o nie chodzi o to czy ja Ci wierzę czy nie ale jak publicznie wygłaszasz takie teorie mógłbyś podać jakieś źródło, książkę w której to przeczytałeś albo coś w tym stylu. Po prostu tak się robi.
Tak słyszałem w radiu i na telegaziecie czytałem ale to już dość spory kawałek czasu minoł.
Nie trzeba się uciekać do fantazji, na które trudno znaleźć potwierdzenie, ponieważ oficjalna nauka temu zaprzecza. Wystarczy wymienić samochód elektryczny, dzięki któremu moglibyśmy już dawno jeździć praktycznie za darmo... nie trując środowiska... Z tym, że wiadomo, iż oznacza to brak zysków dla pewnych ludzi zaangażowanych w przemysł paliwowy, stąd ukrywanie do najciemniejszej szuflady wszystkich patentów, które mogłyby się przyczynić do zrewolucjonizowania transportu
Groygle napisał/a:
LongIsland napisał/a:
Pierwszą przyczyną powstawania wynalazków jest potrzeba.
bądź zafascynowanie no i od zawsze lubił sobie ułatwiać sprawę.
Otóż to 'Potrzeba matką wynalazku', a nie 'wojna matką wynalazku' hehehe...
Tyle że w czasie wojny rodzi się o wiele więcej potrzeb ni w czasie pokoju. I motywacja wzrasta ogromnie.
Nie sądze Podczas wojny jest raczej jedna podstawowa potrzeba - przetrwać, zapewnić przetrwanie swoim bliskim. Z piramidy potrzeb Maslowa wynika, że dopiero kiedy są zaspokojone potrzeby podstawowe, pojawiają się potrzeby wyższego rzędu. A zatem można wnioskować, że najwięcej wynalazków powstanie gdy będzie pokój oraz ludzie będą mieli zaspokojone podstawowe potrzeby tzn. pożywienia, odzienia i schronienia.
No właśnie, a aby przetrwać trzeba prześcignąć wroga, mieć lepsze środki zabijania, medykamenty, technologie. Nie widzisz tej zależności
Dokładnie wojna i stan zagrożenia są bardzo dobrym motywatorem. Co pokazał dosadnie wręcz przykład II WŚ oraz Zimnej Wojny. Widać wręcz ogromny postęp w wielu dziedzinach nauki i techniki.
Ludzie co wy macie z tą Rosją?;o Wszędzie słyszę o nieuchronnej rosyjskiej napaści;o Histeria jak nie wiem;]
Ty się dziwisz? Nie znają historii i plotą głupoty. Z tego, co kojarzę, to ostatnią wojnę z Rosją przegraliśmy w 1831. Można jeszcze podać epokę napoleońską i wojnę w obronie konstytucji.
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Rosja to dziwny naród.
Samolotu wypadek był. Trudno. Stało się. Dowiedzenie się jaki był powód owej tragedii nic nie zmieni. Ale oczywiście politycy wiercą dziurę w brzuchu Rosjanom o jakieś świstki co spowodowało wypadek czy co to tam było, którymi oni raczej nie chcą się podzielić, a nasi ich tylko wkurzają.. i po co? Wiem, że powiecie, że nie wiem o czym mówię, wiem że pomyślicie że jestem niedorozwiniętym dzieckiem, ale historią interesuję się bardzo, ale akurat poprzedni post kompletnie do niej nie nawiązuje.
I tak tak. Nie znam się, jestem głupia itp. Ale to moje zdanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum