Zdrowe odżywianie i my młodzi... Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Zdrowie i uroda » Zdrowe odżywianie i my młodzi...

Zdrowe odżywianie i my młodzi...

Czy przywiązujesz wagę do tego tego co jesz?
tak
59%
 59%  [ 31 ]
nie
40%
 40%  [ 21 ]
Głosowań: 52
Wszystkich Głosów: 52

Autor Wiadomość

alpen. 
Pogromca postów
małe duże dziewczę.

Imię: Klaudia.

Wysłany: 2010-06-12, 01:24   

Kiedyś miałam manię na punkcie zdrowego odżywiania. Na szczęście mi przeszło.
Jem co i kiedy chce. Nie przywiązuje do tego większej wagi.

Mariqua 
Mega wymiatacz
Za dużo wymagam

Imię: Autodestrukcja

Wysłany: 2010-06-12, 14:18   

Nie jestem aż tak zdesperowana, żeby sprawdzać skład każdego produktu, który ląduje w moim koszyku na zakupy, nie mniej jednak unikam biedronkowych specjałów i wszystkich tym podobnych. Szynkę kupuję tylko w sklepie ze zdrową żywnością. To samo tyczy się kiełbas, pasztetów itp., bo słyszałam co się z nimi wyrabia w "normalnych" sklepach. Staram się jeść dużo owoców i warzyw, mało słodyczy, a już w ogóle chemicznych gum do żucia, lizaków, lodów, podróbek Nutelli. I w sumie na tym kończy się moje zdrowe odżywianie.

Jestem wystarczająco dumna z tego, co jednak wiem, aby przyznać z całą skromnością, iż nie wiem wszystkiego

Darcia 
Pogromca postów
Po prostu ja

Imię: Daria

Wysłany: 2010-06-12, 15:58   

Nie solę, nie pijam gazowanych napojów, nie spożywam bułek ani chleba, który uprzednio został posmarowany masłem, zawsze sprawdzam datę ważności, jadam sporo jogurtów, ale najczęściej owocowych, bo naturalne mi nie smakują. Na tym chyba kończy się moje zdrowe odżywanie, bo pijam herbatę na potęgę, w dni powszednie nie jadam śniadań w domu, uwielbiam słodycze i fastfoody, nie lubię wody, a moje posiłki są nieregularne. Warzyw nie znoszę, a owoce - tylko w galaretkach, syropach owocowych (tych, co rozrabia się z wodą), jogurtach, ewentualnie maliny i truskawki zjem, ale reszta jakoś nie. Cukru też używam.

Shanta
Stały User

Wysłany: 2010-06-13, 08:25   

Uwielbiam owoce, z warzyw tylko marchewka. Nienawidzę tłustych potraw.
Chyba tyle , stosunkowo mało, bo jeśli chodzi o niezdrowe to: Jem często w fast foodach, piję cole i inne, zatrute chemikaliami napoje, woda mineralna jak dla mnie odpada, szczególnie ta niesmakowa. Słodycze to moje drugie imię.

Paulo Coelho

mikele 
User

Wysłany: 2010-06-17, 19:40   

Irma napisał/a:
mikele napisał/a:
jesli lubisz sojowe produkty, to polecam napoje i deserki alpro soya, bardzo smaczne sa, no i przede wszystkim zdrowe. osobiscie poznalem te produkty jak zaczalem prace w alpro soya, sa popularne chociaz dziwi mnie, ze ludziom czesto produkty sojowe kojarzą sie z kotlecikami...a przeciez gama tych produktow jest niezwykle szeroka i na prawde latwo jest znalezc miejsce w swojej diecie na troche soi.

Kupuję też pasztety, paprykarze sojowe. Ostatnio zaczęłam gotować nasiona soi, są bardzo smaczne. Produkty alpro soya nie zachęcają mnie swoją ceną.

JEsli chodzi o produkty spozywcze, to cena najczesciej jest adekwatna do jakosci, oczywiscie nie zawsze, ale w przypadku akurat alpro soya jak najbardziej jest to uzasadnione. to bogate w skladniki odzywcze, smaczne produkty...warte swojej ceny. owszem, mozna jesc produkty marketowych marek, ale czy one sa zdrowe ?

margola 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-06-17, 19:48   

Nie kupuję niczego dopóki nie zobaczę co jest napisane z tyłu. Wszystkie wartości odżywcze, węglowodany, tłuszcze i przede wszystkim kalorie.
Bo niemożna jeść gówna

Irma 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-06-19, 09:33   

mikele napisał/a:
smaczne produkty...warte swojej ceny. owszem, mozna jesc produkty marketowych marek, ale czy one sa zdrowe ?

Kupuję produkty marki Sante, która jest znana i ceniona, a jej produkty są dobrej jakości. Ostatnio zaczęłam kupować również produkty firmy Primavika, której składniki pochodzą z ekologicznych upraw. Wiem co kupuję i wiem, że są to produkty dobrej jakości.
Nie często spotykam się z produktami sojowymi 'marketowych marek'. Jakiś czas temu kupiłam pasztet z Tesco i byłam rozczarowana.
Tylko w pochłaniającej wszystko pustce samotności, w ciemnościach zacierających kontury świata zewnętrznego można odczuć, że się jest sobą aż do granic zwątpienia, które uprzytamnia nagle własną nicość w rosnącym przeraźliwie ogromie wszechświata.

mikele 
User

Wysłany: 2010-06-21, 10:59   

no wlasnie, czasem na prawde jest dobrze wydac troche wiecej, ale przynajmniej ma sie pewnosc co sie je.

genezyp
Stały User

Wysłany: 2011-02-11, 08:31   

Czy w ramach zdrowego odżywiania eliminujecie z codziennego użytkowania produkty, które nie są żywieniowe, ale zawierają barwniki i konserwanty?

Mlodka
User

Wysłany: 2011-02-14, 14:20   

Ja eliminuje przede wszystkim to co tłuste, ewentualnie bardzo tanie i podejrzane. Staram się jeść tylko produkty pełnowartościowe, gdzie nie mam wątpliwości co do jakości. Inne "eliminacje" nie przychodzą mi na myśl.

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2011-02-14, 17:21   

Mlodka napisał/a:
Ja eliminuje przede wszystkim to co tłuste,

Pamiętaj, że tłuszcze powinny być w proporcjach 1-1-1.

genezyp
Stały User

Wysłany: 2011-02-15, 08:15   

Mizantrop - rozjaśnij swoją myśl. O co dokładnie chodzi? :-)
Pasty do zębów również wybieracie takie, które nie zawierają konserwantów i barwników?

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2011-02-15, 14:56   

genezyp napisał/a:
Mizantrop - rozjaśnij swoją myśl. O co dokładnie chodzi? :-)

Już rozwijam.
Przyjęło się, że zapotrzebowanie w tłuszcze nie powinno być większe niż 30% zapotrzebowania energetycznego. A dokładniej, to 3-8% NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), 10-15% jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz 6-7% NKT (nasycone kwasy tłuszczowe).
A w praktyce po prostu przyjmuję się, że proporcje tłuszczów nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych powinna być zbliżona i wynosić 1:1:1.

genezyp
Stały User

Wysłany: 2011-02-16, 09:57   

Stosujesz to w swojej diecie? Możesz pokazać przykładowe dzienne menu, które rzeczywiście zaspokaja takie zapotrzebowanie tj. proporcje?

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2011-02-16, 10:53   

genezyp napisał/a:
Stosujesz to w swojej diecie?

A czy ja gdzieś napisałem, że stosuję taką dietę ? Nie stosuję dokładnie takie jak są wymogi, bo dopasowuje do siebie sobie to. I jem to na co mam ochotę jednocześnie wiedząc co składa się na ten produkt.
Aby stosować ten rozkład, to akurat nie potrzeba wielu wysiłku, ponieważ każde jedzenie ma większości z tych tłuszczów. Oliwa z oliwek, masło, mięso, ryby czy orzechy i inne bakalie. Potem rozchodzi się tylko o ilości pochłaniane przez człowieka.

Odpowiedz do tematu