Jak to jest z tymi tradycjami świątecznymi? Czy w Waszych domach pojawia się 12 dań na stole wigilijnym, kładzie się dodatkowe nakrycie, wsuwa siano pod obrus, śpiewa kolędy? A może jeszcze coś innego?
Jakie są Wasze tradycje świąteczne?
_________________ Dreaming of screaming
Someone kick me out of my mind
I hate these thoughts I can`t deny
nie ma 12 potraw, bo nie mam dużej rodziny i kto by to jadł tyle... a pozatym to za dużo gotowanie... ale co do potraw to zawsze musi być karp, zawsze musi być barszcz, musi być specyficzna sałatka co ją tylko na święta, musi być grzybowa, a resztę to w jedne święta zrobią jedna a w inne co innego... ale tamte są zawsze
Dodatkowe nakrycie też się zawsze daje, a kolend za bardzo nie
ale zawsze najmłodsza osoba która umie czytać czyta jeden fragment pisma świętego
no i 25 z kumplami latami po chałupach "kolędnicy":D
U mnie też karpie są, chociaż je je tylko mama.
Dwanaście potraw nie ma, bo za dużo.
U mnie zawsze każdy musi zjeść trochę kaszy... nie pamiętam dlaczego, ale jakiś powód jest na pewno.
A kolędy owszem, gram i śpiewam ja. xD
A ogólnie jak dla mnie wigilia to taka trochę mistyfikacja. Przynajmniej w mojej rodzinie.
_________________ "Gdy słowa zawodzą, przemawia muzyka."
H.C.A.
no to 12 potraw nie ma. bo choć mam dużo ludzi na wigilii, to i tak nie zjadłoby się wszystkiego. ; o
z tym dodatkowym nakryciem, to niezawsze.
sianko! musi być !!
kolędy, to jest baaardzo spontanicznie. ;ddd czasem a capella. ;d
a co do potraw jakie są, to barszcz i rosól ;d no i sałatka. ;d
_________________ 'zdaje się, że dzisiaj, Bycie Sobą, wymaga Wielkiej odwagi'
Szczerze mówiąc nie wiem czy mam 12 potraw czy nie. Policzę w środę
Kolęd nie śpiewamy, sianko jest, nakrycie jest, czytanie bibli jest. U mnie najmłodsza osoba rozdaje prezenty które leżą pod choniką. Oczywiście najpierw przyniósł je gwiazdor :D
sianka troszke dajemy, miejsce dla nieznajomego tez jest ale 12 potraw nie ma i kolend tez nie spiewamy raczej leca albo w tv albo plytke z kolendami puszczamy
_________________ "...a oni na to
wypchaj sie
dosc mamy ludzi"
kolędy z płyty, 12-tu potraw ni ma, czytania biblii też, pasterka bez nas się obejdzie, miejsce dla gościa też raczej nie.
choinka jest, prezenty, my, sianko, opłatek. pierwsza gwiazda.
12 potraw,kolędy w tle,sianko pod stołem,oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę,dzielenie się opłatkiem,miejsce dla niespodziewanego gościa,prezenty,... Wyjścia na pasterkę zwykle brak.
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Nie zwykłam liczyć potraw,ale wydaje mi się,że jest ich dwanaście.Po mimo tego,że święta nie mają dla mojej rodziny wymiaru religijnego,to staramy się zadbać o tradycję.
Jest duża,bogato wystrojona choinka,siano w lewym rogu pod obrusem,dzielenie się opłatkiem oraz dodatkowe nakrycie.W tle zwykle puszczone są cicho kolędy.Prezenty także się pojawiają.Prócz tego rodzinne oglądanie filmów przy kominku wraz z ajerkoniakiem i tortem makowym.Następnego dnia zwykle rodzinny,leniwy spacer.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Kolacja z dzieleniem się opłatkiem, prezenty, kawa i ciacho, potem pasterka, ja jak zwykle na NETa później i spać. To wigilia, w kolejne dni odwiedzanie rodzinki, wszyscy się objadają i jak już się przytyje koniec świąt.
Czy w Waszych domach pojawia się 12 dań na stole wigilijnym, kładzie się dodatkowe nakrycie, wsuwa siano pod obrus, śpiewa kolędy?
tak u mnie wszystko to jest idę później na pasterkę.
_________________ Jestem zbyt seksowna dla mojego ukochanego.
Ukochany zamierza mnie opuścić.
Jestem zbyt seksowna jak na moją koszulkę.
Więc bycie seksowną boli!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum