TEN POST KIERUJE DO TYCH KTÓRZY SĄ JUŻ PO TEJ EPOCE :)
Ja dzisiaj w nietypowej sprawie otóż chodzi mi o:
-Ramy czasowe tej epoki romantyzmu w polsce i europie
-filozofie
-główni przedstawiciele polskiego i europejskiego romantyzmu
-Różnice Polskiego romantyzmu przed powstaniem listopadowym i po ..(nie wiem czy dobrze to ująłem)
Zależy mi żeby to było napisane po swojemu bo w necie jest tego pełno ja jestem kiepski w interpretacji.
Dziekuje z góry ;**
_________________ Najtrudniej zdobyć to co najpiekniejsze ...
Ciesz się że w ogóle chciał ci pomóc. -_- mógłby olać temat i zająć się swoimi sprawami.
Co do pytań to może poszukaj najpierw w google, a nie ze wszystkim na forum. Myśl i kombinuj sam.
Imię: Marta Joanna Jot.
Wysłany: 2009-09-02, 18:35
Invisiblee napisał/a:
Romantyzm europejski rozpoczyna się w latach dziewięćdziesiątych XVIII wieku i trwa do około lat czterdziestych XIX wieku.
W polsce:
W Polsce mamy dwie daty początkowe: 1818 i 1822 rok.
Invisiblee napisał/a:
-filozofie
romantyczna filozofia koncentrowała się na człowieku, jego wewnętrznych przeżyciach, na naturze oraz historii.
_________________ Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłam.
Wiecie co .... hmm ankieta nie jest idiotyczna jest bardzo pomyslowa ... hmm widocznie jest mniejszość ludzi ktorym sie to podoba ... pomyslcie ze tej ankiety nie ma :))
MakeMeSmile., Dziekuje za ramy czasowe :)
[ Dodano: 2009-09-02, 19:47 ]
Yasminne napisał/a:
No dobra, skoro chcecie odwalać za gościa robotę [;
Forum jest od tego żeby pomagać, dyskutowac, wymieniac sie pogladami wiec to określenie bylo bardzo glupie "odwalac robote:
_________________ Najtrudniej zdobyć to co najpiekniejsze ...
-w Europie od WIelkiej Rewolucji Francuskiej-1798 do Wiosny Ludów-1848
w Polse od 1822-od wydania "Ballad i romasów" MIckiewicza do Powstania Styczniowego-1863
Invisiblee napisał/a:
-filozofie
hmm..mam coś że "filozofia Immanuela Kanta" ale wiecej to nie wiem o co chodzi, chyba ze o światopogląd.... to mam tego dosyc duzo :P jakis indywidualizm, spirytualizm, ludowość, historyzm, subiektywizm, mistycyzm-ale nie wiem czy to to. opisu mam duzo i poza tym w necie ejst :p
Invisiblee napisał/a:
-główni przedstawiciele polskiego i europejskiego romantyzmu
w malarstwie mam Caspar David Friedrich, Karl Friedrich Schinkel, Horace Vernet, Heinrich Fussli, Eugene Delacroix
no to tyle
_________________ ...No one else can touch me like the way you do, nothing seems to hurt me when I am close to you...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum