Hej Ja właśnie skończyłam technikum na geodezji w Rudzie Śląskiej.
Jak dla mnie to kierunek fajny, ale przede wszystkim dla facetów. Mnie ciężko znaleźć pracę, która była by inna niż siedzenie za biurkiem... Faceci głównie chodzą w teren, na pomiary itp. No ale było fajnie. Przedmioty jakie miałam to
Geodezja ogólna
Geodezja w gospodarce nieruchomośćiami
Geodezja inżynieryjna
Fotogrametria
Teraz nowe roczniki będą miały jeszcze specjalizację.
Kierunek ciekawy, wg mnie najlepsza była ostatnia klasa kiedy pracowaliśmy już na tachimetrach. Nie każdy przedmiot jest ciekawy. GGN i inżynieryjna to głownie kucie na pamięć. Fotogrametria jak dla mnei czarna magia :D. ALe wiadomo to teoria. Najlepsze jest jak sie dizie w teren. MIałam też praktyki co roku. W 3 i 4 klasie w firmach geodezyjnych. I własnie jestem po egzaminie zawodowym. Praktyczny banalny, teoria nie skomentuje.
ALe nie żałuję ze tam poszłam. :)
nuneczek10 kto ci to powiedział? Jakoś nasze miasta są od siebie troche oddalone wiec nie sądze, żebyś cokolwiek słyszał o tej szkole ;] Za to na pewno twoja to lepsza niz studia wyższe. POgadamy jak skończysz szkołę dzieciaku A co do przedmiitów to wcale nie jest mało. Standard jeśli chodzi o takie technikum.
Jesli już masz tachimetr to wydaje mi się, że na twym twoja wiedza się zakończy.
Nie żebym coś do Ciebie miała.
Pozdro
A ja chciałabym się zapytać czy geodezja jest trudna? Za rok chcę iść do Technikum Geodezyjnego ale dużo osób mi odradza , mówią, że tam jest dużo matematyki itp... Powiecie mi coś na ten temat?
_________________ `Chciała, żeby wszyscy ją zaakceptowali, zrozumieli i pokochali. Problem polegał na tym, że chciała być jednocześnie sobą ...`
cwiruuu,matematyka to podstawowy przedmiot,więc bez jego znajomości będzie ciężko dodatkowo fizyka,geografia,trochę chemii ogólnie same przedmioty ścisłe nic dla humana.
hm, tak strasznie nie jest u mnie w klasie było wiele osób słabszych z matematyki i zdało spokojnie egzamin zawodowy, a sama geodezja nie była dla nich problemem. Z resztą ja też nie jestem orłem z matmy, a nie miałam problemów. Fizyka fakt, ja miałam dużo szczególnie na fotogrametrii. Co do geografii to takie duperelki, kilka definicji, ale chemia? hm tak normlanie jak w kazdej szkole. Ale faktycznie, humanista może mieć ciężko.
Cwiru jeśli chcesz iść to idź, bo to serio fajny kierunek. Ja bardzo się cieszę, że wybrałam tą szkołę, egzamin zawodowy zdałam bez problemu, chociaż w tym roku faktem jest, że praktyczny był banalny... Ja ogólnie kierunek polecam.
e_madzia Trzy z matmy wystarczy ? xD
I tak jeszcze chciałam dodać, że humanistą nie jestem, mimo ze lubię pisac jakies tam rozprawki, opowiadania itp. Bardziej, mówiąc szczerze, ostatnio polubiłam liczby ^ ^ I siedzę czasem tyle przy matmie az zrobię zadanie. ;D
_________________ `Chciała, żeby wszyscy ją zaakceptowali, zrozumieli i pokochali. Problem polegał na tym, że chciała być jednocześnie sobą ...`
Do cwiruuu. Tak jak napisał Norbs93 ocena nie jest ważna. Ja z gimnazjum wyszłam właśnie z oceną dostateczną z matematyki, a w technikum przy różnych zadaniach radziłam sobie lepiej niż niektórzy co ponoć byli super z tego przedmiotu. A poza tym wszystko idzie nadrobić. Jak się chcesz uczyć to sobie poradzisz, nie ważne co masz w dzienniku tylko to co w głowie. :)
Do e_madzia
widzę, że jesteś już po szkole geodezyjnej i jak tam u Ciebie ze znalezieniem pracy? jest łatwo? bo mam też zamiar od września pójść do technikum geodezyjnego
czesc Do tej pory pracowałam jeszcze gdy się uczyłam (we wakacje) w firmie geodezyjnej, miałam też tam praktyki, jak to gadam na rolnikach, czyli zajmowaliśmy się dopłatami do rolników, że tak nieprofesjonalnie powiem. Ale tego typu geodezja mnie nie intresuje;) I to by było na tyle. Nie wiem jak w innych województwach, ale ja oddałam tyle CV, i narazie echo. Tylko jedna moja koleżanka z klasy się załapała do jakiejś firmy. I Dość dużo kolegów. Wydaje mi się, że faceci mają łatwiej. Nie wiem też jak jest jak ktoś ma studia, to na pewno inna sprawa. W każdym razie ja w geodezji nie pracuję. Niestety Ale może po prostu miałam pecha...
Witam jestem w 3 gimnazjum i mam upatrzoną szkołę a w zasadzie dwie. Jestem z Częstochowy i mam zamiar iść do szkoły Technik geodeta do Prusa:D.Chciałbym się dowiedzieć czy warto tam iść nauką się nie przejmuję bo po to jest szkoła żeby się uczyć;d ale i tak chciałbym wiedzieć czy jest bardzo trudno. Może jest ktoś z Częstochowy i wie jaka tam szkoła jest czy fajnie itd. Mam jeszcze drugą szkołę Technik urządzeń sanitarnych i jeszcze nie wiem do końca którą wybrać.Pomożecie?:D Czytałem poprzednie posty i wywnioskowałem że ogólnie fajny profil! proszę o szybką odp.:D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum