Mam napisać z 5 zdań po niemiecku co Polacy lubią jeść. Błagam was pomóżcie mi bo niemiec to moja pięta achillesowa. Mniej więcej napiszcie po polsku co napisaliście. dziękuje :)
_________________ Są dwa pytania, które człowiek musi sobie zadać: pierwsze brzmi “Dokąd idę?” a drugie: „Kto idzie ze mną?” Jeśli kiedykolwiek postawisz sobie te pytania w złej kolejności – masz problem.
np.
1.Polskim przysmakiem są flaki i bigos:)
2.Polacy na pierwsze danie jedzą rosół.
3.Na drugie danie lubią jeść ziemniaki, kotlet i surówkę.
4.Większość młodych ludzi lubi od czasu do czasu zjeść z fast foodów.
1.Polnisch Delikatesse ist Kutteln und Eintopf.
2.Polen zum ersten Unterrichtstag essen Suppe.
3.Auf den zweiten Gang gerne Kartoffeln essen, Schweinefleisch und Roheisen.
4.Junge Leute wie von Zeit zu Zeit zu Fast Food zu essen.
może tak być?
_________________ Są dwa pytania, które człowiek musi sobie zadać: pierwsze brzmi “Dokąd idę?” a drugie: „Kto idzie ze mną?” Jeśli kiedykolwiek postawisz sobie te pytania w złej kolejności – masz problem.
Imię: Sonny de LaVega
Wysłany: 2009-09-07, 21:37
blanka12 napisał/a:
2.Polen zum ersten Unterrichtstag essen Suppe.
Polen auf den ersten Gang essen die Bouillon - dlaczego , na pierwsze danie jest tak jak napisałem auf den ersten. Słówko Unterrichtstag tu nam nic nie daje czyli Gang , a jeśli rosół to rosół a nie suppe - rosół to bouillon
_________________ "Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie" A.Einstein
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum