Wyznaję zasadę, że nie każdemu wszystko jest dane (na szczęście).
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Może i nie jest, i może bezpieczniej tu będzie nie generalizować, że WSZYSTKIEGO, kompletnie WSZYSTKIEGO człowiek nie może się nauczyć, bo to chyba w realnym świetle niemożliwe. A nawet życia mu nie starczy.
Ale teraz znowu jak rozpatrywać ta naukę, na jakim poziomie? Bo jeśli chodzi o jakiś 'kosmiczny' przedmiot w szkole to jest do wyuczenia i zrozumienia - to nie ulega żadnym wątpliwościom. Jednak dajmy jakiś skomplikowany sport, np. żeglarstwo to chodzi o to, aby zagadnienia teoretyczne przenieść na praktykę i na tym koniec, bez zbędnych szaleństw?! No przecież tego nauczy się każdy potencjalny człowiek z potencjalnym zaangażowaniem w ta pracę (nie mówiąc tu o doskonałości).
_________________ Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą. — Witold Gombrowicz
jednego uczymy się szybciej, drugiego wolniej. to zależy od tego z jakimi zdolnościami się urodziliśmy. ja jestem dobra np. z historii ale to nie oznacza że z chemii nie mogę się nauczyć. przyjdzie mi to trudniej i z większym wysiłkiem..ale się nauczę.:)
Ja jestem typową humanistką, moją mocną stroną jest też biologia. Co mogę powiedzieć o matematyce? Niech będzie przeklęty ten, kto chce jej na maturze! Wszystkiego, jednak idzie się nauczyć, tylko niektóre rzeczy przychodzą nam wolniej i trzeba włożyć w ich naukę więcej wysiłku.
_________________ "Cały świat to scena
A ludzie na nim to tylko aktorzy
Każdy z nich wchodzi na scenę i znika
A kiedy na niej jest, gra różne role
W siedmioaktowym dramacie żywota"
Imię: Jak wyżej.
Wysłany: 2010-03-05, 17:36
Nauczyć się można wszystkiego.
Tzn. ktoś kto nie urodził się z talentem śpiewania,
może nauczyć się śpiewać poprawnie, ale nigdy nie będzie to 'piękne'.
_________________ Śmiech jest jak sól, życie bez niego nie smakuje.
Zależy...teoretycznie można się nauczyć wszystkiego,ale tylko w określonych warunkach.Na przykład 80-latek nie zrobi przecież salta w tył-wiek jest sporym ograniczeniem.Jednak myślę,że przy dużych chęciach i samozaparciu,ogromnej pracy i cierpliwości-można się nauczyć wiele.
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Imię: Daria
Wysłany: 2010-05-04, 20:12
Ja uważam, że nie wszystkiego można się nauczyć. Wszystko zależy od naszych predyspozycji, zdolności. Możemy mieć jakieś pojęcie o chemii, kiedy jesteśmy humanistami, ale zapewne będziemy ją umieli tylko do jakiegoś stopnia, nie perfekcyjnie (chociaż wiem, że są wyjątki, sama osobiście jeden znam).
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
Tak, wszystkiego. Indywidualne predyspozycje tylko to ułatwiają. Gdyby każdy przejmował się tym, że "nie jest do tego stworzony"... Szlag mnie trafia od takiego gadania.
Imię: Daria
Wysłany: 2010-05-05, 19:32
Frozy napisał/a:
Cytat:
eżeli brak słuchu mnie dyskwalifikuje to i tak będę grał
Cytat:
Samozaparcie godne podziwu.
raczej głupota
Dlaczego głupota? Jeżeli lubi, to niech gra, przecież nikomu tym krzywdy nie robi, nie każe tego ludziom słuchać, więc dlaczego sądzisz, że to głupota?
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
Jeśli mówimy o rzeczach wykonalnych dla odpowiedniego wieku - owszem, da się. Czasem to może wymagać wielkiego poświęcenia, pracy, determinacji, ale jednak się da.
_________________ jak Cie odnaleźć, gdy nie wiem gdzie szukać
Są rzeczy, których nauczyć się nie da. Ale nie jest ich wiele. I zazwyczaj sprawy, o których na co dzień mówimy, że są niemożliwe, wcale takie nie są. Jeśli chodzi o marzenia, które mamy, nic nie jest niewykonalne. Może nam się nie udać do końca, ale jesteśmy w stanie dużo zrobić.
Po za tym pojęcia 'możliwe' i 'niemożliwe'. Są względne, zależne od czynników. Od nastawienia na przykład. Negatywne potrafi wszystko uczynić niemożliwym, pozytywne dodać skrzydeł.
_________________ Pielęgnuj swoje marzenia.
Trzymaj się swoich ideałów.
Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko ty słyszysz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum