Wysłany: 2010-02-22, 11:33 Yerba Mate - próbował ktoś?
Próbowaliście może Yerba Mate? Ostatnio natrafiłem na stronę Mateowo.pl na której opisane jest działanie tej "herbatki". Szczerze mówiąc trochę mnie to zainteresowało.
A może wy macie jakieś przeżycia z tym związane i moglibyście się nimi podzielić.
Tak próbowałam ponieważ bardzo często chodzę do herbaciarni na herbatki i wodną faje. Szczerze powiedziawszy nie umiem uwierzyć, że posiadają w sobie ponad 5% kofeiny. Dodając do niej cukier da się usnąć...
Jak dla mnie troszkę za gorzka, ale to kwestia gustu ;P
A działanie? posłużę się przykładem brata, który pije ją kilka razy dziennie i twierdzi, że "zdrowo pobudza"
_________________ To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące!
Piłam, ale chyba zbyt mocną na początku, odrzuciło mnie dosyć konkretnie.
Mam zamiar spróbować cytrynowej.
A jeśli chodzi o działanie, to cóż, po dwóch łykach nic nie stwierdzę
_________________ jestem powątpiewaniem w sens i formą ponad treść'
Nie próbowałem, ale kiedyś dużo czytałem o mate i miałem nawet sobie kupić i spróbować. Ale jakoś mi przeszło. Na pewni jednak kiedyś spróbuję, podobno fajnie pobudza i oczyszcza organizm. Jak spróbuję to kiedyś napiszę, czy mi smakowało czy nie :P
Właśnie nie próbowałam tego jeszcze, ale chce, bo słyszałam, że pobudza i jest zdrowsza niż kawa. Nie wiem tylko, gdzie tego szukać. W jakichś sklepikach naturalnych chyba będzie, nie? Ciekawe ile kosztuje. Jaki rodzaj jest najlepszy?
Imię: Jakub
Wysłany: 2010-10-25, 10:37 Yerba Mate ;)
Yerba mate, herba mate, mate, erva mate, indiańskie caá mati, caá mate – wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.
A tak pokrótce mówiąc Yerba Mate to jest taka kawa w herbacie
Czy próbowaliście tego "wynalazku"?
Ja osobiście pije Yerbe codziennie i jestem z niej bardzo zadowolony...
_________________ Góry wybaczają niewiele pomyłek...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum