Jak w temacie, bardzo ciekaw jestem, czy ktoś z was uczy się na takim profilu?
Ja właśnie tak, jednak dopiero zacząłem - 1 rok.
Z wielką przyjemnośćią poznam osoby, które się uczą w takiej szkole, może coś pomoge? Jak również osoby zainteresowane Geodezją i Kartografią
Wysłany: 2010-02-24, 13:59
Ciekawy profil Może przybliżysz trochę nam tego, czego uczą Ciebie w tej szkole? Jak wygląda nauka? Może już coś wiesz na temat praktyk? Na czym będą polegać, etc.?
_________________ ,,Naprawdę jaka jesteś
Nie wie nikt
Bo tego nie wiesz
Nawet sama Ty...''
P.Cugowski
Bardzo ciekawy przed pójściem do tej szkoły myślałem, że to jest nieciekawe, ale dużo się myliłem. Szkołe tą poleciła mi mama
W pierwszej klasie są 3 przedmioty zawodowe (reszta jak w normlanym liceum tyle, że wszystko rozłożone na 4 lata). Te przedmioty zawodowe to:
- Geodezja ogólna
- Geodezja nieruchomościami
- Fotogrametria
Na geodezji ogólnej to wszystko to co robi geodeta czyli np. pomiary i obliczenia. Liczymy ciągi poligonowe, współrzędne punktów na mapach, rysujemy mapy w odpowiednich skalach. Bardzo dużo matemtyki (przy czym matematyki są tylko 2, a geodezji ogólnej aż 6). Jednak nie taka strasza ta matematyka.
Geodezja nieruchomościami to poprostu zarządzanie częścią gruntu. Powiedzmy, jest jakiś sklep to zasady na jakich ten sklep stoi, jakie przemisy za nim przemawiają etc. W pierwszej klasie sama teoria
Fotogrametria, hmm to chyba najtrudniejszy przedmiot. Ogólnie odczytywanie zdjęć lotniczych, ale pełna definicja fotogrametri brzmi troche inaczej a mianowicie; Fotogrametria jest sztuką, nauką i techniką pozyskiwania na podstawie bezkontaktowego obrazowania i innych systemów sensorowych wiarygodnej informacji o ziemi i jej środowisku oraz procesach chemicznych i fizycznych zachodzących na Ziemi za pomocą rejestracji, prezentacja, analizy i pomiaru
Jak ktoś ciekawy to niech zajrzy tutaj: http://www.stereogramy.com/
Z zdjęcia na którm nie ma nic powstaje super przejrzysty obraz 3D
Jednak nie wiem po co ten przedmiot jest, ale zostawie to nauczycielom.
Wiem jeszcze, że w 2 klasie dochodzą 2 nowe przedmioty: Geodezja inżynieryjna (czyli w budownictwie i takich urządzeniach jakiś, sam nie wiem xD) i Informatyka Geodezyjna (czyli robienie map i liczenie wszystkiego na komputerze).
Co do praktyk, to ja rok szkolny kończe w kwietniu. Cały maj mam praktyki na terenie szkoły, albo wyjścia z nauczycielem na teren miasta. Jak to wygląda to doklanie nie wiem, ale wszystko to co w pierwszej klasie było na lekcjach będzie poprostu na praktykach, na razie to jednak nic trudnego
Próg do szkoły był 85 punktów (lepszy niż w niektórych liceach). Szkoła ta bardzo mnie usamodzielniła. Bardzo mnie cieszy ta szkoła i nie zmieniłbym jej na żadną inną! No chyba, że liceum geo-his Dlatego Polecam wszystkim taką szkołe!
Moja mama jest geodetką(ma swoją geodezje) dlatego naprawdę mnie to nie interesuje
Jak byłam mała to starałam się rozpracować tachimetr, na koniec powiedziałam że to wszystko jest głupie i jako 6 letnia osóbka zraziłam się do tego zawodu.
_________________ Ja tylko walczę o siebie, ja tylko nie chcę umierać, ja tylko pragnę pokochać. Wynaturzona z natury.
Zastanawiam się nad studiowaniem geodezji. W LO mam rozszerzoną geografię. A co do technikum o takim profilu, to nie ma takiego w mojej okolicy takiego.
_________________ Nie ma już nic.
I już nic nie spotka nas.
Nie ma w niebie naszych gwiazd
Kolejny raz,
Świat zatoczył z nami krąg.
Wyrwał wiarę z naszych rąk,
Nie ma już nic.
Moja mama jest geodetką(ma swoją geodezje) dlatego naprawdę mnie to nie interesuje
Jak byłam mała to starałam się rozpracować tachimetr, na koniec powiedziałam że to wszystko jest głupie i jako 6 letnia osóbka zraziłam się do tego zawodu.
hehe ale mama chyba nie narzeka na prace no nie?
Wszyscy technicy geodeci zdają geodezje na maturze bo jest łatwa, i też pojawia się w technikum w 3 i 4 klasie A co do takich studiów, jeśli nie masz problemów z matematyką to polecam
Ja o tym myśle i naprawdę poważnie.To znaczy zrezygnowałem już z filologii i zaprzestałem się tak intensywnie uczyć całych tysięcy angielskich słówek jak to miałem w nawyku i ten czas poświęcam na funkcje,Pitagorasa i inne matematyczne cuda.Matematyka mi się podoba bo w przeciwieństwie do polskiego człowiek się tak nie nudzi gdyż cały czas jest czymś zajęty,a jeśli do tego masz jedne przyżądy na spółkę z kolegą to dopiero hardcore.Uwielbiam kiedy pani mówi że dzisiaj ma dobry humor i zada nam tylko 10 zadań.
Trochę martwi mnie geografia bo jak wiedzy nie było tak nima.Trudno.Myślałem że bedzie wiecej pracy z mapą i takimi duperelkami a nie 4 strony z każdej lekcji róznych definicji,które mnie dobijają.Ale wracając do rzeczy to jestem w liceum i jeszcze nie mam tej praktyki w poeówaniu z tobą nuneczek10, zazdroszczę Ci tych praktyk.
Nie zdecydowałem się na technikum bo to dodatkowy rok.
Cześć! Geodezja... No cóż, też jestem w pierwszej klasie(cześć Nunek:P).. Bywają momenty w których jest ciężko, ale generalnie podoba mi się ten profil, lubię liczyć i uważam ogólnie że to ciekawy kierunek.
Obym zdał :D Ale mam nadzieje że wszystko pójdzie zgodnie z planem:)
Imię: Maja
Wysłany: 2010-04-20, 13:48
Witam Wszystkich;]
Jestem w 3 klasie gimnazjum i chciałabym pójść właśnie do Technikum Geodezyjnego (szkoła pierwszego wyboru) Chciałabym tylko dowiedzieć się od "bardziej wtajemniczonych" czy z 3 z matmy i 5 z geografii:D mam szansę na dostanie się do klasy o profilu geodezyjnym?
_________________ Nauczę Cię żyć, jak kochać i śnić.
Jak cieszyć się dniem, nocą prowadzić Cię chcę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum