Dzisiaj przeczyta?am taki komentarz pewnej dziewczyny:
Patka, warto?ciowo?? papierka - jak to bardzo ?adnie uj??a? - zale?y od rodzaju szko?y. Je?eli jest to roczna szko?a policealna, to daje Ci tyle, ?e masz za?wiadczenie o odbyciu jakiego? tam kursu. Za?ó?my, ?e mówimy o kierunku kosmetyczka.
Ko?cz?c roczny kierunek masz tylko papierek, ?e sko?czy?a? kurs... i nie daje Ci on w zasadzie nic, bo nie masz UPRAWNIEŃ DO WYKONYWANIA ZAWODU. Za to masz kolejny fajny punkt do wpisanie w CV.
Ko?cz?c dwuletni? szko?? policealn? zdajesz EGZAMIN ZAWODOWY i dostajesz dyplom technika us?ug kosmetycznych (bo ca?y czas u?ywam kosmetyczki jako przyk?adu). Szko?a ma program nauczania zatwierdzony przez Ministerstwo, egzamin jest egzaminem pa?stwowym i daje Ci prawo do pracy w zawodzie (mo?esz si? zatrudni? w zak?adzie kosmetycznym, za?o?y? w?asny itd), wi?c oczywista, ?e papierek jest o wiele bardziej warto?ciowy.
Dodatkowo (oczywi?cie nie we wszystkich szko?ach i nie na wszystkich kierunkach, ale jednak mo?liwo?? taka jest) istnieje taka opcja, ?e po zako?czeniu nauki w DWULETNIEJ szkole policealnej i ZDANIU egzaminu zawodowego, mo?esz sk?ada? dokumenty NA TRZECI ROK STUDIÓW, czyli - patrz?c od strony technicznej - po roku studiów zdajesz licencjat.
Oczywi?cie szko?y policealne mog? by? pa?stwowe, prywatne itd, ale najwa?niejsze, ?eby opiera?y si? o podstaw? programow? zatwierdzon? przez Ministerstwo.
Patrz?c po swoich znajomych widz?, ?e coraz wi?cej osób wybiera w?a?nie ten sposób zdobywania wykszta?cenia (oczywi?cie ze 'wskoczeniem' po policealnej na 3 rok studiów), ni? zaczynanie od samych studiów... Na pewno jest to ta?sze rozwi?zanie (poniewa? szko?y policealne najcz??ciej s? zaoczne i bardzo cz?sto darmowe), no i na pewno mniej stresuj?ce, zw?aszcza gdy nadchodzi sesja

no i nie wiem, jak w innych - ale w mojej szkole jest do?? lu?ne podej?cie do studentów, nie ma odwiecznego 'profesor - twój pan i w?adca', mo?na pogada? i ogólnie jest bardzo sympatyczna atmosfera.
Nie podawaj linków do innych for.
Czy to prawda, ?e po 2 latach policealnej szko?y mo?na tak zrobi? ze studiami? Bardzo mnie to ciekawi, prosz? o jakie? info. Dzi?ki bardzo.