Wysłany: 2009-11-17, 11:08 zadanko proste na logike z fizyki
Mam takie pytanko:
Mamy tarczę o promieniu np. 50 cm i zaznaczymy na niej 2 punkty:
- jeden w odległości 10 cm od środka tarczy
- drugi w odległości 45 cm od środka tarczy.
Teraz tarczę wprawiamy w ruch
i moje pytanie brzmi:
CZY DRUGI PUNKT PORUSZA SIĘ SZYBCIEJ NIŻ PIERWSZY?
@up dokladnie jak napisalas. tarcza kreci sie z okrslona (stala) szybkoscia. 2 punkty kreca sie z szybkoscia krecenia sie tarczy (logiczne chyba). Roznica polega jedynie na drodze jaka obydwa punkty musza przebyc aby zakrescic kolo aka 360stopni :)
pewna niescislosc w poprzedniej mojej wypowiedzi. czas zakreslenia 360stopni jest dluzszy w przypadku 1 kulki, zas odleglosc jaka one pokonuja jest taka poniewaz kreca sie wprost proporcjonalnie do szybkosci obracania sie tarczy. [to ostatnie zdanie troche bez sensu, ale przypomniala mi sie stala regulka ksiazek z FIZYKI - wprost proporclonalnie.
kiedy ta blizej srodka zrobi 5 okrozen to ta na zewnatrz zrobi 1
absolutna bzdura. weź sobie płytę CD, narysuj dwie kropki markerem - jedną tuż obok środka, a drugą prawie na samym brzegu. załóż sobie na palec i obróć powoli tak, żeby ta po zewnętrznej krawędzi zatoczyła pełne koło. czy ta druga w tym czasie zatoczy więcej niż jedno? oczywiście że nie
_________________ potrafię już tylko pełzać po ścianach własnych struktur. teraz ich nie ma. moje myśli są bezdomne.
_________________ There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no chaos, there is harmony.
There is no death, there is the Force.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum