Wojna Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Na poważnie » Wojna

Wojna
Autor Wiadomość

stewie 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-08-21, 17:54   

Groygle napisał/a:
diego napisał/a:
A Ty byś teraz zamiast siedzieć przed komputerem łupał narzędzia z kamienia.

Widzisz ja na to leję.Nie dbam o rzeczy materialne.Dla mnie nie problem żyć bez ''cudów techniki''Zabierz mnie do czasów średniowiecza a oddam ci wszystko co mam.Przysięgam.

Dlaczego uzywasz PC, nie musisz. :]

Groygle napisał/a:
diego napisał/a:
Wspomniany postęp technologiczny jest możliwy tylko i wyłącznie dzięki wojnie.

Kłamstwo!Pomyśl ile by zdziałali łącząc siły?

Wojna zmusza do odkrywania nowych technologi.

Groygle napisał/a:

Może i storzono je za czasów wojny.Ale po wojnie jest lepiej.Może jest częścią człowieka ale nie natury!Widziałeś żeby armia wiewrek wyszła kiedyś z żołędziami i się tłukla?Tak jest tylko rasa ludzka która ma wrodzoną zazdrość(to jest najgorsza cecha człowieka gdyby się jej pozbyć swiat mógłby być idealny,...ale nie ma dobra bez zła i nigdy nie bedzie bo są nierozłączne).

Całkowicie popieram lgtk

Może zwierzeta nie maja armi ale i tak prowadza miedzy soba walki o terytorium itp.

LongIsland
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-08-21, 18:21   

Krit napisał/a:
Cytat:
Co o niej myślicie , czy czasem jest konieczna czy też nigdy nie powinna zaistnieć ?

Jest konieczna. Paradoksalnie to ona tworzy oblicze świata. Stała się

Czy z tego, że tworzy oblicze świata wynika, że jest konieczna?

Krit napisał/a:
Cytat:
Czy pomaga czy szkodzi ?

Służy realizacji celów, rozwiązania konfliktów. Tylko tyle.

No to realizacji celów czy rozwiązania konfliktów? ;)

Groygle napisał/a:
DC285 napisał/a:
ale czymże jest jednostka w tym świecie ?

czymś pięknym i cudownym,którego nie rozumiesz(chyba że się mylę)

Heheh, nie mylisz się.. ;)

stewie napisał/a:

Groygle napisał/a:
diego napisał/a:

Do odkrywania nowych technologii zmuszają potrzeby, a nie wojna. Jeżeli człowiek chce sobie usprawnić życie, to wymyśla w jaki sposob to zrobić, inny człowiek projektuje wynalazki, inny wydobywa zasoby. Tylko dzięki współpracy można coś osiągnąć, no ale oprócz tego musi być dostęp do surowców, czy pieniędzy.
A wojna kosztuje świat mnóstwo zasobów i pieniędzy....

stewie 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-08-21, 18:27   

LongIsland napisał/a:
Do odkrywania nowych technologii zmuszają potrzeby, a nie wojna. Jeżeli człowiek chce sobie usprawnić życie, to wymyśla w jaki sposob to zrobić, inny człowiek projektuje wynalazki, inny wydobywa zasoby. Tylko dzięki współpracy można coś osiągnąć, no ale oprócz tego musi być dostęp do surowców, czy pieniędzy.
A wojna kosztuje świat mnóstwo zasobów i pieniędzy....

A podczas wojny ludzie potrzebuja usprawnic sobie zyczie...

DC285 
User

Wysłany: 2010-08-21, 19:24   

Groygle napisał/a:
diego napisał/a:
A Ty byś teraz zamiast siedzieć przed komputerem łupał narzędzia z kamienia.

Widzisz ja na to leję.Nie dbam o rzeczy materialne.Dla mnie nie problem żyć bez ''cudów techniki''Zabierz mnie do czasów średniowiecza a oddam ci wszystko co mam.Przysięgam.

diego napisał/a:

diego napisał/a:
Każdy większy rewolucyjny wynalazek - komputery, samoloty etc. został stworzony na potrzeby wyścigu zbrojeń. Zwykły obywatel, który wojny doświadczył zawsze powie, że wojna szkodzi bo ma rację ale jest to nieodłączna część natury człowieka i świata.

Może i storzono je za czasów wojny.Ale po wojnie jest lepiej.Może jest częścią człowieka ale nie natury!Widziałeś żeby armia wiewrek wyszła kiedyś z żołędziami i się tłukla?Tak jest tylko rasa ludzka która ma wrodzoną zazdrość(to jest najgorsza cecha człowieka gdyby się jej pozbyć swiat mógłby być idealny,...ale nie ma dobra bez zła i nigdy nie bedzie bo są nierozłączne).

Całkowicie popieram lgtk

Uesugi napisał/a:
Prawda, można powiedzieć że od wieków była motorem rozwoju.

Tak ale to był tylko motyw a nie prawda :-)

Uesugi napisał/a:
i przemoc jest nieodłącznym elementem naszego życia.

Tak?To czemu ja lubie kiedy mnie ktoś w morde leje i nie chce mu odda?(czy tylko ja tak mam?)

DC285 napisał/a:
ale czymże jest jednostka w tym świecie ?

czymś pięknym i cudownym,którego nie rozumiesz(chyba że się mylę)

DC285 napisał/a:
No i dzięki wojnie ludzie mogą awansować w społeczeństwie np. Napoleon

Boże już wiem czemu polska jest taka biedna i głupia i zacofana(bez urazy ale tak prawda)

PS:Przepraszam wszystkich użytkowników jeśli kogoś uraziłem :-)

1.Jest czymś pieknym i cudownym ale w większej skali nie ma praktycznie żadnego znaczenia.

2. :padam: Oświeć mnie czemu Polska jest biedna , głupia i zacofana . Tylko czy jesteś pewien żę chodzi ci o Polskę a nie o np. Koreę pn. ?

PS.Sorry za cały tekst

diego 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-21, 20:05   

Cytat:
diego napisał/a:

Nic bo po co by to wszystko wymyślali w jakim celu? Tak samo jeśli nie ma konkurencji firma zazwyczaj się nie rozwija to właśnie powoduje wyścig zbrojeń- postęp.

Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze

eyes
User

Wysłany: 2010-08-21, 20:10   

spytaj tych co pod krzyżem stoją i go bronią!

DC285 
User

Wysłany: 2010-08-21, 23:38   

eyes napisał/a:
spytaj tych co pod krzyżem stoją i go bronią!

A co ma piernik do wiatraka ? ; p

Groygle 
Wymiatacz
Lost Soul

Imię: Łukasz

Wysłany: 2010-08-22, 08:47   

stewie napisał/a:
Dlaczego uzywasz PC, nie musisz. :]

Bo zmuszają mnie pewne powody ;)

stewie napisał/a:

Dokładnie ''ZMUSZA!!!'' A ludzi się nie zmusza tylko prosi bo na siłe to się nawet w kibel nie ser...sz :]

stewie napisał/a:
Może zwierzeta nie maja armi ale i tak prowadza miedzy soba walki o terytorium itp.

Prawda ale bez przesady ze wyskoczy ci tysiąc na tysiąc.Aha i toczą walkę o terytorium ale swoje :-)

DC285 napisał/a:
1.Jest czymś pieknym i cudownym ale w większej skali nie ma praktycznie żadnego znaczenia.

W zależności jak kto na to parztrzy.Wile jednostek dokonało wspaniałych rzeczy.

DC285 napisał/a:
2. :padam: Oświeć mnie czemu Polska jest biedna , głupia i zacofana . Tylko czy jesteś pewien żę chodzi ci o Polskę a nie o np. Koreę pn. ?

Wiesz czy jest myślenie Logiczne? :-) Mi chodzi o MÓJ kraj a nie inny.A w dodatku mój patriotyzm mnie dobija i chcę postawić ten cudowny kraj na nogi.

diego napisał/a:
Nic bo po co by to wszystko wymyślali w jakim celu? Tak samo jeśli nie ma konkurencji firma zazwyczaj się nie rozwija to właśnie powoduje wyścig zbrojeń- postęp.

Wiadomo jutro.A teraz to nie wymyślają w jakimś celu?Powoduje wyścig ale o KLIJĘTÓW
Słyszałeś o gościu który wymyślił niewyczerpalne żródło energi(zapewne nie,więc mi nie uwierzysz :-) )Stworzył coś co raz wprawione w ruch nie przestaje.Uciekł w góry przed swiatem żeby nikt tego nie poznał.Wiesz czemu nie chciał pokazać temu światu tego cuda?Bo powiedzial:świat jeszcze na to nie zasługuje(nie wiem czy dokladnie słowo w słowo ale sen chyba zachowałem).

diego 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-22, 09:12   

Groygle napisał/a:
Wiadomo jutro.A teraz to nie wymyślają w jakimś celu?Powoduje wyścig ale o KLIJĘTÓW

Nie da się ukryć, że gdyby nie wojny nie mielibyśmy nic. Po to się kiedyś handlowało, zawierało pakty itd by prowadzić wojny to był główny cel wynalazków i postępu i nikt temu nie zaprzeczy. Oczywiście wiele wynalazków powstało z myślą o nauce, wiele odkryć było stricte naukowych ale to byłoby zbyt mało by osiągnąć taki postęp jak teraz a co najważniejsze ruszyć z miejsca. I o to ruszenie z miejsca chodzi. O ten początek rozwoju technologicznego. Doprowadziło to nas do zrobienia przez człowieka bomby mogącej niszczyć miliony ludzi ale mamy też komputery, stałą łączność ze światem, samoloty, mobilność. A nie da się ukryć, że mobilność i łączność to aspekty, które najpierw wprowadzane są do armii, a potem do zwykłych ludzi.

Groygle napisał/a:
Słyszałeś o gościu który wymyślił niewyczerpalne żródło energi(zapewne nie,więc mi nie uwierzysz

To nie chodzi o to czy ja Ci wierzę czy nie ale jak publicznie wygłaszasz takie teorie mógłbyś podać jakieś źródło, książkę w której to przeczytałeś albo coś w tym stylu. Po prostu tak się robi.

Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze

LongIsland
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-08-24, 00:10   

diego napisał/a:
Nie da się ukryć, że gdyby nie wojny nie mielibyśmy nic. Po to się kiedyś handlowało, zawierało pakty itd by prowadzić wojny to był główny cel wynalazków i postępu i nikt temu nie zaprzeczy.

Ekhm.. a jeśli zaprzeczę? ;)

diego napisał/a:
Oczywiście wiele wynalazków powstało z myślą o nauce, wiele odkryć było stricte naukowych ale to byłoby zbyt mało by osiągnąć taki postęp jak teraz a co najważniejsze ruszyć z miejsca. I o to ruszenie z miejsca chodzi. O ten początek rozwoju technologicznego. Doprowadziło to nas do zrobienia przez człowieka bomby mogącej niszczyć miliony ludzi ale mamy też komputery, stałą łączność ze światem, samoloty, mobilność. A nie da się ukryć, że mobilność i łączność to aspekty, które najpierw wprowadzane są do armii, a potem do zwykłych ludzi.

Pierwszą przyczyną powstawania wynalazków jest potrzeba. A jak wiadomo, ludzkie potrzby sa wręcz nieograniczone. Człowiek od zawsze wymyślał, w jaki sposób można latać albo porozumiewać się na odległość. Byli to czasem ekscentrycy, czasem naukowcy, ale nie zgodzę się, że tylko wojskowi. Wojna jest dochodowym biznesem i dlatego pod tym kątem mogło wiele wynalazków się rozwinąć, ponieważ ktoś to sponsorował.

Groygle 
Wymiatacz
Lost Soul

Imię: Łukasz

Wysłany: 2010-08-24, 08:37   

diego napisał/a:
o nie chodzi o to czy ja Ci wierzę czy nie ale jak publicznie wygłaszasz takie teorie mógłbyś podać jakieś źródło, książkę w której to przeczytałeś albo coś w tym stylu. Po prostu tak się robi.

Tak słyszałem w radiu i na telegaziecie czytałem ale to już dość spory kawałek czasu minoł.

LongIsland napisał/a:
Pierwszą przyczyną powstawania wynalazków jest potrzeba.

bądź zafascynowanie ;) no i od zawsze lubił sobie ułatwiać sprawę.

Uesugi 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-24, 16:17   

A w ogóle, tekst z podpisu tematu pochodzi od Clausewitza. Kto chce poczytać O wojnie to polecam. Tylko trzeba być naprawdę upartym by przez to przebrnąć.
Na początek polecam Beatrice Heuser Czytając Clausewitza albo Kuźniara Polityka i siła. Dla początkujących, wszystko o wojnie.

Mafieusz 
Mega wymiatacz
Dance Master <3

Imię: Mateusz

Wysłany: 2010-08-24, 23:29   

Wojna to głupie rozwiązanie problemów państwowych ...Ale cóż wojna wojną.

Nyksus 
Hiper wymiatacz
Nyku.

Wysłany: 2010-08-25, 00:14   Re:

@up
Wojna to często JEDYNE rozwiązanie problemów państwowych. A Twoim problemem jest aż nadto widoczne nabijanie postów idiotycznymi wypowiedziami w prawie każdym temacie. Chłopie, to nie wyścig, chill.

"Trzeba to gówniane życie popchnąć dalej" |Jotuze|

Nie mogę się pogodzić z tym zaburzeniem wartości, że mamy wymiar władzy zamiast wymiaru sprawiedliwości.

stewie 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-08-25, 01:02   

Mafieusz napisał/a:
Wojna to głupie rozwiązanie problemów państwowych ...Ale cóż wojna wojną.

Śmierć to głupie rozwiązanie życia...Ale cóż śmerć śmiercią.

:evil: :-P :mrgreen:

Odpowiedz do tematu