Mam napisac wypracowanie na temat:Analizując podany fragment, przedstaw skuteczność języka jako narzędzia wpływania na ludzi. Odwołaj się do całej historii Makbeta i jego żony.
Tutaj napisalam tak narazie i nie wiem co mam poprawic dodac bo troche za malo napisalam a musi byc conajmniej 250 slow..Prosze sprawdzcie
Język mowy to najpotężniejsze narzędzie jakim posługuje się człowiek. Człowiek poprzez słowa może zmanipulować drugim człowiekiem. Mogą to być słowa użyte w celu namawianie do czynów dobrych i złych. Świetnym przykładem jest postać Makbeta Williama Szekspira. Idealnie obrazuje ta scena uhonorowanie Makbeta szlacheckim tytułem przez jego władcę Dunkana po tej scenie Makbet zamorduje swojego króla. Makbet człowiek, który jest rozdarty między dojściem do władzy, a nieczystym sumieniem. Ma on wiele do stracenia, ale musi dokonać wyboru podsycony oszczerstwami swojej żony w końcu ulega. Lady Makbet zimna ,opanowana kobieta można powiedzieć wręcz okrutna, która w zdobyciu władzy nie cofnie się nawet przed morderstwem, jest ogarnięta chora ambicja. Żona jest okrutna w stosunku do swojego męża obraża go, manipuluje nim, obdarowywuje go licznymi oszczerstwami wiedząc, że słaby psychicznie mąż jej ulegnie. Makbet nie ma silnej woli,a jego żona raniąc go postawi na swoim. Bohaterowie rozmawiają o królu Dunkanie, którego planują zabić Lady jest ogarnięta rządza władzy, chorej ambicji, a Makbet czuje się rozdarty między dwoma racjami i jednocześnie bezsilny wobec swojej żony. Ona zmanipulowała męża tymi słowami:
„…Człowiekiem, więcej: mężczyzną; i gdybyś
Miał dość odwagi, aby pójśc krok dalej,
Byłbyś mężczyzną w stopniu jeszcze wyższym…”
Lady wyliczyła argumenty Makbeta do zabicia Dunkana oskarżając go o to, że potrafi marzyć nie doprowadzając swych pragnień i skutku:
„..Umiesz śmiało marzyć,
Ale na śmiały czyn to już cię nie stać?..”
Oskarża o kłamstwo i złamanie przysięgi:
„…Gdybym przysięgała wcześniej, że to zrobię,
Tak jak tyś przysięgał, że spełnisz swój zamiar…”
Tymi słowami rycerz poddaje się woli żony.
W tej historii widać jak bardzo może się zmienić człowiek poprzez takie manipulowanie jak Makbet z wiernego rycerza stał się zdrajcą. Moim zdaniem Makbet popełnił zbrodnie pod wpływem miłości do żony, a później w obłędzie. Ucząc się z błędów innych rozważnie wypowiadajmy słowa tak aby żadne z nich wypowiedziane bez przemyśleń i pośpiechu nie przyniosło w przyszłości przykrych konsekwencji.
_________________ House: Masz rację, że ja się mylę i mylisz się, że Ty masz rację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum