Wysłany: 2009-04-11, 18:38 i jeszcze raz liceum vs technikum
Otóż mam teraz duży dylemat. Przez całe gimnazjum maiłem stałe założenie że idę do liceum, technikum nawet nie było brane pod uwagę. W liceum miała być klasa informatyczna ale jej nie ma a ja chciałbym robić coś w tym kierunku.
Teraz w sumie nie wiem gdzie iść bo po technikum miałbym jakiś zawód i najprawdopodobniej maturę. Po liceum miałbym tylko maturę. Z drugiej strony technikum trwa rok dłużej.
Teraz tu jest moje kilka pytań bo jak przyjeżdżali do naszej szkoły z technikum to nie słuchałem.
W technikum zawsze trzeba robić praktyki?
Trudno zdać egzamin zawodowy na koniec technikum?
Jakie są jeszcze różnice między technikum a liceum?
Jak ktoś chodzi do technikum a najlepiej do informatycznego to jakby mógł opisać mniej więcej jak tam jest to byłbym wdzięczny.
-Niestety ale jest dłużej niż w liceum
-Są lekcje i praktyki
-Zależy na jakich nauczycieli trafisz
-Masz zawód i możesz pracować w nim
-Egzaminy mówi że nie są takie straszne oczywiscie jak się będziesz uczył
Hm, nie uznawałabym tego za wadę. Z własnej strony żałuję, że liceum trwa marne 2,5 roku...
Luzack napisał/a:
-Masz tylko mature i to all potem na studia
Ludki, bierzcie pod uwagę to, że liceum góruje w jednej, zasadniczej sprawie - po skończeniu danego profilu (a i często bez niego) możesz iść na jakikolwiek kierunek, który tylko ci się zamarzy. To się przydaje, jak się komuś nagle odwidzi matematyka, a zapała miłością do twórczości Kochanowskiego.
_________________ Jak suchy liść,
Jak kapryśny wiatr,
Dokąd tak biegniesz
Uwikłana w świat?
Skoro chcesz iść w kierunku informatyki, a w liceum nie ma takiego profilu to chyba najlepszym rozwiązaniem dla ciebie będzie technikum informatyczne. Mój znajomy po gimnazjum miał średnią 5,0 i też chciał iść do liceum, ale też nie było profilu informatycznego i poszedł do takowego technikum i teraz nie żałuje.
_________________ Żaden dzień sie nie powtórzy,
Nie ma dwóch podobnych nocy,
Dwóch tych samych pocałunków,
Dwóch jednakich spojrzeń w oczy.
No i kurcze pójdziesz do tego technikum, zdobędziesz zawód, ale czy znajdziesz pracę? Teraz informatyków jest od... no dużo ich jest :). Dobrze jest robić to co się lubi, ale trzeba też pomyśleć, jak się utrzymać :)
Wysłany: 2009-04-14, 20:09
Też długo nad tym myślałam. Wybieram technikum. Będę się uczyć na informatyka, albo budowlańca. :) Potem jak najbardziej studia. Rozmawiałam z kilkoma osobami, które mówią, że ludzie po technikum na danym kierunku dają sobie 100 razy lepiej radę niż ludki po lo. Więc jeśli interesuje Cię politechnika, to technikum. :) Ja się wybieram na architekturę lub grafikę komputerową więc wiadomo, którą szkołę wybiorę. xD
Jeśli nie wiesz gdzie iść - idź do liceum
Jak już wiesz co chcesz robić i istnieje technikum o takim profilu - idź do technikum, pracę masz zaraz po szkole, a jak coś to na studia możesz iść.
Inferior ma rację jeśli nie wiesz co chcesz robić to technikum się nie opłaca. W budynku mojego LO są też 2 technika więc powiem Ci,że to nawet fajne jest :D Oprócz normalnych lekcji ( w trochę mniejszej ilości) mają praktyki na jakiejś tam budowie , mierzą boisko i stawiają dziwne dachy na patio oprócz tego oglądają mnóstwo filmów o budowaniu i codziennie mają do narysowania jakiś projekt w domu . Za to 2 technikum (ochrony środowiska ) ma zajęcia temu poświęcone i sadzi jakieś drzewka xD ->nie polecam Egzamin zawodowy PODOBNO nie jest trudny (tak jak mi mówili koledzy z technikum bo ja nie wiem :P)
Zależy jeszcze jakie jest technikum. Ja skończylam ogolniak. Ale moja szkola to byl Zespól Szkół Elektronicznych i Ogólnokształcących.
Ale myśle, że to zależy czego się chce i co sie chce robić.
Jeśli się nie wie to lepiej wybrać ogolniak.
osobiście uważam, że technikum jest lepsze. jak ktoś chce iść na studia techniczne potem, to ma ułatwiony start. nie wspominam nawet o tym, że koncerny takie jak bosch same dokładają kasę, żeby praktyki organizować ze świetnym sprzętem w wielu technikach w Polsce. po ogólniaku tak naprawdę poza maturą się żadnej specjalnej wiedzy nie zdobywa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum