styl biblijny Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Szkoła » Szkoła Średnia » Prace domowe » styl biblijny

styl biblijny
Autor Wiadomość

Grejpfrut 
Pogromca postów
28.08-19.09 - Vuelta

Wysłany: 2009-09-20, 12:06   styl biblijny

Na zadanie z polskiego mam napisać stylem biblijnym krótki tekst poświęcony prawom i obowiązkom ucznia.
Jeśli ktoś cos takiego pisał lub wie jak się to pisze to będę wdzięczny za pomoc.

Minimum pół strony max 1 strona zeszytowa.

Krit
Pogromca postów

Wysłany: 2009-09-20, 13:18   

Na styl biblijny składają się.

- Składnia spójnikowa.
- Archaizmy
- Inwersja stylistyczna
- Bogactwo środków stylistycznych
- Zdania wielokrotnie złożone
- Podniosły, patetyczny styl wypowiedzi.

To starcza ; )

Grejpfrut 
Pogromca postów
28.08-19.09 - Vuelta

Wysłany: 2009-09-20, 14:26   

heh tak wygląda moja notka z lekcji :)

problem tylko jak to zacząć i jakich archaizmów używać :)

Krit
Pogromca postów

Wysłany: 2009-09-20, 15:25   

GrEjPfruT napisał/a:
heh tak wygląda moja notka z lekcji :)

To znaczy, że polonista dobrze Cię przygotował do powierzonego przez siebie zadania.

GrEjPfruT napisał/a:
problem tylko jak to zacząć i jakich archaizmów używać :)

Otwórz sobie Biblię. Chociażby na Księdze Rodzaju, Ewangeliach. Gdziekolwiek i się zainspiruj.
Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.

Grejpfrut 
Pogromca postów
28.08-19.09 - Vuelta

Wysłany: 2009-09-20, 18:05   

Krit napisał/a:
To znaczy, że polonista dobrze Cię przygotował do powierzonego przez siebie zadania.

To ty chyba nie wiesz jak wygląda dobre przygotowanie polonisty do powierzonego zadania. Z suchych definicji nie ma nic to samo jest w internecie. DObre przygotowanie polegałoby na tym że czyta nam przykładowy utwór.

Na szczęście już poradziłem sobie z tym zadaniem z "małą" pomoce osoby trzeciej : )

Narcyza
User

Wysłany: 2010-02-25, 20:17   

Ja bym nie robiła tego zadania :) Jeśli Cię ono nie interesuje bądźjest niepraktyczne to po co je robić. W szkole średniej uczyłam się tylko dwóch przedmiotów - Polski i Podstawy Przedsiębiorczości, jeśli chodzi o resztę - na wstępie powiedziałam nauczycielom, że nie będę się uczyć, bo te dziedziny mnie zwyczajnie nie interesują. Miałam w trzeciej klasie średnią 2,8. Matury zdałam w większości 5/8 (choć nadal nie widzę zbytnio sensu w propagowaniu w szkołach tego typu quizów deprawujących resztki intelektu młodych ludzi). Z polskiego miałam oczywiście 100%.

Skończyłam liceum w tamtym roku. Pracę oczywiście mam. Jestem redaktorem, zarządcą nieruchomości i piszę książkę. Większość mojej klasy wyjechała za granicę (nie mam pojęcia po co), albo pracują w marketach (a przecież na rynku jest tyle wysokopłatnej i zadowalającej pracy), za najgorsze wybory uznałam pójście na studia w tym przestarzałym systemie, wyjdą za kilka lat na zupełnie inaczej wyglądający rynek, wyrzęci z pieniędzy i przekarmieni teorią oraz poczuciem, że tytuł i dyplom jest coś warty w dzisiejszych czasach. Nie spotkałam jeszcze pracodawcy ani oferty pracy gdzie skończone studia są ważniejsze od umiejętności, charakteru czy ewentualnie stażu.

Reasumując - zamiast marnować czas na głupie zadania domowe i uczenie się rzeczy, które nigdy Ci się nie przydadzą w prawdziwym życiu poświęć się swoim pasjom, ucz się przedsiębiorczości, rozwijaj wiedzę w dziedzinie, w której byłbyś w stanie rozwinąć większy biznes, zapisz się do jakiejś alternatywnej uczącej praktycznych umiejętności szkoły np. ASBIRO, zdobywaj mentorów, ucz się inteligencji emocjonalnej i finansowej, czytaj ludzi takich jak Kiyosaki, Byrne, Trump, Harv Eker...

Obudź się. Ten system szkolnictwa to fikcja. Usłysz stukające do drzwi realne życie i realne możliwości!

To oczywiście mój pogląd, dzięki któremu oczywiście jestem na (moim zdaniem) właściwej drodze mogącej zaprowadzić mnie do wielkiego sukcesu. Nie chcę przegrać życia. Chcę je wygrać, a nawet prowadzić egzystencję wyróżniającą się od innych. Zastanów się nad tym co Ci jest potrzebne a co nie.

Pozdrawiam, ;)

Odpowiedz do tematu