Wybór kierunków , liceum. Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Szkoła » Szkoła Średnia » Wybór kierunków , liceum.

Wybór kierunków , liceum.
Autor Wiadomość

CheeryLipstick 
Pogromca postów

Imię: Natalia

Wysłany: 2009-07-01, 23:59   Wybór kierunków , liceum.

hej :-P
w tym roku idę dopiero do 3kl. gimnazjum aczkolwiek chciałabym się powoli już "kierunkować". Mianowicie mam jak na razie tak owe plany:

- filologia angielska
- architektura
- dziennikarstwo
- biologia

Jeśli chciałabym iść na filologię musiałabym iść do liceum profilowanego , na kierunek humanistyczne z edukacją europejską , jeśli chciałabym iść na architekturę to na jaki kierunek musiałabym pójść , normalnie do LO? no i dziennikarstwo , to na pewno humanistyczne z ... ? i biologia.. to bio-chem. ale są jeszcze jakieś?

wierszyk: w przyszłości chciałabym zostać.. tłumaczem , architektem/projektantem , dziennikarzem/redaktorem naczelnym , biologiem.

Wiele opcji :hyhy:

mloda2345 
Pogromca postów

Imię: Kinga

Wysłany: 2009-07-02, 06:24   

CheeryLipstick napisał/a:
architekturę to na jaki kierunek

technikum o ile masz w pobliżu ;)

no i dziennikarstwo ,

Liceum o profilu zarządzanie informacją albo czasami w LO tworzą profile dziennikarskie.

Przed rekrutacją szkoły na pewno będą się reklamowały, więc wtedy możesz się co nieco dowiedzieć o skzołach w Twoich okolicach. A jak chcesz już teraz wiedzieć to możesz popytać się znajomych albo na stronach internetowych szkół są podane takie informacje. ;)

ibron 
Stały User
Władca Marionetek

Wysłany: 2009-07-02, 09:42   

Architektura to technikum- np. budowlane, lub LO do klasy o profilu mat-fiz. (tak myślę)

Dziennikarstwo- w LO zawsze są profile humanistyczne, lub humanistyczno-dziennikarskie, a filologia to klasa raczej językowa. Tak myślę przynajmniej.

Wiele opcji

Chyba za wiele, będziesz mieć problem przy wyborze jeśli uzyskasz dużo punktów na egzaminie.

Ostia 
VIP

Wysłany: 2009-07-02, 10:35   

ibron napisał/a:
a filologia to klasa raczej językowa. Tak myślę przynajmniej.

I z rozszerzonym polskim, bo chyba na maturze wymagają takiego poziomu z tego przedmiotu.
Uwikłana w świat?

Mihihih 
Pogromca postów
dziecko neo.

Imię: J.

Wysłany: 2009-07-02, 12:29   

- architektura

Planuję. Jestem na biolchemie w LO, a na maturze zdaję biologię i fizykę. Na architekturę krajobrazu wymagana jest biologia, a na inne związane z tym kierunki fizyka i matma. Do tego trzeba malować, bo przy rekrutacji jest brany przede wszystkim egzamin z rysunku, a dopiero później matura. Tak jest przy politechnikach i uniwersytetach. ASP wymaga ok. 80 prac do oddania i egzaminu z rysunku na trzech etapach. Przynajmniej tak słyszałam, ale nigdy nie chciałam studiować na ASP, więc się nie orientowałam dokładnie. =)

- filologia angielska
- architektura
- dziennikarstwo
- biologia

Musisz się zdecydować czy chcesz pójść w jednym czy drugim kierunku (biola/architektura czy dziennikarstwo/filologia), bo nie pogodzisz jednego z drugim.

poem sometimes 
Pogromca postów
Urodzony prowodyr

Wysłany: 2009-07-02, 12:34   

Życzę Wam tak w ogóle, żeby te kierunki, które wybieracie coś znaczyły i były realizowane, bo jak ja chodziłem do liceum, to nikogo nie obchodziło, że jesteśmy klasą humanistyczną, wszystkie były traktowane tak samo z różnych przedmiotów.

Norbs93 
Pogromca postów
the boy next door

Imię: Norbu$

Wysłany: 2009-07-02, 13:02   

- filologia angielska

LO o profilu europejskim lub lingwistycznym

architektura

Jedno z wyjść to technikum architektoniczne gdzie napewno nauczysz sie rysunkow i.p.t. rzeczy potrzebnych na architekturze ale jesli zamierzasz isc na studia wiec technik jest ci nie potrzebny, zmarnowany rok.Tylko ze w liceum nie nauczysz sie rysunku ale mozesz isc na kurs bo sa takie.Jesli chodzi o profil to najlepszy mat-fiz-inf mat-fiz mat-inf mat-geo ogolnie mata i cos tam.

dziennikarstwo

LO o profilu humanistycznym dobrze by bylo z elementami dziennikarstwa

biologia

BIO-CHEM

Mihihih 
Pogromca postów
dziecko neo.

Imię: J.

Wysłany: 2009-07-02, 13:07   

poem sometimes, u mnie jest znaczna różnica miedzy biologią u mnie, a na takim humanie, np. Tak samo z innymi przedmiotami.

though 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-07-03, 23:16   

Sama wybrałam klase europejsko-jezykową, bo marzy mi się praca tłumacza, ale u Ciebie to duży wybór, lepiej zobacz jeszcze przez 3 kl.gim. co bedzie Cię najbardziej interesować.

eMeF 
Wymiatacz

Imię: Marta

Wysłany: 2009-07-09, 18:17   Re: Wybór kierunków , liceum.

- filologia angielska
- architektura
- dziennikarstwo
- biologia

generalnie to z każdego profilu da się na każdy z tych kierunków zdawać :-P Ja np jestem na profilu dziennikarsko-medialnym a składam papiery na architekturę ;)
ale tak generalnie to : filologia angielska to jakiś profil lingwistyczny , architektura raczej mat-fiz (+ zajęcia z rysunku architektonicznego) chociaż nie do końca bo matma na wydziale różni się od tej z LO a architektura to bardziej zdolności kreacyjne/projektowe i kreowanie przestrzeni . Dziennikarstwo profil dziennikarsko-medialny, humanistyczny,lingwistyczny no generalnie każdy xD biologia to oczywiście biol-chem ;)

bella16 
Stały User

Imię: Iza

Wysłany: 2009-07-24, 20:33   

to gdzie się pójdzie do liceum też zależy bo będziesz przygotowywan na dany kierunek. z biologią możesz iść na przyrodniczy (przynajmniej u mnie taki profil jest:]) tam masz gegre i biologie . powodzenia w wyborze :-) ja już mam to za sobą na szczęście:D

evelinekk 
User

Imię: Ewela

Wysłany: 2009-07-26, 11:33   

Hmm..
-filologia angielska
- architektura
- dziennikarstwo
- biologia

Dosyć duża rozbieżność.. Aczkolwiek.. możesz po prostu iść do liceum ogólnokształcącego..a jak już będziesz wiedziała na jakie studia chcesz pójść nio to zdasz maturkę z potrzebnych przedmiotów.. po za tym są również kursy przygotowawcze.

No chyba, że zdecydujesz się na jeden konkretny kierunek.. no to wtedy nic trudnego. Jeśli filologia angielska to np liceum humanistyczne albo z jakimś profilem z j. ang. Architektura- to jak ktoś wcześniej mówił technikum( teraz są różneeee technika, profile więc znajdziesz coś o tej tematyce). Dziennikarstwo- liceum profil dziennikarski, sportowo-dziennikarski lub humanistyczny itp. Biologia? Liceum z przedmiotami rozszerzonymi biologia-chemia, albo profil przyrodniczy itp.

Ale masz jeszcze czas. Twoje preferencje pewno jeszcze się zmienią :-)
Życzę trafnego wyboru :-D

Amelia 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2009-07-26, 12:43   

Cytat:
jeśli chciałabym iść na architekturę to na jaki kierunek musiałabym pójść , normalnie do LO?

Na pewno byś musiala chodzić na jakieś zajęcia z rysunku, bo na architekturę (chyba nie jestem pewna) jest egzamin z rysunku. Poza tym ważna jest matma, fizyka i może chemia. Więc kierunek ścisły. Mat-fiz. albo inny.

Cytat:
no i dziennikarstwo , to na pewno humanistyczne z ... ?

Z dziennikarstwem? U mnie w szkole, klasa niższa humanistyczna, ma oboziązkowe lekcje dziennikarstwa czy czegos tam podobnego.

Cytat:
filologia angielska

Rozszerzony ang i polski.

SkiesSoBlue. 
User

Wysłany: 2009-10-28, 19:31   

Amelia napisał/a:
filologia angielska

bzdura z tym rozszerzonym polskim, jestem na filologii ang. a polski zdawałam podstawowy, jak większa połowa moich znajomych.
ps w liceum byłam w klasie o profilu lingwistycznym, jednak niektórzy z roku dostali się na filologie po biol-chem, ważna jest matura.

znajoma jest na architekturze, chodziła do technikum rolniczego o profilu architektura krajobrazu, na maturze zdawała biologię rozsz. i wok.

co do dziennikarstwa liceum profil human. matura z polskiego rozsz i wos też najlepiej rozsz.
robimy często to, co niesie nam spektaklu kolej...'

Coco Chanel 
Pogromca postów

Imię: Coco

Wysłany: 2009-10-28, 19:40   

SkiesSoBlue. napisał/a:
Amelia napisał/a:
filologia angielska

bzdura z tym rozszerzonym polskim, jestem na filologii ang. a polski zdawałam podstawowy, jak większa połowa moich znajomych.

Zasady kwalifikacji dla kandydatów z nową maturą

W postępowaniu kwalifikacyjnym brane są pod uwagę wyniki egzaminu maturalnego z następujących przedmiotów:
• język angielski - poziom rozszerzony
• jeden przedmiot spośród następujących: biologia, chemia, fizyka z astronomią, geografia, historia, historia sztuki, język francuski, język grecki i kultura antyczna, język hiszpański, język łaciński i kultura antyczna, matematyka, język niemiecki, język polski, język rosyjski, język włoski, wiedza o społeczeństwie - poziom podstawowy albo rozszerzony

teoretycznie podstawowy lub rozszerzony, mile widziany rozszerzony jak zawsze.

Odpowiedz do tematu