Jestem osobą tolerancyjną,jak najbardziej.Niestety często w moim otoczeniu spotykam się z nietolerancją innych.Wyśmiewanie kogoś,bo jest ''czarnuchem'',albo ślepym jest na porządku dziennym.Że o homoseksualistach nie wspomnę.To smutne,tym bardziej,że niewiele się robi w kierunku zmiany podejścia takich ludzi-powinno się organizować jakieś dodatkowe lekcje,spotkania choć i to mogłoby nie dać efektu.
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Imię: Grzegorz
Wysłany: 2011-01-05, 00:48 Re: Tolerancja wśród młodzieży
Animowana napisał/a:
Waszym zdaniem my, młodzi, jesteśmy tolerancyjni?
akceptujemy innych niż my?
nie poniżamy ze względu na np. kolor skóry, wiare lub orientacje
Ani za to pierwsze, ani za to drugie, ani za to trzecie nie poniżam absolutnie nikogo. Trochę jestem nietolerancyjny wobec osób słuchających muzyki, która jest wg. mnie małowartościowa i nieambitna, wobec osób prymitywnych, nie umiejących grać w szachy. Muszę to w sobie zmienić.
nie wyobrażam sobie żebym wyśmiewał kogoś za jego styl. jest to dla mnie dziwne no ale bez przesady, to jego sprawa co robi, jak się ubiera i jakiej muzy słucha. a koloru skóry przecież my nie wybieramy.to nie nasza wina ze takim nas obdarzono. czasem do czarnych podchodzę z dystansem ale nie śmieje się z nich.
_________________ Nie mówię o brylantach, choć dałbym jej koronę...
No, cóż. Niby się tylu zarzeka, że jacy to są tolerancyjni, a jak przychodzi, co do czego, to mamy klopsa. Takiego w rozkwicie. Osobiście nigdy nie przejawiałam żadnej wrogości wobec inności jakiejkolwiek maści, czy to inna orientacja, czy to inny styl, czy to kolor, czy też pod względem upodobań, bądź przekonań. W tym ostatnim i przed ostatnim przykładzie, to owszem - mogę się nie zgadzać, mogę uważać za głupotę, ale w życiu nikogo gnębić nie mam zamiaru. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że inność nawet w pewnym sensie cenię. Bez wątpienia bowiem stawia ponad przeciętność oraz czyni wyjątkowym. Gdybyśmy wszyscy byli jednakowi, świat byłby nudny jak flaki z olejem. Po za tym, takie poniżanie uważam wręcz za słabość. Już abstrahując, iż niektóre rzeczy nie są zależne od nas.
_________________ "Żyj szybko, umieraj młodo, kochanie, zanim się zestarzejesz."
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Mi nie przeszkadza, że sobie dwóch facetów lub dwie kobiety w domu, czy też w hotelu robi nawzajem dobrze. Niech nawet chodzą za rączkę, niech im będzie. Ale dość tych parad równości, to parodia i groteska. Jak chcą robić przedstawienia, to maturę pisać i do szkoły aktorskiej marsz!
Do nich samych nic nie mam. Co prawda żadnego/żadnej jeszcze nie poznałem, ale z tego co słyszałem, to są normalni ludzie. Ale co mnie wqrwia, to fakt, że takie osoby chcą mieć dzieci. Temu mówię stanowcze - NIE! Ja sobie nie wyobrażam jak bym się czuł, gdybym miał rodziców homośków. To jest krzywda dla dziecka pod każdym względem. I współczuje każdemu takiemu dziecku...
_________________ Tam gdzie kończy się logika, zaczynają się kobiety...
Dźwięk jest jak tworzywo... Daje się obrabiać, ale tylko w rękach zawodowca zmienia się w dzieło sztuki...
Lansowanie się tym, co i gdzie w łóżku się partnerowi wkłada ogólnie wydaje mi się skrajnie bzdurne. Seksualność to coś, co powinno zostać w łóżku. Ewentualnie na stole, czy gdzie tam preferencje każą.
Parady równości owszem, uważam za idiotyczne i tak samo kapciem bym rzucała w moherowych krzykaczy jak i w tęczowych - sami się proszą o to, żeby zarwać w zęby, bo przeszkadzają normalnym ludziom, co to nie łażą po ulicy i się nie drą.
IMO powinni dostać takie same prawa jak mają związki małżeńskie - czyli ta cała zabawa z podatkami etc., za wyjątkiem dzieci - chyba że jakoś kątem zrobili sobie własne, takie sytuacje są nawet teraz, więc nie widzę powodu, dlaczego zabierać dzieciaka biologicznemu rodzicowi, skoro w domu nie ma chlania, bicia ani innej patologii.
_________________ TIGER, tiger, burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?
Cóż człowiek jest jaki jest, powinniśmy go szanować nie ważne kim jest. Ja nie mam nic do gejów, ale i niestety reszta ludzi w Polsce (konserwatyści pod względem wzoru rodziny)
maja myślę ,że uraża ludzi tylko to że homo się za bardzo z tym afiszują publicznie i gorszą osoby starsze i godzą swoim zachowaniem nie tylko w kościuł katolicki ,ale i w inne religie. Ludzie są przyzwyczajeni do starego wzoru pary ludzkiej czyli mężczyzna i kobieta,
społeczeństwo jest również poirytowane tym że oni chcą mieć za dużo swoich praw. Chodzi o to że w ustroju demokratycznym powinna żądzić wiekszość a nie mniejszości takie jak np: seksualne mniejszości. Myślę że ludzie w Polsce nie są nietolerancyjni tylko oburzeni głupimi zmianami jakie narzyca nam zachód. A w szczególności młodzi ulegaja temu systemowi pro zachodziemy bo zezwala praktycznie na wszystko. Jeżeli ktoś jest gejem albo lesbą to niech nienażuca swojej woli innym pod groźbą sądem albo policją. Chore jest to że dzisiaj chłopak z dziewczyną trzymający sie za ręke na ulicy wywołuje gorsze zgoeszenie niż para liżacych się gejów w parku albo na placu zabaw przy dzieciach bo za zwrócenie im uwagi człowiek mógły iśc do wiezienia. Polska od zawsze to był kraj pełne tolerancju dla wyznań i ludzi gdzie indziej panowała inkwizycja i pandemonium na ulicach tu ludzie mogli znależć schronienie ale ten kraj jest coraz bardziej wykożystywany przez kulturę masową i to jest błędem.
Dziekuje serdecznie tym kórzy uważnie przeczytal muj post.
Polska od zawsze to był kraj pełne tolerancju dla wyznań i ludzi gdzie indziej panowała inkwizycja i pandemonium na ulicach tu ludzie mogli znależć schronienie
ty to chyba zyjesz w innej polsce niz ja.
_________________ Life's a bitch, so if it's easy, you're doing it wrong
Imię: Dawid
Wysłany: 2011-05-06, 17:46
Zero tolerancji, chyba ze dla kobiet. To kpina iż facet buja się w facecie, ja na miejscu takich facetów zrobiłbym wiele by zmienić swój wygląd na kobietę
_________________ muß ich denn sterben, um zu leben ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum