Panel logowania

Nie masz jeszcze konta na e-Mlodzi.com?

Zarejestruj siê!

Zapomnia³eœ has³a?

Przypomnij je

Autor

Wiadomo¶æ

destrukcyjna  

Pogromca postów

Do³±czy³a: 05 Maj 2009

Sk±d: Berlin.

Wys³any: 2015-08-20, 13:53   

Piękny plan, taki optymistyczny.

Sonmi napisa³/a:

Czy wyjazd do USA po ukończeniu studiów w celu podjęcia pracy opiekunki do dzieci bądź sprzątaczki ma jakikolwiek sens?

Skoro nie będziesz pracować, skąd chcesz wziąć te dobre kilka tysięcy na bilety i nabranie rozpędu? Planujesz skorzystać z programów W&T? W nie również trzeba zainwestować.
Masz tam kogoś? Rodzinę? Znajomych? Nie wiem, jak to wygląda z wizą, ale jeśli nie składasz wizy wakacyjnej, to chyba potrzebujesz zaproszenia.
Czemu akurat USA? Ciągnie Cię konkretnie do tego kraju, czy po prostu myślisz, że tam się najlepiej dorobisz?

Czarne Indigo  

VIP

szach mat

ImiÄ™: Julia

Do³±czy³a: 14 Sie 2012

Sk±d: wielkoPolska

Wys³any: 2015-08-20, 14:25   

Też miałam w swoim życiu taki okres, kiedy chciałam pobyć trochę za oceanem i sobie dorobić. Ma to swoje plusy i minusy. Po studiach, zamiast na świeżo czegoś poszukać, gdzieś się zaczepić w branży - wyjedziesz po hajs i będziesz wykonywać czarną robotę, za którą nikt się tam nie weźmie. Wiem - żadna praca nie hańbi. Ale osobiści, będąc po studiach nie chciałabym tak nisko upaść nie będąc do tego przez życie zmuszoną. Piękne krajobrazy i stąpanie po ziemi militarnej potęgi nie wszystko wynagradzają. Dalej. Wrócisz, i co? Będziesz mieć pieniądze, mniejsze czy większe, ale branża o Tobie zapomni. Już nie wspominając, że z Ciebie także nieco ulotni się wiedza ze studiów. Dla mnie to jest bez sensu.
Poza tym - wiza. Masz ją już? Czy chcesz pracować na czarno? Weź pod uwagę, że w Stanach praktycznie socjal nie istnieje. Co jeśli zachorujesz? Od razu sayonara i do Polski?
Dla mnie to ryzykowne jak stąpanie po cienkim lodzie. Są lepsze możliwości.

beaugiselle  

Stały User

ImiÄ™: G.

Do³±czy³a: 14 Sie 2015

Wys³any: 2015-08-20, 16:26   Re: Wyjazd do USA po studiach.

Sonmi napisa³/a:

Cześć. Co prawda jeszcze na dobrą sprawę nie zaczęłam liceum i wybiegam sporo do przodu, ale plan zawsze dobrze jest mieć - przynajmniej wg mnie. Od września wybieram się do liceum na profil humanistyczny, ale to ma raczej małe znaczenie. Już chyba jestem pewna rozszerzeń na maturę, a potem Psychologia lub Ochrona Zabytków Kultury - zależnie na co się dostanę na UW lub w Białymstoku. Studia mają mi w całości opłacić rodzice, nie mam podczas nich pracować, bo chcą żebym się skupiła tylko na nauce i miała odrobinę czasu dla siebie żeby nie zwariować :mrgreen: Czy wyjazd do USA po ukończeniu studiów w celu podjęcia pracy opiekunki do dzieci bądź sprzątaczki ma jakikolwiek sens? Chciałabym wyjechać na 2, może 3 lata. Trochę w ten sposób zarobić i wrócić do Polski i zamiast koczować na rodzicach - mieć już pieniądze na jakieś małe mieszkanko lub coś w tym stylu, potem wrócić i rozpocząć karierę zawodową związaną z faktycznym wykształceniem.
Czy taka wizja ma więcej plusów czy minusów?

Po pierwsze jesteś młodziutka i jeszcze z dobre 10 razy zmienisz zdanie co do swojej przyszłości. W Twoim wieku przez moją głowę przewinęło się multum pomysłów na to, co robić po studiach, a gdy faktycznie na studiach wylądowałam, życie wywróciło mi się do góry nogami i jestem w miejscu, w którym mając 16 lat nawet nie śniłabym być. Dobrze jest mieć plan, też zawsze lubiłam marzyć i układać sobie przyszłość z dużym zapasem czasu, ale życie nauczyło mnie tego, aby zapewnić sobie plan B, plan C, plan Z i tak dalej.
Gdy już zaczniesz studiować i okaże się, że edukacja będzie sprawiać Ci przyjemność, zapewniam, że dużo ciężej się wtedy myśli o wyjeździe w celu czysto zarobkowym. Poza tym, jeżeli załóżmy wyjedziesz do Stanów i spędzisz tam te 2-3 lata, to tak naprawdę stracisz czas w którym mogłaś zdobywać doświadczenie w zawodzie. Zaufaj mi, odpłaci Ci się to z nawiązką, gdy w trakcie studiów, a także po nich będziesz łapać się wszystkiego, co da Ci zawodową praktykę. O wiele lepiej wyjdziesz na tym niż na odkładaniu dolarów do słoiczka za wielkimi wodami.

Polecam Ci zrobienie sobie tzw. gap year. Zdaj maturę, wyjedź na rok do Stanów i wróć na studia. Będziesz wtedy myśleć o przyszłości na podstawie zdobytego doświadczenia Przestaniesz gdybać, zaczniesz podejmować decyzje ;)

Czarne Indigo  

VIP

szach mat

Wys³any: 2015-08-20, 19:46   

Sonmi napisa³/a:

Nie podważam tego czy masz rację czy nie, bo wiedzę na pewno masz większą niż ja, ale nie podoba mi się sposób w jaki określasz taką pracę. Czarna robota? Upaść tak nisko? Nie widzę w tym żadnego upadku tylko uczciwość i solidność.

No z tą uczciwością to tak chyba nie do końca... ;)
Każdy ma inną hierarchię wartości, status, czy to społeczny, czy to materialny. Każdy ma też inne poczucie godności. Może to i śmieszne, ale właśnie w tym tkwi sęk. Przedstawiłam swój pogląd na sprawę, dla mnie byłaby to klęska, dla Ciebie może być to ścieżka do spełnienia (?!) i lepszej przyszłości.
Tak czy inaczej - powodzenia i wytrwałości! :-)

Hella  

Pogromca postów

Do³±czy³a: 03 Sie 2014

Sk±d: Warszawa

Wys³any: 2015-08-20, 20:11   

Po co Ci studia, skoro chcesz pracować jako sprzątaczka albo opiekunka do dzieci? Do tego nie potrzebujesz nawet matury. Według mnie to bez sensu. Albo rezygnujesz z wykształcenia i wybierasz powyższe zawody (moim zdaniem mocno nieopłacalne), albo kończysz studia i szukasz pracy w swoim zawodzie. Możesz szukać w Polsce, możesz w Stanach, wszystko jedno, ale przynajmniej będziesz w swojej branży i będziesz zdobywać doświadczenie. Pracodawcy bardzo zwracają na nie uwagę.

Jeszcze parę słów a propos wizy: trudno ją dostać. Nawet turystyczną. Nawet zdobycie wizy nie jest gwarancją, że Cię wpuszczą. Mogą Cię cofnąć na lotnisku. USA niechętnie wpuszcza obcych, a do pracy tym bardziej. Nawet jak jesteś turystą, to dręczą Cię na lotnisku, zadając niekiedy zbyt osobiste pytania. Nie jest łatwo tam wjechać.

