Wysłany: 2009-09-22, 20:26 Tabletki antykoncepcyjne jako lekarstwo?
Lekarz zaleca stosowanie tabletek antykoncepcyjnych w celu wyregulowania i skrócenia cykli. Czy to grzech? Co mówi na ten temat Kościół?
Czy przy braniu tabletek powinno się nadal mierzyć temperaturę i sprawdzać objawy płodności?
Kiedyś moja koleżanka zapytała o to księdza.Odpowiedź brzmiała,że jeśli tabletki są stosowane jako lekarstwo,a antykoncepcja jest 'skutkiem ubocznym' nie jest to grzechem.
_________________ Don’t let them say you ain’t beautiful
They can all get fucked, just stay true to you...
Problem w tym, że moja dziewczyna nie chce brać tabletek hormonalnych ponieważ, mają one wiele skutków ubocznych, nie wspominając nawet o ingerencji w cały system hormonalny... nie chce też traktować tych tabletek jako środek antykoncepcyjny, który jest niezgodny z nauką Kościoła.
Ona chce stosować metody naturalne i obawia się, że tabletki będą jakby zaprzeczeniem tych metod i później po odstawieniu tabletek, będzie problem ze stosowaniem metod naturalnych.
Problem w tym, że moja dziewczyna nie chce brać tabletek hormonalnych ponieważ, mają one wiele skutków ubocznych
Teraz produkowane są tabletki z maksymalnie zmniejszoną ilością hormonów, nie powodujące skutków ubocznych Ja z Hormonet przeszłam jakiś czas temu na Yasmine i jestem bardzo zadowolona, niczego niepożądanego u siebie nie zauważyłam.
Wracając do tematu - pigułki przepisywane są na regulacje cyklu, na problemy hormonalne, słyszałam nawet, że dermatolodzy zalecają je na zmiany skórne, masa rzeczy. Czy to grzech? Jak ktoś napisał wyżej - wtedy traktowane są one tylko i wyłącznie jako lek, przyjmowanie ich w celu 'wyleczenia się' jest okej, kiedy przy tym współżyjesz i korzystasz z nich, jako zabezpieczenia - grzeszysz.
Hmm, ogólnie rozpatrywanie antykoncepcji w kategoriach grzechu jest dla mnie śmieszne, i to jedna z zasad KK z których bardzo głośno się śmieję.
_________________ Później luki w pamięci, zapatrzenia w okno -
tam mała dziewczynka w bloku naprzeciwko
uśmiecha się z żyletką pomiędzy zębami.
Myślę o jej chłodnych pocałunkach.
fire, walk with me...
Ostatnio zmieniony przez Porcelana. 2009-09-23, 16:43, w całości zmieniany 1 raz
Ostia, no tak, to zależy od organizmu, masz racje. Jednak skutki te, przy odpowiednio dobranych pigułkach, zmniejszone są do maksimum.
Kiedyś czytałem, że branie tabletek antykoncepcyjnych jest grzechem, bo one sztucznie pozbawiają płodności... w moim przypadku też pozbawią płodności, choć głównum celem jest wyregulowanie cykli.
Czy to znaczy, że Kościół zezwala na zażywanie tabletek koncepcyjnych tylko wszystko zależy od tego w jakim celu chcesz to robić???
Czy to znaczy, że Kościół zezwala na zażywanie tabletek koncepcyjnych tylko wszystko zależy od tego w jakim celu chcesz to robić???
Tak, a tak bardzo Cię to dziwi? Chyba to dość oczywiste.
Więc branie tabletek antykoncepcyjnych to nie zawsze grzech, pomimo, że zawsze skutkiem ich zażywania jest pozbawienie płodności...
A co, jeżeli dziewczyna bierze tabletki antykoncepcyjne po to, żeby mieć ładną cerę??? Czy wtedy to nie grzech?
Pierwszy raz słyszę o używaniu tabletek antykoncepcyjnych jako lekarstwa. Raczej jeśli nie robi się tego po to, aby zgrzeszyć, to nie jest to grzech Ale poczytam coś jeszcze o tym :)
_________________ “Nie mam co do tego żadnej wątpliwości, że świat istnieje tylko dzięki modlitwie chrześcijan”. (Arystydes z Aten)
Wysłany: 2009-09-23, 21:33
MłodyDuchem napisał/a:
Pierwszy raz słyszę o używaniu tabletek antykoncepcyjnych jako lekarstwa.
Dziwne bo czesto się je stosuje żeby wyregulować cykl, przy zmianach hormonalnych, żeby w przyszłości były mniejsze problemy z zajściem w ciążem. I może to dziwnie brzmi, ale tak jest.
Dla mnie to żaden grzech właściwie. Zawsze można wtedy nie współżyć;).
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum