Zdrowe odżywianie i my młodzi... Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Zdrowie i uroda » Zdrowe odżywianie i my młodzi...

Zdrowe odżywianie i my młodzi...

Czy przywiązujesz wagę do tego tego co jesz?
tak
59%
 59%  [ 31 ]
nie
40%
 40%  [ 21 ]
Głosowań: 52
Wszystkich Głosów: 52

Autor Wiadomość

Cathleen 
Stały User
Feel the music

Wysłany: 2010-01-21, 12:56   Zdrowe odżywianie i my młodzi...

Witam! Chciałbym prosić Was o pomoc... mam napisać na biologię pracę dotyczącą nawyków żywieniowych młodych ludzi, czy przywiązujemy wagę do tego co jemy i potrzebuje Waszych odpowiedzi... Jeśli chodzi o pytanie w ankiecie - chodzi o to czy kupując produkty spożywcze sprawdzacie datę ważności, wartości odżywcze, czy zawiera dużo konserwantów, czy po prostu wrzucacie do koszyka wszystko jak leci. Czy uważacie że zdrowo się odżywiacie? jeśli tak to jakie produkty staracie się ograniczyć bądź całkiem wyeliminować?
Zrozum że jesteś...!!!

joker 
Stały User

Wysłany: 2010-01-21, 13:23   

staram się ograniczać wszelkiego rodzaju pizze czipsy i kebaby, wiadomo że może to smakowicie wygląda ale niestety do zdrowej półki nie można tego zaliczyć, za to staram się jeść więcej jogurtów (najlepiej naturalnych), wszelkie rodzaje maślanek też są dobre i smaczne (szczególnie truskawkowe), liczy się też ciemne pieczywo, bo to jasne to ... darujmy sobie czasem hehe...wyeliminować staram się też równie napoje gazowane typu cola za NIECAŁE 60 GR z biedronki hehe, lepsza woda mineralna ;) to tyle odemnie, może ktoś inny teraz się wypowie ;]

Cathleen 
Stały User
Feel the music

Wysłany: 2010-01-21, 13:35   

W sumie założyłam temat to może i ja sie wypowiem:) Pewnego pięknego wakacyjnego poranka stwierdziłam, że fajnie byłoby zdrowo się odżywiać.
Od pół roku nie pijam herbat ani nic podobnego (jedynie woda mineralna niegazowana), nie jadam białego pieczywa (tylko pełnoziarniste, razowe) na pizzy ostatnio byłam w wakacje, w kebabach itp nigdy nie gustowała. Jem dużo jogurtów naturalnych, warzyw i owoców. Obiady jadam normalne (chyba, że mama wpadnie na pomysł żeby zrobić frytki na obiad bo jej się gotować nie chce) staram nie objadać się słodyczami jednak codziennie coś słodkiego trafia do moich ust:P staram sie też jadam regularnie, jednak nie zawsze to wychodzi. Dodam jeszcze że nie odżywiam sie tak dlatego że chce schudnąć, po prostu podoba mi sie zdrowy styl życia

Łaa ale się rozpisałam...

A wy piszcie bo bardzo mi na tym zależy:)
Zrozum że jesteś...!!!

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2010-01-21, 13:47   

Tak.
Wiem co jem, wiem ile jem, bo w końcu człowiek jest tym czym się żywi. Nim coś w sklepie kupię to wpierw obracam produkt na tabele ze składem oraz z tabelą odżywczą, wybieram te, które są najkorzystniejsze dla mnie. Wybieram produkty, które nie zawierają NKT a bardziej takie, które NNKT i tak samo spożywam produkty bogate w NNTK niż NKT, unikam margaryn, masła i etc.
Jedynie z tłuszczów to oleje roślinne, które są zdrowsze niż stałe tłuszcze. Choć masło ma jedne plus, ma niską temp. rozkładu co powoduje, że uk. trawienny szybko ją trawi w przeciwieństwie do smalcu, który drażni ściany jelit przez 8h.
Białko pełnowartościowe, która zawiera kompleks aminokwasów egzogennych, unikam spożywania dużo jednocukrów, czyli cukier, fruktoza, glukoza a bardziej cukry złożone, są korzystniejsze.
Jem produkty tylko gotowane ew. pieczone w pergaminie lub folii aluminiowej, smażonych rzeczy nie ruszam, nie mogę nawet na nie patrzeć, jak widzę np te górę tłuszczu na patelnie potrzebne do smażenia...warzywa, ryba, pierś z kurczaka, ryż etc co przeważnie moje posiłki. Staram się jeść rzeczy lekkostrawne. Wyeliminowałem z diety wszelkie słodycze, raz po raz zjem, ale wiem, że mogę, bo i tak mam wszystko obliczone. 'Szybkiego żarcia' już nie miałem w ustach ohoho! nie pamiętam jak to smakuje nawet już.
Aaa czy zdrowo, hm jeśli chodzi o odżywianie to tak, minusem jest to, że piję na potęgę kawę ;p
Reasumując, wiem co jem, i ile jem :)

Lena 
Pogromca postów
<3

Imię: Mieczysława

Wysłany: 2010-01-21, 14:00   

przywiazuje duza wage do tego co jem, w fastfoodach nei jadam, nie pije zadnych napojow gazowanych, ogolnie w sklepie czytam ulotki i wybieram produkty ktore maja mniej lub w ogole szkodliwych konserwantów itp. nie solę, nie słodzę.

Emeklash 
Hiper wymiatacz
delete me

Wysłany: 2010-01-21, 14:18   

Niedawno dopiero zaczęłam zwracać uwagę na to co jem, ale lepiej późno niż wcale :D Gdy coś kupuję, sprawdzam skład, patrzę jakie wartości ma dany produkt. Nie pijam napojów gazowanych i soków z kartonów, jedynie te jednodniowe, albo kubusie. Staram się codziennie jeść owoce i/lub warzywa.
Z hamburgerów, które kiedyś uwielbiałam zrezygnowałam, a kiedy się skuszę na frytki, mam potem wyrzuty sumienia xD
Niestety minusem w mojej diecie jest to, że nie jadam mięsa, 'od święta' jedynie pierś z kurczaka i to, że nie mogę żyć bez słodyczy i posłodzonej herbaty/kawy. W herbacie cukier ograniczam do jednej, półtorej łyżeczki na duży kubek, za to do kawy potrafię walnąć ze trzy.

http://www.travian.pl/?uc=pl4_2057

Constantine 
Pogromca postów
Odszedł.

Wysłany: 2010-01-21, 14:21   

Z tego że żyje w pośpiechu i na walizkach zdarza mi się wchłaniać fast foody i inne nie zdrowe żarcia. Lecz jak jestem u siebie jada zazwyczaj posiłki o dużej zawartości wapnia i białka, a jak jestem u rodziców to rodzima śląska kuchnia. Ale zawsze najważniejsze "jem co lubię" jeśli coś było by BARDZO ale to BARDZO zdrowe ale nie smaczne nie wziąłbym do ust. Życie jest zbyt krótkie by odmawiać sobie rarytasów.

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-01-21, 14:47   

To zależy.
Niegdyś ,tuż po zakończeniu leczenia,przywiązywałam do tego niesamowitą wagę.Sprawdzałam wartości kaloryczne, wybierałam tylko i wyłącznie zdrowe produkty.Po pewnym czasie, zapewne i przybrało to w pewnym momencie postać chorobliwą,przestałam. Ot tak po prostu,zakupy zaczęłam robić w godzinę,a nie w trzy. Nadal jednak staram się zdrowo odżywiać.Jem tylko ciemne bądź pełnoziarniste pieczywo, piję dużo wody,słodzę tylko i wyłącznie cukrem trzcinowym,staram się przyprawiać tylko i wyłącznie różnego rodzaju ziołami, unikam potraw bogatych w tłuszcze i w szkodliwe węglowodany,codziennie jem owoce.Jednak owszem zdarza mi się jeść fast foody,polubiłam ostatnio także chipsy i batony,a dla pizzy dałabym się pociąć,lecz wszystko to jem okazjonalnie,w ograniczonych ilościach.Nie odmawiam sobie rzeczy,na które mam ochotę,jednak staram się,aby nie zamieniło się to w żadne złe nawyki.
Zresztą źle się czuje,gdy odżywiam się niezdrowo i na pewno pomoga mi to,że lubię zdrowe jedzenie,a z green day mogłabym nie wychodzić ;)

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

martucha1231 
Pogromca postów
:)

Wysłany: 2010-01-21, 14:54   

Poniewaz jestem w ciazy zostalam zmuszona do zdrowego jedzenia. W tej chwili faktycznie zwracam uwage na to co jem. Jednak wiem ze kiedy urodze wroce do starych nie koniecznie zdrowych nawykow. Prowadze taki styl zycia ze zwyczajnie nie mam czasu na to zeby pol godziny stac ptrzy jednej polce i wybierac produkt. Zanim zaszlam w ciaze najczesciej jadalam frytki albo pizze gdzies w biegu miedzy jednymi wykladami a drugimi i zapewne gdy urodze nadal tak bedzie.

Irma 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-01-21, 21:23   

Cathleen napisał/a:
czy kupując produkty spożywcze sprawdzacie datę ważności, wartości odżywcze, czy zawiera dużo konserwantów, czy po prostu wrzucacie do koszyka wszystko jak leci.

Zwracam ogromną wagę do tego co jem. Oczywiście najpierw czytam wszystko, co jest napisane na opakowaniu. Nie kupuję rzeczy niezdrowych, nic co zawiera czekoladę.
Cathleen napisał/a:
Czy uważacie że zdrowo się odżywiacie? jeśli tak to jakie produkty staracie się ograniczyć bądź całkiem wyeliminować?

Owszem. Tak komponuje swoje posiłki, aby zapewnić sobie jak najwięcej dobrego. Spożywam mnóstwo warzyw, które są bogate w witaminy, składniki mineralne, białko, błonnik. Często jem jabłka, aczkolwiek owoców powinno się zjadać dziennie 2-3, ponieważ zawierają sporo cukru (ale również witamin). Do szkoły zabieram surową marchewkę, którą uwielbiam chrupać na przerwach. Zazwyczaj na śniadanie zjadam jogurt naturalny, który jak wiadomo zawiera żywe kultury bakterii potrzebne dla organizmu. Nie jadam owocowych jogurtów, bo naturalne są wiele zdrowsze. Pijam wodę mineralną. Jem kotlety sojowe oraz inne produkty sojowe ze względu na ich dużą zawartość białka. Od rana wypijam kubek czerwonej herbaty, która jest rewelacyjna dla lepszego funkcjonowania, dodaje energii, lepszego samopoczucia, poprawia koncentrację i oczyszcza organizm z toksyn! Mogę jeszcze dodać, że jestem wegetarianką i ważne jest odpowiednie dobieranie składników pokarmowych.

Kasias 
Hiper wymiatacz
Tak, drażnie Cię.

Imię: Kasia

Wysłany: 2010-01-22, 14:57   

Jeżeli kupuje jedzenie, na opakowaniu sprawdzam jedynie datę ważnosci. Uważam, że odżywiam się niezbyt zdrowo. Zazwyczaj nie jem śniadań, bo rano nie mam czasu. W szkole zjem pączka lub coś innego ze szkolnego sklepiku, rzadniej kanpakę, bo również nie mam czasu, aby ją sobie zrobic. Nie jadam takich rzeczy jak hamburgery, hot dogi, frytki i innych "smakołyków" z fast foodów. Może to dziwne, ale nie lubię takiego jedzenia. Piję dużo gazowanych napojów oraz dużo kawy, która zaczęłam juz pic od początków w gimnazjum. Może plusem jest to, że jej nie słodzę. Wgl. nie lubię zup, kakaa, większości wędlin i wielu innych rzeczy. Czasem są dni, kiedy w ogóle nic nie jem.
Kolejny raz,
Świat zatoczył z nami krąg.
Wyrwał wiarę z naszych rąk,
Nie ma już nic.

SweetGirl 
Pogromca postów
nie taka słodka

Wysłany: 2010-01-22, 21:17   

Ja nie przywiązuje DUŻEJ wagi do tego co jem. Ważne żeby było świeże. Nie przepadam za kebabami , zapiekankami itp. Przejadły mi się.

mikele 
User

Wysłany: 2010-06-07, 14:39   

Irma napisał/a:
Cathleen napisał/a:
czy kupując produkty spożywcze sprawdzacie datę ważności, wartości odżywcze, czy zawiera dużo konserwantów, czy po prostu wrzucacie do koszyka wszystko jak leci.

Zwracam ogromną wagę do tego co jem. Oczywiście najpierw czytam wszystko, co jest napisane na opakowaniu. Nie kupuję rzeczy niezdrowych, nic co zawiera czekoladę.
Cathleen napisał/a:
Czy uważacie że zdrowo się odżywiacie? jeśli tak to jakie produkty staracie się ograniczyć bądź całkiem wyeliminować?

Owszem. Tak komponuje swoje posiłki, aby zapewnić sobie jak najwięcej dobrego. Spożywam mnóstwo warzyw, które są bogate w witaminy, składniki mineralne, białko, błonnik. Często jem jabłka, aczkolwiek owoców powinno się zjadać dziennie 2-3, ponieważ zawierają sporo cukru (ale również witamin). Do szkoły zabieram surową marchewkę, którą uwielbiam chrupać na przerwach. Zazwyczaj na śniadanie zjadam jogurt naturalny, który jak wiadomo zawiera żywe kultury bakterii potrzebne dla organizmu. Nie jadam owocowych jogurtów, bo naturalne są wiele zdrowsze. Pijam wodę mineralną. Jem kotlety sojowe oraz inne produkty sojowe ze względu na ich dużą zawartość białka. Od rana wypijam kubek czerwonej herbaty, która jest rewelacyjna dla lepszego funkcjonowania, dodaje energii, lepszego samopoczucia, poprawia koncentrację i oczyszcza organizm z toksyn! Mogę jeszcze dodać, że jestem wegetarianką i ważne jest odpowiednie dobieranie składników pokarmowych.

jesli lubisz sojowe produkty, to polecam napoje i deserki alpro soya, bardzo smaczne sa, no i przede wszystkim zdrowe. osobiscie poznalem te produkty jak zaczalem prace w alpro soya, sa popularne chociaz dziwi mnie, ze ludziom czesto produkty sojowe kojarzą sie z kotlecikami...a przeciez gama tych produktow jest niezwykle szeroka i na prawde latwo jest znalezc miejsce w swojej diecie na troche soi.

Execerate 
Wymiatacz
Slash

Imię: Filip

Wysłany: 2010-06-07, 17:33   

Soja nie jest taka zdrowa, jak to się ogólnie przyjęło :-) Proponuję poczytać.

Irma 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-06-10, 13:10   

mikele napisał/a:
jesli lubisz sojowe produkty, to polecam napoje i deserki alpro soya, bardzo smaczne sa, no i przede wszystkim zdrowe. osobiscie poznalem te produkty jak zaczalem prace w alpro soya, sa popularne chociaz dziwi mnie, ze ludziom czesto produkty sojowe kojarzą sie z kotlecikami...a przeciez gama tych produktow jest niezwykle szeroka i na prawde latwo jest znalezc miejsce w swojej diecie na troche soi.

Kupuję też pasztety, paprykarze sojowe. Ostatnio zaczęłam gotować nasiona soi, są bardzo smaczne. Produkty alpro soya nie zachęcają mnie swoją ceną.
Tylko w pochłaniającej wszystko pustce samotności, w ciemnościach zacierających kontury świata zewnętrznego można odczuć, że się jest sobą aż do granic zwątpienia, które uprzytamnia nagle własną nicość w rosnącym przeraźliwie ogromie wszechświata.

Odpowiedz do tematu