Czarne Indigo  

VIP

szach mat

Wys³any: 2015-08-20, 20:53   

Sonmi napisa³/a:

A co nieuczciwego jest w pracy za granicą? Potrzebna jest jedynie ważna wiza, nie turystyczna i można zawiązać zwyczajną umowę.

A to, że będziesz pracować na czarno. Nie wiem jaki cud musiałby się stać, aby o wizy było łatwiej. Prawdopodobieństwo, że ją dostaniesz... Pozostawia wiele do życzenia. Otwórz na chwilę oczy i spójrz na to realnie.
Chyba, że mowa o au pair. To się nie czepiam.

Czarne Indigo  

VIP

szach mat

Wys³any: 2015-08-20, 22:14   

Sonmi napisa³/a:

Wyobraź sobie, że Polacy dostają te wizy i pracują. Nie wyczarowali ich przecież. Na pewno jakiś procent tych ludzi pracuje na czarno, ale czy wszyscy? Nie sądzę i pośrednio traktujesz tych ludzi z góry

Czytałam wiele historii Polaków pracujących właśnie w Stanach, istnieje też kilka kanałów na YT właśnie takich osób. W większości są to osoby oddelegowane z poważnych firm właśnie do pracy za oceanem. Nie na etat sprzątaczki.
Tyle z mojej strony, nie lubię się powtarzać. ;)

Czarne Indigo  

VIP

szach mat

Wys³any: 2015-08-20, 22:46   

Sonmi napisa³/a:

To ja z tej strony dodam tyle, że o uczciwych i zwykłych (jakkolwiek to brzmi) ludziach nie pisze się książek, a szaraki nie tworzą kanałów na YT.

W takim razie mówisz o ludziach "duchach", a Twoje zdanie nie jest niczym poparte. Chyba, że znajomy znajomego rodziców miał znajomego, który... Po prostu, od tak - tacy na pewno istnieją! To coś jak spekulowanie na temat istnienia kosmitów. No jak, istnieją czy nie?
Ponadto, nic bardziej mylnego! Szaraki tworzą kanały na YT. Co więcej - jest ich cała masa. I nie trzeba wcale zabłądzić ;)

Czarne Indigo  

VIP

szach mat

Wys³any: 2015-08-20, 22:53   

Sonmi napisa³/a:

Ty mi powiedz czy istnieją :) Przecież musiałaś coś o tym czytać lub oglądać na YT i się pewnie znasz.

O nie moja droga, tak nieczysto nie gramy. To już osobista utarczka. Dyskusja dyskusją, ale szanujmy się. :-)
Tym razem absolutnie nic nie mam do dodania.

beaugiselle  

Stały User

Wys³any: 2015-08-21, 01:04   

Moja kuzynka miała podpisany kontrakt z agencją w Nowym Jorku. Na wizę czekała 1,5 roku. Nikt w ambasadzie nie potrafił dać jej jednoznacznej odpowiedzi, dlaczego wizy nie dostaje. Po prostu odprawiali ją z kwitkiem. Kiedy już wizę otrzymała i wyjechała do Stanów, niecałe 2 miesiące później cofnęli jej pozwolenie na pracę i kazali wracać. Jeżeli chodzi o kwestię Polaków w Stanach, to jest naprawdę loteria. Znam przypadek, w którym koleżanka nie mogła dostać wizy turystycznej na 1 tydzień pobytu.

beaugiselle  

Stały User

Wys³any: 2015-08-21, 16:01   

Sonmi napisa³/a:

beaugiselle, Tyle, że nie ma na to reguł to wiem. Ale przypadki o których wspomniałaś są rzeczywiście zniechęcające :znudzony:

Niestety. A pomyśleć, że nie tak daleko od nas, bo np. w Holandii ludzie latają sobie do USA, kiedy tylko mają na to ochotę, a my musimy wyczekiwać wiz albo kłaść pieniądze w odpowiednią łapę.

Forum m³odzie¿owe e-Mlodzi.com