Autor
Wiadomość
Wysłany: 2019-07-31, 21:23 Cytaty z Biblii, które zmieni?y ?wiat i które inspiruj?...
Bia?y diabe? napisał/a:
To w biibli jest nakaz ?e biskup musi mie? ?on? i dzieci.
Bia?y diabe? napisał/a:
w biblii jest zakaz by kokogolwiek poza Bogiem nazywa? ojcem ?wi?tym
Bia?y diabe? napisał/a:
Jest te? zakaz by robi? jakiekolwiek porobimy Boga np rze?by obrazy itp i zakaz klejenia przed lud?mi czy obrazami i zakaz mielenia si? do innych . tylko do Boga.
Szej-Hulud napisał/a:
"A potem Bóg rzek?: «Niechaj powstanie sklepienie w ?rodku wód i niechaj ono oddzieli jedne wody od drugich!» Uczyniwszy to sklepienie, Bóg oddzieli? wody pod sklepieniem od wód ponad sklepieniem; a gdy tak si? sta?o, Bóg nazwa? to sklepienie niebem.
I tak up?yn?? wieczór i poranek - dzie? drugi. " [Rdz 1, 6-8] - wszyscy znamy ten cytat, prawda? Ale gdzie podzia?o si? sformu?owanie "Bóg widzia?, ?e by?y dobre"? Otó? nie ma go tam w ?adnej wersji Ksi?gi rodzaju.
Szej-Hulud napisał/a:
'Chocia? m??czyzna i jego ?ona byli nadzy, nie odczuwali wobec siebie wstydu." [Rdz 2, 25] - cytat ten wskazuje, ?e wstyd wobec nago?ci nie by? elementem pierwotnego planu Pana.
Szej-Hulud napisał/a:
"W ten sposób Pan rozproszy? ich stamt?d po ca?ej powierzchni ziemi, i tak nie doko?czyli budowy tego miasta. Dlatego to nazwano je Babel, tam bowiem Pan pomiesza? mow? mieszka?ców ca?ej ziemi. Stamt?d te? Pan rozproszy? ich po ca?ej powierzchni ziemi." [Rdz 11, 8-9] - cytat ten wyja?nia, ?e nacjonalizmy s? w rzeczywisto?ci kar? za grzech ludzi po potopie, a za? narody nie stanowi?y pierwotnego planu Pana.
Szej-Hulud napisał/a:
"Ale ka?da istota wodna, która nie ma p?etw albo ?usek w morzach i rzekach spo?ród wszystkiego, co si? roi w wodzie, i spo?ród wszystkich zwierz?t wodnych, b?dzie dla was obrzydliwo?ci?. B?d? one dla was obrzydliwo?ci?, nie jedzcie ich mi?sa i brzyd?cie si? ich padlin?. Wszystkie istoty wodne, które nie maj? p?etw albo ?usek, b?d? dla was obrzydliwo?ci?. " [Kp? 11, 10-12] - ten z kolei pokazuje, ?e jedzenie owoców morza i stosunek seksualny mi?dzy osobami tej samej p?ci s? w oczach Pana równie grzeszne.
Szej-Hulud napisał/a:
"Nie b?dziecie obcina? w kó?ko w?osów na g?owie. Nie b?dziesz goli? w?osów po bokach brody. Nie b?dziecie nacina? cia?a na znak ?a?oby po zmar?ym. Nie b?dziecie si? tatuowa?. Ja jestem Pan! " [Kp? 19, 27-28] - ten zabrania si? tatuowa?.
Szej-Hulud napisał/a:
"Je?eli w waszym kraju osiedli si? przybysz, nie b?dziecie go uciska?. Przybysza, który si? osiedli? w?ród was, b?dziecie uwa?a? za obywatela. B?dziesz go mi?owa? jak siebie samego, bo i wy byli?cie przybyszami w ziemi egipskiej. Ja jestem Pan, Bóg wasz! " [Kp? 19, 33-34] - to mo?na zrozumie? jako postulat zniesienia pa?stw narodowych.
Szej-Hulud napisał/a:
"Od góry Hor szli w kierunku Morza Czerwonego, aby obej?? ziemi? Edom; podczas drogi jednak lud straci? cierpliwo??. I zacz?li mówi? przeciw Bogu i Moj?eszowi: «Czemu wyprowadzili?cie nas z Egiptu, by?my tu na pustyni pomarli? Nie ma chleba ani wody, a uprzykrzy? si? nam ju? ten pokarm mizerny». Zes?a? wi?c Pan na lud w??e o jadzie pal?cym, które k?sa?y ludzi, tak ?e wielka liczba Izraelitów zmar?a." [Lb 21, 4-6] - tutaj autor natchniony uczy nas, ?e Pan nie lubi, gdy si? narzeka na bycie g?odnym.
Szej-Hulud napisał/a:
"Stamt?d poszed? do Betel. Kiedy za? post?powa? drog?, mali ch?opcy wybiegli z miasta i na?miewali si? z niego wzgardliwie, mówi?c do niego: «Przyjd? no, ?ysku! Przyjd? no, ?ysku!» On za? odwróci? si?, spojrza? na nich i przekl?? ich w imi? Pa?skie. Wówczas wypad?y z lasu dwa nied?wiedzie i rozszarpa?y spo?ród nich czterdzie?ci dwoje dzieci. " [2Krl 2, 23-24] - ten fragment mo?e stanowi? inspiracj? dla wszystkich tych, którzy nie przepadaj? za dzie?mi.
Szej-Hulud napisał/a:
"On b?dzie rozjemc? pomi?dzy ludami
i wyda wyroki dla licznych narodów.
Wtedy swe miecze przekuj? na lemiesze,
a swoje w?ócznie na sierpy.
Naród przeciw narodowi nie podniesie miecza,
nie b?d? si? wi?cej zaprawia? do wojny. " [Iz 2, 4] - fragment ten stanowi inspiracj? dla pacyfizmu.
Szej-Hulud napisał/a:
"B?ogos?awieni jeste?cie, gdy [ludzie] wam ur?gaj? i prze?laduj? was, i gdy z mego powodu mówi? k?amliwie wszystko z?e na was. Cieszcie si? i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie. Tak bowiem prze?ladowali proroków, którzy byli przed wami." [Mt 5, 11] - Pan uczy, ?e bycie prze?ladowanym za wiar? w niego nie powinno nikogo martwi?.
Szej-Hulud napisał/a:
"A Jezus wszed? do ?wi?tyni i wyrzuci? wszystkich sprzedaj?cych i kupuj?cych w ?wi?tyni; powywraca? sto?y zmieniaj?cych pieni?dze oraz ?awki tych, którzy sprzedawali go??bie. I rzek? do nich: «Napisane jest: Mój dom ma by? domem modlitwy, a wy czynicie z niego jaskini? zbójców»." [Mt 21, 12-13] - Pan sprzeciwia si? komercjalizacji religii.
Szej-Hulud napisał/a:
"Ktokolwiek wi?c zniós?by jedno z tych przykaza?, cho?by najmniejszych, i uczy?by tak ludzi, ten b?dzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wype?nia i uczy wype?nia?, ten b?dzie wielki w królestwie niebieskim. " [Mt 5, 19] - zestawienie z cytatem wy?ej do?? sugestywnie wskazuje, kto jest najmniejszy. Kto b?dzie wielki - tego niestety nie wiemy.
Szej-Hulud napisał/a:
"Czy?cie wi?c i zachowujcie wszystko, co wam polec?, lecz uczynków ich nie na?ladujcie. Mówi? bowiem, ale sami nie czyni?." [Mt 23, 3] - ten cytat inspiruje do sprzeciwiania si? hipokryzji w?ród przedstawicieli w?adzy duchownej.
"Biada wam, uczeni w Pi?mie i faryzeusze, ob?udnicy! Bo dajecie dziesi?cin? z mi?ty, kopru i kminku, lecz pomijacie to, co wa?niejsze jest w Prawie: sprawiedliwo??, mi?osierdzie i wiar?. To za? nale?a?o czyni?, a tamtego nie opuszcza?." [Mt 23, 23] - to nie wymaga komentarza.
"Na to Jezus im odpowiedzia?: «Strze?cie si?, ?eby was kto nie zwiód?. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i b?d? mówi?: Ja jestem Mesjaszem. I wielu w b??d wprowadz?." [Mt 24, 4] - Pan przestrzega nas przed nadmiernym zaufaniem do autorytetów, które podszywaj? si? pod niego.
Szej-Hulud napisał/a:
"Wtedy Jezus rzek? do niego: «Schowaj miecz swój do pochwy, bo wszyscy, którzy za miecz chwytaj?, od miecza gin?." [Mt 26, 52] - Pan uczy nas tutaj, ?e nie warto rozpoczyna? wojny na cytaty biblijne.
slavianin napisał/a:
"Ziemia wyda?a ro?liny zielone: traw? daj?c? nasienie wed?ug swego gatunku i drzewa rodz?ce owoce, w których by?o nasienie wed?ug ich gatunków. A Bóg widzia?, ?e by?y dobre. [Rdz 1, 12]" , "Bóg uczyni? dwa du?e cia?a ja?niej?ce: wi?ksze, aby rz?dzi?o dniem, i mniejsze, aby rz?dzi?o noc?, oraz gwiazdy. I umie?ci? je Bóg na sklepieniu nieba, aby ?wieci?y nad ziemi?; aby rz?dzi?y dniem i noc? i oddziela?y ?wiat?o?? od ciemno?ci. A widzia? Bóg, ?e by?y dobre. [Rdz 1, 16-18]", "A Bóg widzia?, ?e wszystko, co uczyni?, by?o bardzo dobre. [Rdz 1, 31]" - tego kolega nie czyta?, co?
slavianin napisał/a:
Po pierwsze, czy uto?samiasz j?zyk i narodowo??? W takim wypadku Amerykanie i Anglicy to jeden naród. A po drugie, Bóg zaakceptowa? naród. A je?li uwa?asz inaczej, to powiedz ?ydom, ?e nie s? narodem, ty "antysemito" .
slavianin napisał/a:
Jakim ?e to cudem zakaz ucisku przybyszy uznajesz za dowód zniesienia pa?stw narodowych?
slavianin napisał/a:
Nie narzekanie na g?ód, tylko na Boga. To istotna ró?nica.
slavianin napisał/a:
To kara za brak szanowania proroka. To okazanie, ?e Bóg jest pot??ny.
slavianin napisał/a:
To nie nakaz pacyfizmu, tylko obraz pokoju mesja?skiego. Pacyfizm jest ziemsk?, cz?sto infantyln?, ide?. Pokój mesja?ski jest czym? trwa?ym.
slavianin napisał/a:
Tak, masz racj?. To, ?e chrze?cijanie s? prze?ladowani, to dowód na prawdziwo?? wiary w Chrystusa. Ci, których dotknie prze?ladowanie, zostan? nagrodzeni w Niebie.
slavianin napisał/a:
Zgadza si?. To tak?e dowód, ?e Katolicy nie powinni by? tylko pokorni, ale usprawiedliwony jest tzw. "?wi?ty gniew".
slavianin napisał/a:
"Do czasu przyj?cia wiary byli?my poddani pod stra? Prawa i trzymani w zamkni?ciu a? do objawienia si? wiary. Tym sposobem Prawo sta?o si? dla nas wychowawc?, [który mia? prowadzi?] ku Chrystusowi, aby?my z wiary uzyskali usprawiedliwienie. Gdy jednak wiara nadesz?a, ju? nie jeste?my poddani wychowawcy. Wszyscy bowiem dzi?ki tej wierze jeste?cie synami Bo?ymi - w Chrystusie Jezusie. [Ga 3, 23-26]" - cytat ten znosi obowi?zek Prawa wobec pogan.
slavianin napisał/a:
Tak, to wszystko prawda. Dlatego krytyka ksi??y, którzy popieraj? homoherezj? jest s?uszna. Tak?e tych, którzy ?ami? przykazania i prawa ko?cielne. Dlatego s?uszna jest krytyka kierowana przez wiele o?rodków katolickich wobec niemieckiej hierarchi, która d??y do coraz wi?kszej schizmy...
slavianin napisał/a:
Cytat ten jest poprawny. Niemniej jednak Ko?ció? przyzwala na wojn? sprawiedliw?. Poza tym, czy Chrystus kaza? ?o?nierzowi, któremu uzdrowi? s?ug?, porzuci? s?u?b? wojskow?? A co mówi? Jan Chrzciciel do ?o?nierzy? "celnicy (..) pytali go: «Nauczycielu, co mamy czyni??» On im odpowiada?: «Nie pobierajcie nic wi?cej ponad to, ile wam wyznaczono». Pytali go te? i ?o?nierze: «A my, co mamy czyni??» On im odpowiada?: «Nad nikim si? nie zn?cajcie i nikogo nie uciskajcie, lecz poprzestawajcie na swoim ?o?dzie» [?k 3,12-14]." Czy? to zakaz s?u?by wojskowej? W?tpi?...
slavianin napisał/a:
homoherezj?
Bia?y diabe? napisał/a:
czyta?em bibli? setki razy i tam jest wyra?nie napisane ?e nikogo poza Bogoiem nie mo?na.nazuwac ojcem ?wi?tym.
Bia?y diabe? napisał/a:
Dla katolików wa?niejsza jest tradycj? niz nauczanie Jezusa.
Bia?y diabe? napisał/a:
Jezus kaza? nam kupi? bro? A kogo by nie sta? to nawet maj? sprzeda? szat? swojä i kupi? bro?. powiedz ile procent katolików stosuje si? do tego nakazu.?
Bia?y diabe? napisał/a:
pami?tam jak kiedy? chodzi?em do ko?cio?a to widzia?em ?e ludzie tam klej?ca przed obrazami
Bia?y diabe? napisał/a:
pami?tam jak kiedy? chodzi?em do ko?cio?a to widzia?em ?e ludzie tam klej?ca [...] przed ksi?dzem
Szej-Hulud napisał/a:
Brawo, ale po drugim dniu takiego fragmentu brakuje
Szej-Hulud napisał/a:
Zauwa?, ?e przed zburzeniem wie?y Babel ludzie dzia?ali ponad podzia?ami. To Pan ich sk?óci? i doprowadzi? do podzia?ów.
Szej-Hulud napisał/a:
Na g?ód b?d?cy wynikiem pod??ania za Panem.
Szej-Hulud napisał/a:
Czyli w ?yciu doczesnym nie warto si? stara??
Szej-Hulud napisał/a:
"Dr?czono Go, lecz sam si? da? gn?bi?,
nawet nie otworzy? ust swoich.
Jak baranek na rze? prowadzony,
jak owca niema wobec strzyg?cych j?,
tak On nie otworzy? ust swoich. " [Iz 53, 7]
Szej-Hulud napisał/a:
To w ko?cu Chrystus czy Pawe? jest mesjaszem?
Szej-Hulud napisał/a:
"Wtedy je?liby wam kto powiedzia?: "Oto tu jest Mesjasz" albo: "Tam", nie wierzcie! Powstan? bowiem fa?szywi mesjasze i fa?szywi prorocy i dzia?a? b?d? wielkie znaki i cuda, by w b??d wprowadzi?, je?li to mo?liwe, tak?e wybranych." [Mt 24, 23-24] - nie wierz? Ci.
Szej-Hulud napisał/a:
Czy to ju? nowomowa, czy mi si? wydaje?
slavianin napisał/a:
Bo niepodzieleni wpadli w pych?. Kain i Abel mówili jednym j?zykiem i co z tego wynik?o? Jeden zabi? drugiego.
slavianin napisał/a:
Czyli na Boga.
slavianin napisał/a:
Warto. Pokój mo?e zapanowa?, gdy wszyscy ludzie uwierz? w Chrystusa i b?d? w pe?ni przestrzega? przykaza?. A nie wtedy, kiedy jaki? kraj ca?kowicie si? rozbroi, bo wtedy przyjd? z innego kraju i tego pacyficznego ju? nie b?dzie...
slavianin napisał/a:
"Postanowili?my bowiem, Duch ?wi?ty i my, nie nak?ada? na was ?adnego ci??aru oprócz tego, co konieczne. [Dz 15, 28]". Duch ?wi?ty, który jest Osob? Bosk? tak postanowi?, nie sami Aposto?owie.
slavianin napisał/a:
A czy? ja nazywam siebie Mesjaszem?
slavianin napisał/a:
Prawdziw? ich nazw? jest "najwspanialsi ksi??a, którzy tak mi?uj? homoseksualistów, ?e neguj? ich grzech". Podoba Ci si? ta nazwa?
slavianin napisał/a:
Nie odpowiadam na reszt? Twoich cytatów bo nie na tym mia? polega? ten temat. Mo?esz sobie cytowa? ca?? Bibli?, od a do zet. Ja i tak nie odpowiadam! Nie wiem nawet, po co zak?ada?em ten temat... Chyba tylko po to, by panoszyli si? po nim jacy? antykatolicy (Uwaga! "Nowomowa"! - sam zg?aszam)... Napiszcie otwarcie: "Nie ma miejsca na ?adn? pochwa?? katolicyzmu!". I wszystko b?dzie wiadomo. Chyba si? nie b?d? pisa? ju? na tym temacie. Nie wiem, czy kiedykolwiek otworz? tu temat... Mo?e jeszcze kiedy?, by? nie móg? powiedzie?: "Uciszy?em kolejnego «katola»". Atak z wszystkich stron...