Panel logowania

Nie masz jeszcze konta na e-Mlodzi.com?

Zarejestruj się!

Zapomniałeœ hasła?

Przypomnij je

Autor

Wiadomość

burmistrz1917

Stały User



Dołączył: 25 Paź 2011

   

Wysłany: 2011-12-15, 19:41   Matematyka dla Humanisty.

Witajcie,powiem krótko,matematyka to nie jest moja dobra strona,a to zadanie mamy na ocenę,mam ledwo dwóję aa jak będę miał dobrze to odstanę 5 i może będę miał 3,proszę o pomoc bo to zadanie jest co najmniej dziwne.

24 robotników, pracując dziennie 8 godzin, wykonało pewną prace w ciągu 180 dni. oblicz, w ciągu ilu dni tę samą pracę wykona 32 robotników przcując dziennie 7,5 godziny
_________________
Czytaj regulamin
 

Akeyo20  

Pogromca postów



Wiek: 26

Dołączył: 16 Cze 2010

   

Wysłany: 2011-12-15, 20:29   

24 * 8h = 192 (suma przepracowanych godzin w jeden dzien dla 24 ludzi)
192*180=34560 (cala robota)
32*7,5h=240 (suma przepracowanych godzin w jeden dzien dla 32 ludzi)
34560/240=144 dni

Zadanie o tyle dziwne, o ile ciężko wymyślić logiczne nazwy dla obliczanych wartości. Chyba się nie pomyliłem w liczeniu.
_________________
There can be only one
 

Placebowa  

Pogromca postów

lachrymology



Imię: nomen nescio

Dołączyła: 02 Wrz 2009

Skąd: Kraków

   

Wysłany: 2011-12-16, 07:18   

Akeyo20 napisał/a:

Chyba się nie pomyliłem w liczeniu.


Najprawdopodobniej nie, bo mi wyszło tyle samo.
_________________
Połowa ludzkości nie istnieje; jej życie- to żart, dążenia naiwne, uczucia przelotne, poglądy śmieszne.
 

burmistrz1917

Stały User



Dołączył: 25 Paź 2011

   

Wysłany: 2011-12-17, 13:50   

Akeyo20 napisał/a:

24 * 8h = 192 (suma przepracowanych godzin w jeden dzien dla 24 ludzi)
192*180=34560 (cala robota)
32*7,5h=240 (suma przepracowanych godzin w jeden dzien dla 32 ludzi)
34560/240=144 dni

Zadanie o tyle dziwne, o ile ciężko wymyślić logiczne nazwy dla obliczanych wartości. Chyba się nie pomyliłem w liczeniu.




Dziękuję.;-)
_________________
Czytaj regulamin
 

Forum młodzieżowe e-Mlodzi.com