Wysłany: 2009-05-23, 19:04 j.Polski. rozprawka. 'poezja-bliska czy daleka sprawom człow
proszę o pomoc w tej sprawie.
prosiłabym argumenty za tym, że poezja jest bliska sprawom człowieka.
nie pogardzę gotową rozprawka, choć to nie w moim stylu.
również proszę o przywoływanie cytatów, lub wierszy.
a także o tym jaka poezją zajmuje się dany poeta.
będę bardzo wszystkim wdzięczna.
z góry dzięki. pzdr. ;]
_________________ Nienawidzę cię Świecie. Nienawidzę!
podejrzewam, że już pytałaś wujka googla o pomoc...
ale dam ci argument.
poezja jest bliska sprawom człowieka. bo jeśli są czasy, w których zwykli ludzie boją się mówić o ważnych sprawach, wtedy zadaniem poety jest napisać o tym wiersz. czy jakoś tak. na podstawie "który skrzywdziłeś" miłosza.
`lalaa., nie radzę Ci korzystać z gotowego wypracowania z linku, po pierwsze - poloniści zazwyczaj wyłapują prace niesamodzielne, zwłaszcza, że Twoja nauczycielka pewnie zna już Twoje możliwości, styl, wie, jakie popełniasz błędy... łatwo będzie zauważyć, że nie pisałaś sama. Po drugie widzisz, Ty już to znalazłaś, więc istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że Twoi koledzy/koleżanki z klasy też.
To powinno Ci się przydać, sporo cytatów do wybrania, które nadają się do tego tematu:
http://pl.wikiquote.org/wiki/Poezja http://pl.wikiquote.org/wiki/Poeta
_________________ Później luki w pamięci, zapatrzenia w okno -
tam mała dziewczynka w bloku naprzeciwko
uśmiecha się z żyletką pomiędzy zębami.
Myślę o jej chłodnych pocałunkach.
Poeta jest człowiekiem z krwi i kości, dotykają go te same problemy i troski, co zwykłych ludzi. Jest na ogół doskonałym, bystrym obserwatorem świata i obserwacje te umieszcza w swoich utworach. Można w nich nierzadko odnaleźć echa codziennych zmagań, przeżyć, emocji. Poezja nie może być oderwana od rzeczywistości (co chyba oczywiste), z tym, że są wiersze, w których dużo łatwiej tę bliskość dostrzec (Twardowski, Broniewski, ten wiersz Tuwima, co pisałem wyżej).
_________________ "Człowiek dobrze się mający jest na płaszczyźnie duchowej bez szans. Głębia to wyłączny przywilej tych, którzy cierpieli."
(Twardowski, Broniewski, ten wiersz Tuwima, co pisałem wyżej).
+ Szymborska.
Poszukaj, poczytaj, ona ma masę wierszy traktujących o codzienności.
_________________ Później luki w pamięci, zapatrzenia w okno -
tam mała dziewczynka w bloku naprzeciwko
uśmiecha się z żyletką pomiędzy zębami.
Myślę o jej chłodnych pocałunkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum