Co o niej myślicie , czy czasem jest konieczna czy też nigdy nie powinna zaistnieć ?
Jest konieczna. Paradoksalnie to ona tworzy oblicze świata. Stała się
Cytat:
Czy bywa sprawiedliwa czy nie ?
Cóż. Wojna jest brutalna i, jak pisałem, konieczna. To poeci, którzy jej nie posmakowali przyoblekają ją w nimb sprawiedliwości. Chcemy też wyjaśnić dlaczego zabijamy, więc mówimy, że sprawiedliwie bronimy żon, matek, dzieci, ojczyzny, wartości. Faktycznie. Czy to czyni wojnę sprawiedliwą? Nie jestem przekonany.
Cytat:
Czy pomaga czy szkodzi ?
Służy realizacji celów, rozwiązania konfliktów. Tylko tyle.
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Dla jednostki wojna zawsze będzie tragedią. Wymordowani bliscy, znajomi, poniszczone domy, koszmary nocne.
Dla globalnej społeczności może okazać się jednak motorem - przede wszystkim rozwój nauki i przemysłu. Nie muszę chyba tłumaczyć, że w wielu krajach to co przeszło przez zbrojeniówkę idzie do cywila w użytek. Może być np. taki plus też, że odkorkuje się ZUS. Wyginie sporo osób, którym należały się składki i ludzie zaczną się rozmnażać na potęgę.
_________________ O upadku tego kraju świadczy fakt, że najpoczytniejsza książką jest Komentarz do ustawy o podatku VAT
Mój blog
Imię: Łukasz
Wysłany: 2010-08-21, 09:26
Cytat:
Wojna...
Co o niej myślicie , czy czasem jest konieczna czy też nigdy nie powinna zaistnieć ?
Czy pomaga czy szkodzi ?
Odp.1:Nigdy nie powinna zaistnieć.Jest konieczna dla ludzi którzy nie umieją znaleść innego wyjśćia.
Odp.2:Nigdy nie jest sprawiedliwa bo ludzie nie mają prawa decydować co jest złe a co dobre(od tego są Bogowie,czemu liczba mnoga?Bo w każdej religi występują więc nie jest ważne wyznanie)
Odp.3:Szkodzi(ten kto nie wierzy niech poda mi argument(musi być logiczny i dogłębnie uzasadniony tak żeby nie dało się go podważyć nawet nie logicznymi przeciw
argumentami)
Uważam tak bo wojną nic nie zrobisz.Możecie zabrac im wszystko co materialne ale co duchowe nigdy
Odp.1:Nigdy nie powinna zaistnieć.Jest konieczna dla ludzi którzy nie umieją znaleść innego wyjśćia.
A Ty byś teraz zamiast siedzieć przed komputerem łupał narzędzia z kamienia.
Groygle napisał/a:
Odp.3:Szkodzi(ten kto nie wierzy niech poda mi argument(musi być logiczny i dogłębnie uzasadniony tak żeby nie dało się go podważyć nawet nie logicznymi przeciw
Jednym szkodzi innym nie. Wspomniany postęp technologiczny jest możliwy tylko i wyłącznie dzięki wojnie. Każdy większy rewolucyjny wynalazek - komputery, samoloty etc. został stworzony na potrzeby wyścigu zbrojeń. Zwykły obywatel, który wojny doświadczył zawsze powie, że wojna szkodzi bo ma rację ale jest to nieodłączna część natury człowieka i świata. Trzeba się starać o jak najmniejszą ilość wojen na świecie bo cierpią ludzie ale my akurat mamy na to najmniejszy wpływ.
_________________ "I know what I want, I say what I want and no one can take it away"
Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze
Imię: Adam
Wysłany: 2010-08-21, 10:57
1.Wojna to idiotyzm. Nie jest konieczna.
2.Jak ma być sprawiedliwa? Zazwyczaj chodzi o pieniądze.
3.Szkodzi! Niestety cierpią na tym normalni ludzie którzy muszą walczyć za te kur.wy na stołkach.
_________________ Nie pozwól żeby ktoś za ciebie rzucał kości
Rządził twoim życiem i sterował ciągle tobą
Rządził twoim życiem jesteś wolna osoba I choć świat jest zepsuty a ludzie ze sobą walczą
Ty broń miłości z mocno uniesiona tarcza
Wojna, wojny były, są i będą. I czy tego ktoś chce czy nie.
Jedne bardziej brutalne i inne mniej, ale będą. Tłukli się od niepamiętanych czasów i woja ewoluowała zmieniając strategię, oręże, techniki walki. I raczej tak szybko nie zniknie ten sposób rozwiązywania konfliktów ba patrząc na dzisiejsze czasy na pewno nie zniknie. Bo to najlepszy sposób rozwiązywania konfliktów, tak by pokazać wyższość na danym państwem, wywrzeć presję na władzę.
Czy wojna bywa sprawiedliwa ? najbardziej na konflikcie zbrojnym cierpią zwyczajni ludzie, cywili. Patrząc nawet na wojnę w Iraku czy Afganie. Cywile stają się żywą tarczą.
Pomaga i szkodzi. Zależy w jakim celu została ona wzniecona. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Nikt dla przyjemności nie wywołuje wojny. Tak to już jest, że gdy państwo napada na państwo, to drugie musi się bronić, i konflikt staje się wojną. W takim przypadku jak go uniknąć?
Co innego, że wiele spraw można by rozwiązać bez ataku militarnego.
Według mnie w wojnie nie ma nic sprawiedliwego. I raczej nigdy nie można jej postrzegać jako coś pozytywnego. Bo nawet słuszne zwycięstwo zawsze okupione jest ogromnymi stratami, w niewinnych ludziach bodajże.
_________________ Pielęgnuj swoje marzenia.
Trzymaj się swoich ideałów.
Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko ty słyszysz.
Jest konieczna. Paradoksalnie to ona tworzy oblicze świata. Stała się
Prawda, można powiedzieć że od wieków była motorem rozwoju. ( rzecz jasna nie tylko ona ).
Cóż trzeba być realistą i patrzeć na świat taki jaki jest, a nie taki jakim chcielibyśmy by był. Ludzie z natury są źli ( właściwie nie podoba mi się to określenie -źli - lepiej by powiedzieć są jacy są ) i przemoc jest nieodłącznym elementem naszego życia. Nawet jeśli na 10 osób tylko jedna odwołuje się do rozwiązań siłowych to te 9 musi podjąć te same kroki. To samo z państwami.
I ja się wypowiem.
Myślę że wojna jest potrzebna i również dzieki niej mamy to co mamy jak już wcześniej było mówione.
Myślę nawet że czasem nie ma innego wyjścia , przydałaby się chociażby w Korei pn. by rozgromić ten reżim.
Fakt dla jednostki nigdy nie była dobra , ale czymże jest jednostka w tym świecie ?
Ledwie piaskiem na pustyni który gdy przyjdzie burza musi zmienić swoje położenie czy tego chce , czy nie.
Poza tym wojna wygrana wspomaga prestiż państwa.
No i dzięki wojnie ludzie mogą awansować w społeczeństwie np. Napoleon.
@temat
Fakt faktem wojna jest konieczna i zazwyczaj nieunikniona. Rozpętana przez idiotę, walczą normalni ludzie, większość nie ma z tego korzyści. Jak ujął Pan wyżej wojna w Korei Płn. powinna być już dawno, dawno temu.
Tylko czekać aż następna będzie.
_________________ "Nic nie robisz, nie masz nic i nie zmieniasz niczego" |Eldo|
"Trzeba to gówniane życie popchnąć dalej" |Jotuze|
Nie mogę się pogodzić z tym zaburzeniem wartości, że mamy wymiar władzy zamiast wymiaru sprawiedliwości.
Imię: Daria
Wysłany: 2010-08-21, 14:37
DC285 napisał/a:
Zapewne nie wszystkie wojny, które świat widział, były konieczne, nie wszystkie były też bezsensowne. Toteż pokuszę się o stwierdzenie, że jest różnie.
DC285 napisał/a:
Nie można nazwać sprawiedliwym czegoś, przez co giną setki, tysiące, miliony NIEWINNYCH ludzi.
DC285 napisał/a:
Czy pomaga czy szkodzi ?
Pomaga w osiągnięciu danego celu, w rozwiązaniu konfliktów. Niestety niszczeń danych terenów nie możemy jednak zaliczyć do pomagania, a więc jest to niewątpliwie szkoda - dla państwa/państw przegranych.
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
Imię: Łukasz
Wysłany: 2010-08-21, 17:34
diego napisał/a:
A Ty byś teraz zamiast siedzieć przed komputerem łupał narzędzia z kamienia.
Widzisz ja na to leję.Nie dbam o rzeczy materialne.Dla mnie nie problem żyć bez ''cudów techniki''Zabierz mnie do czasów średniowiecza a oddam ci wszystko co mam.Przysięgam.
diego napisał/a:
Wspomniany postęp technologiczny jest możliwy tylko i wyłącznie dzięki wojnie.
Kłamstwo!Pomyśl ile by zdziałali łącząc siły?
diego napisał/a:
Każdy większy rewolucyjny wynalazek - komputery, samoloty etc. został stworzony na potrzeby wyścigu zbrojeń. Zwykły obywatel, który wojny doświadczył zawsze powie, że wojna szkodzi bo ma rację ale jest to nieodłączna część natury człowieka i świata.
Może i storzono je za czasów wojny.Ale po wojnie jest lepiej.Może jest częścią człowieka ale nie natury!Widziałeś żeby armia wiewrek wyszła kiedyś z żołędziami i się tłukla?Tak jest tylko rasa ludzka która ma wrodzoną zazdrość(to jest najgorsza cecha człowieka gdyby się jej pozbyć swiat mógłby być idealny,...ale nie ma dobra bez zła i nigdy nie bedzie bo są nierozłączne).
Całkowicie popieram lgtk
Uesugi napisał/a:
Prawda, można powiedzieć że od wieków była motorem rozwoju.
Tak ale to był tylko motyw a nie prawda
Uesugi napisał/a:
i przemoc jest nieodłącznym elementem naszego życia.
Tak?To czemu ja lubie kiedy mnie ktoś w morde leje i nie chce mu odda?(czy tylko ja tak mam?)
DC285 napisał/a:
ale czymże jest jednostka w tym świecie ?
czymś pięknym i cudownym,którego nie rozumiesz(chyba że się mylę)
DC285 napisał/a:
No i dzięki wojnie ludzie mogą awansować w społeczeństwie np. Napoleon
Boże już wiem czemu polska jest taka biedna i głupia i zacofana(bez urazy ale tak prawda)
PS:Przepraszam wszystkich użytkowników jeśli kogoś uraziłem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum