Od jakiegoś czasu myślałam, żeby iść po liceum na dietetykę, jednak czytałam, że raczej po takich studiach pracy się nie znajdzie, jak już to bardzo mało płacą, np. w przedszkolu czy w szpitalu. Tym bardziej w mniejszych miejscowościach byłoby trudno o pracę.
Sądzicie, że w przyszłości zawód dietetyka będzie lepiej opłacalny? Ja uważam, ze w przyszłości mało kto będzie korzystał z usług dietetyka, ponieważ jeżeli ktoś chce schudnąć, to korzysta głównie z gotowych diet podanych w Internecie.
A ja mam przeciwne zdanie niż Ty. Uważam, że zawód dietetyka naprawdę się przydaje w dzisiejszych czasach. Ponieważ nikt Ci "internet" nie dopasuje osobie X diety odpowiedniej. Tylko dietetyk po zapoznaniu się z nawykami żywieniowymi osoby X.
_________________ Jeżeli upadniesz, to nie wstawaj, czasami już nie warto...
Imię: Michael
Wysłany: 2009-07-01, 19:10
Potrzebny jest teraz co raz bardziej
Ode mnie kumpel z klasy idzie na dietetykę :)
I nie do końca jest powiedziane, że w mniejszych miejscowościach się mniej zarabia :P
Np. na rat. med. kumpel mówił mi, że lepiej płacą w mniejszych miejscowościach niż w większych
Cytat:
Ja uważam, ze w przyszłości mało kto będzie korzystał z usług dietetyka, ponieważ jeżeli ktoś chce schudnąć, to korzysta głównie z gotowych diet podanych w Internecie.
W takim razie po co myslisz o takich studiach?
Cytat:
Sądzicie, że w przyszłości zawód dietetyka będzie lepiej opłacalny?
Z tego co wiem juz teraz jest dobrze płatny. Zależy tez gdzie znajdziesz pracę.
_________________ Wczoraj kwiatki sypała w kościele.
Dziś z kwiatków balsam smaruje po ciele.
Wysłany: 2009-07-05, 09:51
Norbs93 napisał/a:
No właśnie bardzo bedzie potrzebny
Każdy w tych czas chce wyglądać szczupło i zdrowo
A komu chce sie cwiczyc
ee? Przecież dietetyk nie zje Ci tłuszczu z brzucha i nadyżki kilogramów. Pomoże jedynie ustalić diete, ale prawda jest taka, że teraz wszystko można znaleźć w internecie. Owszem, czasem jedzenie samych owoców i warzyw plus ćwiczenia nie pomagają. Wtedy dietetyk może sie przydać, ale takich ludzi jest na prawdę niewiele. Przeciętny człowiek nie poleci do dietetyka, tylko najpierw sam będzie próbował diet z neta, tych wszystkic ziółek i tabletek oraz ćwiczeń.
Wysłany: 2009-07-05, 10:05
Magda17 napisał/a:
Sądzicie, że w przyszłości zawód dietetyka będzie lepiej opłacalny?
Oczywiście, zobacz tylko ilu na świecie jest ludzi otyłych, tacy sami sobie nie pomogą, a przybywa ich ciągle.
_________________ Żyjesz wystarczająco długo by usłyszeć głos broni,
Wystarczająco długo by odnaleźć siebie krzyczącego każdej nocy,
Wystarczająco długo by zobaczyć jak przyjaciele cię zdradzają...
Wysłany: 2009-07-05, 10:12
Ostia napisał/a:
W większości przypadków człowiek zrobi wszystko, byle tylko nie płacić za coś, co może mieć za darmo.
No niby tak. Ale jest też wiele osób, które zapłacą majątek, żeby schudnąć.
_________________ Żyjesz wystarczająco długo by usłyszeć głos broni,
Wystarczająco długo by odnaleźć siebie krzyczącego każdej nocy,
Wystarczająco długo by zobaczyć jak przyjaciele cię zdradzają...
Dietetyka to rzeczywiście kierunek przyszłościowy. Nie obawiaj się – po skończeniu tego kierunku powinnaś bez problemu znaleźć pracę. W Polsce zapotrzebowanie na usługi i kształcenie wysoko wykwalifikowanej kadry po dietetyce ciągle rośnie – jest to związane głównie z ujemnymi skutkami rozwoju cywilizacyjnego. Kończąc dietetykę masz wiele możliwości zawodowego rozwoju. Możesz pracować w zakładach żywienia zbiorowego, instytucjach i ośrodkach naukowo-badawczych, poradniach dietetycznych i medycznych, organizacjach konsumenckich oraz placówkach sportowych.
Od tego roku dietetykę można studiować także u nas – w Wyższej Szkole Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu. Do wyboru są trzy specjalności: dietetyka kliniczna, dietetyka w odnowie biologicznej oraz dietetyka w sporcie. Rekrutacja odbywa się bez egzaminów wstępnych – o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam,
Luiza Kalupa, Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum