niedobrze. Powinien ktoś do tych ludzi wyjść( wysoko postawiony duchowny- np. kard. Dziwisz- chyba Jego by nie przezywali) i jakoś "oczarować", wytłumaczyć, że Bogu nie robi różnicy czy krzyż tam stoi czy też nie, ważne, żeby oni o nim pamiętali. A przede wszystkim nie brać krzyża po tym "kazaniu"! Niech ono dojrzewa, niech boli jak wyrzuty sumienia...
Troszkę psychologi z tymi ludźmi się nie da rozmawiać tak jak księża którzy przyszli po te deski tak i episkopat zostałby zwyzywany itd.
Frozy napisał/a:
Dziwisz? on nie jest czasem z Małopolski? Gdyby Rydzyk przyjechał to co innego.
Kocham propagandę TVN tak na prawdę nikt nie wie nic o Rydzyku a wszyscy go nienawidzą co za hipokryzja.
Frozy napisał/a:
krzyż ma stać w kościele, a nie na ulicy
Te wszystkie przydrożne które stawiane były od wieków mamy usunąć?
Szej-Hulud napisał/a:
Owszem, Dziwisz jest z Małopolski, ale on ma "renomę". Mnie by Rydzyk nie przekonał...
Renomę nikt tak na mnie nie działa jak on tak naprawdę nie ma nic co mógł by zaoferować a wybił się tylko dzięki JPII
_________________ "Urodziłem się w rodzinie żydowskiej, ale z czasem przeszedłem na narcyzm."
Ale to działa, zresztą musiał sobie zasłużyć, aby zostać kardynałem.
To co mówią pewni "cisi" watykaniści w cale nie jest jak Ty mówi (jak chcesz się dowiedzieć pogrzeb głęboko w sieci)
Szej-Hulud napisał/a:
Jesteś niesprawiedliwy. Wszystko da się załatwić przy użyciu dyplomacji, WSZYSTKO. Kwestia chęci i podejścia.
Ja tylko mówię jak jest, zadano tym ludziom pytanie czy jeżeli abp. Nycz przyszedł by i prosił ich by oddali krzyż i przenieśli go do św. Anny czy w tedy by się zgodzili?
ludzie odpowiedzieli:
to nie jego sprawa niech idzie do swoich parafii a my będziemy bronić krzyża
_________________ "Urodziłem się w rodzinie żydowskiej, ale z czasem przeszedłem na narcyzm."
Moim zdaniem Hierarchowie kościelni zajęli stanowisko w tej sprawie zbyt późno. Kościół ma stać w kościele. Prawda też taka, że tam wcale o krzyż nie chodzi. Krzyż jest tylko symbolem frustracji tych ludzi co pod nim stoją. Krzyż powraca do swej pierwotnej formy symbolu kary i hańby a nie zbawienia.
Co do JPII to nie mam nic przeciwko niemu. Niech tylko ci co z jego imieniem na ustach wezmą się za czytanie jego dzieł, zrozumieniem jego nauk a nie stawiania złotego cielca w dodatku wyimaginowanego.
_________________ O upadku tego kraju świadczy fakt, że najpoczytniejsza książką jest Komentarz do ustawy o podatku VAT
Mój blog
Kocham propagandę TVN tak na prawdę nikt nie wie nic o Rydzyku a wszyscy go nienawidzą co za hipokryzja.
Wszystkie pliki audio/wideo z rasistowskimi przemówieniami pełnymi nienawiści też TVN sobie zmontował?
Cytat:
Te wszystkie przydrożne które stawiane były od wieków mamy usunąć?
Zauważasz różnicę pomiędzy przydrożnym terenem a Pałacem Prezydenckim?
Cytat:
Wszystko da się załatwić przy użyciu dyplomacji, WSZYSTKO. Kwestia chęci i podejścia.
Z fanatyzmem najlepiej walczyć pałą ( niestety nikt na to się nie odważy ), bo dyplomacja nic tutaj nie da. Albo przeczekać niech im tam w zimę tyłki odmarzną. ( choć szkoda czasu moim zdaniem ).
Wiem że moja babcia wysyła mu pieniądze, z marnej emerytury, które można wydać na coś innego, wiem że jego rozgłośnia i telewizja gromadzi fanatyków, wiem że nie jest ubogo żyjącym zakonnikiem, tylko kurewsko dobrym biznesmenem w przedranku księdza i potrafi to przebranko wykorzystać.
Wszystkie pliki audio/wideo z rasistowskimi przemówieniami pełnymi nienawiści też TVN sobie zmontował?
Nie, ale np Maybach którego Rydzyk na oczy nie widział. Bo tak naprawdę nigdy nie był właścicielem tego samochodu.
Isair napisał/a:
Moim zdaniem Hierarchowie kościelni zajęli stanowisko w tej sprawie zbyt późno. Kościół ma stać w kościele. Prawda też taka, że tam wcale o krzyż nie chodzi. Krzyż jest tylko symbolem frustracji tych ludzi co pod nim stoją. Krzyż powraca do swej pierwotnej formy symbolu kary i hańby a nie zbawienia.
Dlaczego tak? Bardzo prosto Kościół przedstawił stanowisko dopiero jak musiał, rząd chciał zwalić wszystko na kościół dlatego ten się nie mieszał, wina nie leży tym razem w kwestii Kościoła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum