_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Tam nie ma zagadki kryminalnej. Tam jest sytuacja Kafkowska. K. jest jedenmanem a zatem może być nim każdy. Nie popełnił zbrodni. Nie wiem, czy to dobry przykład
"Zbrodnia i Kara", książki Conan-Doyle'a, Christie, Chandlera, Poe'a. Jak coś jeszcze przyjdzie mi do głowy, to dam znać
No i przede wszystkim w kinie poszukaj
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Tam nie ma zagadki kryminalnej. Tam jest sytuacja Kafkowska. K. jest jedenmanem a zatem może być nim każdy. Nie popełnił zbrodni. Nie wiem, czy to dobry przykład
Z jednej strony owszem,ale jest tam dość ciekawy sposób rozwiązywania sprawy,a samą zagadką staje się dochodzenie w sprawie domniemanej winy autora.Hm,chociaż faktycznie może i jest zbyt "pokrętny" przykład.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Imię: Agu
Wysłany: 2010-03-18, 22:23
Mam taki sam temat, bardzo mi się podoba, a jeśli chodzi o bibliografię, to mam tak:
1) Christie - "Dziesięciu Murzynków" i "Morderstwo w Orient Expressie" - moje dwie ulubione książki tej autorki
2) "Pachnidło" - tu masz i film i książkę
3) "Siedem" - genialny motyw morderstwa
4) Coś o Sherlocku, myślę, że wezmę film, który ostatnio wyszedł, bo bardzo podoba mi się to, jak ukazana jest w nim postać Holmesa - żadnych dystyngowanych Anglików z fajką, zupełny oryginał i indywiduum
I mam zamiar mówić o motywach, o detektywach też, postacie morderców, metody dedukcji, analizy psychologicznej i tez trochę o nastroju grozy i stopniowaniu napięcia.
Lektur nie brałam, bo uważam, że taki temat zasługuje na coś więcej niż "Makbeta" i "Lilie" :P
Taką książką psychologiczno - dramatyczna jest "Zbrodnia i kara"
Film to np. Sherlock Holmes
a serial (o trochę zabawnym detektywie) to "detektyw Monk "
_________________ Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz, na co trafisz....
Holmes , Holmes i jeszcze raz Holmes ...
A z Holmesów to najlepiej "Studium w Szkarłacie" ,
poza tym Agata Christie i na dokładkę "dobrego złodzieja przewodnik po Amsterdamie" , autora nie pamiętam .
i koniecznie "Stulecie Detektywów" ... to książka , tak jakby historyczna , zawiera nie tylko mnóstwo informacji na temat kryminalistyki i kryminologii ale też na temat toksykologii , medycyny sądowej , balistyki , daktyloskopii i innych < jestem w trakcie czytania
Jak masz w pobliżu bibliotekę to poszukaj na dziale "prawo" podręcznika do kryminalistyki. Najlepiej jakiegoś starego , bo te nowe są do kitu - niezbyt dokładnie oddają wszystkie szczegóły . Jak teraz przeglądałam jeden z tych , które pożyczyłam to zamieścili tam nawet przykładowe zdjęcie zwłok
z filmów też Holmes ten tegoroczny
dodaję :
Komiksy Singlesorsy o Holmesie na devie - http://singlesorsa.deviantart.com/gallery/
może nie tak bardzo kryminalne ale zabawne na pewno . Jak zobaczyłam to padłam na twarz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum