Autor
Wiadomo¶æ
Sonmi napisa³/a:
Czy wyjazd do USA po ukończeniu studiów w celu podjęcia pracy opiekunki do dzieci bądź sprzątaczki ma jakikolwiek sens?
Wys³any: 2015-08-20, 16:26 Re: Wyjazd do USA po studiach.
Sonmi napisa³/a:
Cześć. Co prawda jeszcze na dobrą sprawę nie zaczęłam liceum i wybiegam sporo do przodu, ale plan zawsze dobrze jest mieć - przynajmniej wg mnie. Od września wybieram się do liceum na profil humanistyczny, ale to ma raczej małe znaczenie. Już chyba jestem pewna rozszerzeń na maturę, a potem Psychologia lub Ochrona Zabytków Kultury - zależnie na co się dostanę na UW lub w Białymstoku. Studia mają mi w całości opłacić rodzice, nie mam podczas nich pracować, bo chcą żebym się skupiła tylko na nauce i miała odrobinę czasu dla siebie żeby nie zwariować Czy wyjazd do USA po ukończeniu studiów w celu podjęcia pracy opiekunki do dzieci bądź sprzątaczki ma jakikolwiek sens? Chciałabym wyjechać na 2, może 3 lata. Trochę w ten sposób zarobić i wrócić do Polski i zamiast koczować na rodzicach - mieć już pieniądze na jakieś małe mieszkanko lub coś w tym stylu, potem wrócić i rozpocząć karierę zawodową związaną z faktycznym wykształceniem.
Czy taka wizja ma więcej plusów czy minusów?
Sonmi napisa³/a:
Nie podważam tego czy masz rację czy nie, bo wiedzę na pewno masz większą niż ja, ale nie podoba mi się sposób w jaki określasz taką pracę. Czarna robota? Upaść tak nisko? Nie widzę w tym żadnego upadku tylko uczciwość i solidność.
Sonmi napisa³/a:
A co nieuczciwego jest w pracy za granicą? Potrzebna jest jedynie ważna wiza, nie turystyczna i można zawiązać zwyczajną umowę.
Sonmi napisa³/a:
Wyobraź sobie, że Polacy dostają te wizy i pracują. Nie wyczarowali ich przecież. Na pewno jakiś procent tych ludzi pracuje na czarno, ale czy wszyscy? Nie sądzę i pośrednio traktujesz tych ludzi z góry
Sonmi napisa³/a:
To ja z tej strony dodam tyle, że o uczciwych i zwykłych (jakkolwiek to brzmi) ludziach nie pisze się książek, a szaraki nie tworzą kanałów na YT.
Sonmi napisa³/a:
Ty mi powiedz czy istnieją :) Przecież musiałaś coś o tym czytać lub oglądać na YT i się pewnie znasz.
Sonmi napisa³/a:
beaugiselle, Tyle, że nie ma na to reguł to wiem. Ale przypadki o których wspomniałaś są rzeczywiście zniechęcające