Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 10cm i 4cm. Każda z krawędzi bocznych ma 13cm. Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
Mam problem z obliczeniem przekątnej prostokątu, ponieważ nie poznawaliśmy takiego wzoru. Potrzebuje tego aby obliczyć wysokość z twierdzenia pitagorasa. Muszę mieć połowe przekątnej. Czy ktoś wie jak można zrobić to zadanie?
Byłabym wdzięczna.
_________________ "Carpe diem. [...] Napisał tak, ponieważ jesteśmy tylko pokarmem dla robactwa. Ponieważ jest nam dane ujrzeć tylko kilka wiosen i kilka jesieni."
[ Dodano: 2010-04-10, 17:58 ]
Więc połowa przekątnej= a pierwiastek2/ (kreska ułamkowa)2.
_________________ Tylko w pochłaniającej wszystko pustce samotności, w ciemnościach zacierających kontury świata zewnętrznego można odczuć, że się jest sobą aż do granic zwątpienia, które uprzytamnia nagle własną nicość w rosnącym przeraźliwie ogromie wszechświata.
Połowę przekątnej?? Z tego, co mi wiadomo to ta przekątna w ostrosłupie o podstawie trójkąta powinna mieć 2/3 h. Miałam podobne zadanie, ale w treści miałam podane, że jeden z kątów ma 45 stopni.
[ Dodano: 2010-04-10, 18:09 ]
Sorry, to jest prostokąt, a nie trójkąt
_________________ Tylko w pochłaniającej wszystko pustce samotności, w ciemnościach zacierających kontury świata zewnętrznego można odczuć, że się jest sobą aż do granic zwątpienia, które uprzytamnia nagle własną nicość w rosnącym przeraźliwie ogromie wszechświata.
Połowę przekątnej można też obliczyć z funkcji trygonometrycznych i wychodzi 5 pierwiastek2.
wzor na przekatna to d=pierwiastek z a^2+b^2
czyli:
d^2=4^2+10^2
d^2=16+100
d^2= 116
d=pierwiastek z 116
d=2 pierwiastki z 29
To jest cala przekatna czyli polowa to pierwiastek z 29
Jak badziesz miala jakies niejasnosci to pisz na pw
_________________ "Carpe diem. [...] Napisał tak, ponieważ jesteśmy tylko pokarmem dla robactwa. Ponieważ jest nam dane ujrzeć tylko kilka wiosen i kilka jesieni."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum