tabletki antykoncepcyjne Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy (?)  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Dla kobiet » tabletki antykoncepcyjne

tabletki antykoncepcyjne
Autor Wiadomość

NikeZWA 
Stały User
Realistka...

Wysłany: 2009-06-28, 18:18   tabletki antykoncepcyjne

mam 16 lat... wspolzyje z chlopakiem od roku...niedawno rozwazalismy zabezpieczenie w postaci tabletek... czytalam duzo o efektach ubocznych...troche mnie niektore odstraszaja... co wy o tym sadzicie? dziewczyny: uzywacie??
Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz!
:P:P:P:P:P:P

Olciaa6
User

Wysłany: 2009-06-28, 18:37   

Ja nie uzywam....ale nie martw sie to normale......moja kolezanka to juz robilo i je uzywala :):):)

Gorzka 
Stały User
czekolada.

Imię: Aneta

Wysłany: 2009-06-29, 11:03   

używałam. powiem Ci, ze to dosyć wygodne jest, bo lepiej mieć takie zabezpieczenie i mniej stresu.
trzeba tylko pamiętać o nich codziennie.

ja na swoim przykładzie zauważyłam tylko jeden skutek uboczny: lekkie plamienia. Ale reszta była w porządku. Brałam je na wieczór więc ogólnie nie odczuwałam zawrotów głowy.
Dodatkowo trochę piersi mi urosły :). I nie przytyłam.

A reszte powinien powiedzieć Ci ginekolog i dobrać odpowiednie dla Ciebie.

I jak chuligan mam pełen kuli gun.

Ostia 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-06-29, 13:35   

Ojej, każdy lek powoduje skutki uboczne - a zwłaszcza tabletki napakowane hormonami.
Ważne, żebyś wymusiła na lekarzu badania hormonalne, a nie pozwoliła, żeby ci na chybcika przepisał to, co xxx innym kobietom.
Wtedy to może trochę dłużej potrwa, ale będziesz miała lek dobrany do siebie.

Ze swoich obserwacji - lekkie mrowienia w nogach.
I trzeba mieć świadomość, że tabsy to poważna rzecz, a skutki moga być nawet śmiertelne. Najlepiej używac ich wtedy, gdy prowadzi się regularne życie łóżkowe, a nie raz na dwa tygodnie.

Gorzka 
Stały User
czekolada.

Wysłany: 2009-06-29, 14:33   

Ostia napisał/a:

Najlepiej używac ich wtedy, gdy prowadzi się regularne życie łóżkowe, a nie raz na dwa tygodnie.

dlatego przestałam je brać.

ale nie wszystkie tabletki są napakowane hormonami. dawki hormonów w dobrych tabletkach są małe. na innych forach jest o tym dużo napisane.

Ostia 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-06-29, 14:35   

"Małe" nie znaczy "brak". A przecież ciężko jest przewidzieć, jak zareaguje organizm na hormony z zewnątrz.

Fretkaxd 
Stały User

Wysłany: 2009-06-29, 17:31   

Ja używam tabletek i skutki uboczne widziałam tylko podczas pierwszych dwóch miesięcy, a mianowicie miałam nudności (ale nie wymiotowałam). Teraz nie widzę żadnych skutków ubocznych, ale za to jeden pozytywny - cera mi się poprawiła. :hyhy:

Aha, używam ich od chyba pół roku i w ciążę nie zaszłam, więc są w miarę bezpieczne. No ale na pewno nie w 100%, różne w(y)padki się zdarzają.

Gorzka 
Stały User
czekolada.

Wysłany: 2009-06-29, 17:40   

No tak, ale wiele kobiet to stosuje i chwalą sobie tą metodę.

I to juz zależy od organizmu. No ale nie jesteśmy lekarzami, więc najlepsze rozwiązanie to pójść do ginekologa.

Damian19L
User

Wysłany: 2009-06-29, 21:29   

" tabletki antykoncepcyjne "

Może być wam słabo po tych tabletkach ..

Agregatgrzewczy 
Stały User

Wysłany: 2009-06-29, 21:42   

Uważam, że 16 lat to za mało, żeby zaczynać współżycie- to tak na marginesie.
Tabletki to nie cukierki- wyobraź sobie, że zaczniesz brać teraz i będziesz je brać do czasu, aż zdecydujesz się na dziecko (powiedzmy- 25 lat). Wyjdzie Ci całe wiadro :P Mnie ginekolog namawia na spiralę, ale jeszcze się nie zdecydowałam. Tabletki biorę z przerwami od 3 lat. Miałam 3 rodzaje. Po drugich miałam masakryczne wahania nastrojów (deprecha przez jakieś 4 miesiące), po pierwszych był spadek libido (ale powiększyłu mi się piersi :-D ) . Teraz biorę Novynette i jest wszytko ok. Jeśli coś jest nie tak to się idzie do lekarza po inne tabletki i po problemie.

Ostia 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-06-30, 09:08   

Agregatgrzewczy napisał/a:
Tabletki to nie cukierki- wyobraź sobie, że zaczniesz brać teraz i będziesz je brać do czasu, aż zdecydujesz się na dziecko (powiedzmy- 25 lat).

Ale właśnie po to są przerwy ;) Bo nie można tabsów żreć non stop przez xx lat.

Co do jej wieku - nie tyle te 16 lat to za mało na seks, ile chyba jednak za wcześnie na bawienie się w hormony.

Gorzka 
Stały User
czekolada.

Wysłany: 2009-06-30, 10:09   

No z tego co słyszałam to od 16 roku życia mniej więcej można je przyjmować.
Ale i ja uważam, że to za wcześnie na te sprawy.

Ostia 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-06-30, 11:19   

Można i wcześniej - chociazby na skórne problemy.
Ale po co?

Jessie
User

Wysłany: 2009-07-03, 18:42   

Biorę.

Początkowo lekarz przepisał mi novynette, co skutkowało niesamowitymi wahaniami natroju, a w efekcie do stanów depresyjnych. Płakałam prawie codziennie, czułam się do niczego i nic nie sprawiało mi radości [tak, tak, seks również -moje libido spadło do zera]. Po 4 miesiącach męki poprosiłam swojego ginekologa o zmianę tabletek. Przepisał mi inne -i rewelacja. Nie zauważam u siebie żadnych efektów ubocznych [nieco urosły mi piersi, tylko tyle].

Organizm każdej kobiety reaguje inaczej. Dlatego musisz zrobić badania, które poleci Ci lekarz i na podstawie wyników i Twojego wieku znajdzie Ci odpowiednie. A jeżeli przyniosą niechciane efekty -zawsze można zmienić. I naprawdę nie powinno Cię to odstraszać. Tabletki są wyjątkowo komfortowe dla psychiki, nie musisz się obawiać o ciążę i wyczekiwać miesiączki z każdym miesiącem. Naprawdę polecam.

paradoks 
Wymiatacz
oryginalność!

Wysłany: 2009-07-03, 22:00   

A co sądzicie o tabletkach bez recepty? Chyba są tak samo skuteczne jak te przepisane specjalnie dla każdej kobiety z osobna?

Jessie napisał/a:
Dlatego musisz zrobić badania, które poleci Ci lekarz i na podstawie wyników i Twojego wieku znajdzie Ci odpowiednie.

Kurczę a ja miałam nadzieję, że załatwię wszystko na jednej wizycie. Bez jakichś dodatkowych badań... :-/

Odpowiedz do tematu