Autor
Wiadomo¶æ
Wys³any: 2015-05-30, 09:34 Prosty tort :)
karokrakow napisa³/a:
Ja mogę polecić ci tort, który robiłam na podstawie przepisu z tej strony: http://arabeskawaniliowa....tana-i-nutella/
Był to pierwszy tort w moim życiu i na prawdę nieźle wyglądał i wyśmienicie smakował. Mimo tego, że opiera się na masie czekoladowej i śmietanowej nie jest za słodki. Jego zrobienie nie zajmuje też tak wiele czasu jak np. torty z galaretką, która muszi jeszcze zastygnąć.
Magda352 napisa³/a:
A może tort malinowy ? Jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje naprawdę pysznie .
http://kotlet.tv/tort-z-malinami/
motyl napisa³/a:
Najprostszy tort to biszkopt nasączony wodą z cytryną, przekładany masą jogurtową z galaretką, albo śmietankową z galaretką z brzoskwiniami, albo dżemem porzeczkowym.
motyl napisa³/a:
Nie wiem jakÄ… masz blaszkÄ™.
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje:
1 porcja:
4 jajka
1 szklanki cukru
1 szklanka mÄ…ki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ja zazwyczaj robię dwie albo trzy porcje, zależy jaki duży ma być tort, ale piekę każdą oddzielnie. Do jednej części często dokładam kakao, wtedy jest taki ostrzejszy :P.
Oddzielasz białka od żółtek, ubijasz białka ze szczyptą soli. Kiedy są ubite dodajesz cukier. Miksujesz dopóki nie będzie czuć cukru. Dodajesz żółtka. Krótko miksujesz, do połączenia. W międzyczasie w miseczce mieszasz przesianą mąkę (ja stosuje typ 450) i proszek do pieczenia. Do miseczki z ubitymi jajkami wsypujesz około połowy mąki i delikatnie mieszasz łyżką/łopatką , dodajesz resztę mąki i znów delikatnie mieszasz. Przy mieszaniu łopatką sięgaj od dołu. Blachę wykładasz papierem do pieczenia i smarujesz margaryną. Ja wkładam blachę do rozgrzanego piekarnika na chwilę żeby margaryna się rozpuściła. Na blachę wylewasz dobrze wymieszane ciasto, bez grudek mąki. Wkładasz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Zależy od piekarnika. Jak się upiecze wyjmujesz koniecznie z blaszki, odrywasz papier. Czekasz aż wystygnie.
Przegotowaną wodę (0,7 l - 1 l) mieszasz z wyciśniętym sokiem z 2- 3 cytryn, słodzisz do smaku.
Po wystygnięciu kroisz biszkopt na 2 lub 3 części. Nasączasz wodą z cytryną, tak żeby był wilgotny.
Masa śmietankowa
¦mietanka kremówka 36%, albo 30% w zależności od wielkości tortu - 0,5l - 1 l
Galaretki - jakie chcesz, ja zazwyczaj biorę wiśniowe. Na 0,5 l śmietanki - 2 galaretki.
Cukier puder opcjonalnie
2 galaretki rozpuszczasz w 2 szklankach wody. Zostawiasz aż zacznie gęstnieć.
Chłodzisz śmietankę kremówkę 36% w lodówce przynajmniej 24 h przed jej użyciem. Ubijasz samą bądź z cukrem pudrem. Ja nie dodaje cukru, albo tylko odrobinę, bo biszkopt jest wystarczająco słodki. Do ubitej śmietanki dodajesz zastygającą galaretkę. Masą, cienko przekładasz biszkopt. Ja robię tak, że pierwszy biszkopt ma masę śmietankową, na drugim jest dżem porzeczkowy, na trzecim znów masa śmietankowa, albo na 2 warstwie również kładę masę i cienko pokrojone brzoskwinie z puszki.
Musisz tak gospodarować masą żeby Ci została na obłożenie boków i góry tortu, chyba, że chcesz się bawić w jakieś inne "ubieranie go".
Zamiast masy śmietankowej może być jogurtowa. Potrzebujesz wtedy np. duże, gęste jogurty i galaretki w dowolnym smaku. Galaretkę rozpuszczasz w niewielkiej ilości wody, czekasz aż zacznie gęstnieć i mieszasz z jogurtem. Masą przekładasz biszkopt.
¯eby mieć pewność, że masa nie będzie pływać do jednej i drugiej masy można dodać niewielką ilość rozpuszczonej żelatyny.
Chyba wszystko :).