Wysłany: 2009-09-07, 16:04 Polski. Notatka na temat ojczyzny.
Cześć. Na jutro mam pewne zadanie z polskiego , które zrobiłam sama.
Nie myślcie ,że chcę was wykorzystać do roboty pracy domowej , nie , nie o to chodzi.
Chcę abyście sprawdzili tą pracę i napisali czy waszym zdaniem może być , ewentualnie możecie nanosić jakieś poprawki czy napisać jak waszym zdanieniem było by lepiej , ok?
oto praca:
Temat: Czym jest dla mnie ojczyzna?
Ojczyzna. Dla wielu ludzi jest to nie tylko mały skrawek ziemi na której muszą mieszkać , również dla mnie.Jako młoda osoba jestem bardzo dumna z faktu iż mieszkam właśnie tu w Polsce. W kraju za który nasi przodkowie niegdyś oddawali swoje życie abyśmy my , młode pokolenie mogli teraz cieszyć się wolnością.
Jestem również dumna z licznego grona sportowców którzy dzielnie walczą o honor wszystkich Polaków. Nie myślą tylko o sobie i o medalach które mogą zdobyć , myślą o całym narodzie któremu czasem potrzebny jest pozytywny rozgłos wśród innych państw świata. Gdyby nie równie ważni pisarze , moja ojczyzna byłaby uboższa. Adam Mickiewicz , Juliusz Słowacki i jeszcze wielu innych talentowanych poetów urodziło się w Polsce i pisało w języku polskim , często gorzko za to płacąc.Polska posiada również wiele symboli narodowych takich jak : czerwono - biała flaga oraz godło przedstawiające białego orła. Ojczyzna powinna być dla nas bardzo ważna , niemal najważniejsza. Powinniśmy się o nią troszczyć każdego dnia , ponieważ to nasz obowiązek. Dostaliśmy od niej wolność w prezencie i dbajmy o to aby już nigdy jej nie stracić.
wolności nie dostaliśmy w prezencie, trzeba się było trochę pomęczyć. pierwsze zdanie z małym skrawkiem ziemi też dziwnie brzmi, no bo czy Polska jest aż tak mała?
Nie mam zastrzeżeń, oczywiście, niektóre zdania można byłoby ładniej sformułować. I jeżeli jest to typowa praca "do zeszytu', a nie jakieś wypracowanie, to i rozwijać się zbytnio nie trzeba...
Nie mniej jednak, coś napiszę jeśli chcesz skorzystaj:
LillyLu napisał/a:
Ojczyzna. Dla wielu ludzi jest to nie tylko mały skrawek ziemi na której muszą mieszkać , również dla mnie.
Ojczyzna - samo słowo nie jest zdaniem. Lepiej by było umieścić "-" jako definicję, albo coś.
Np. Ojczyzna dla wielu ludzi nie jest tylko kawałkiem ziemii ograniczonej granicami, na której mieszkają. Wielu z nas (w tym i ja) widzą w niej coś więcej, coś mniej materialnego. Sentyment, ale również szacunek jaki trzeba okazać zarówno jej jak i każdemu kto na niej przebywa.
(Chciałam wspomnieć o sentymencie właśnie, ale zdanie nie musi tak brzmieć.) - rozwinięcie.
LillyLu napisał/a:
ako młoda osoba jestem bardzo dumna z faktu iż mieszkam właśnie tu w Polsce.
Jako osoba, która niewiele jeszcze przeżyła, jestem dumna z tego, że urodziłam się Polką i dane było mi mieszkać w kraju o tak wspaniałej kulturze, tradycji i historii.
(ogólnie)
LillyLu napisał/a:
W kraju za który nasi przodkowie niegdyś oddawali swoje życie abyśmy my , młode pokolenie mogli teraz cieszyć się wolnością.
Ok ładnie, tu bym proponowała zachaczyć o wojnę.
Jest wiele przykładów waleczności i zapartości polaków, którzy zawsze słynęli z męstwa. Poddawali się ostatni i nawet w sytuacjach kiedy Polska znikła z mapy świata nadzieja nie umierała w sercach moich rodaków.
LillyLu napisał/a:
Gdyby nie równie ważni pisarze , moja ojczyzna byłaby uboższa. Adam Mickiewicz , Juliusz Słowacki i jeszcze wielu innych talentowanych poetów urodziło się w Polsce i pisało w języku polskim , często gorzko za to płacąc.
To lepiej tu żeby było choć trochę chronologicznie. O czasach teraźniejszych później:
LillyLu napisał/a:
Jestem również dumna z licznego grona sportowców którzy dzielnie walczą o honor wszystkich Polaków. Nie myślą tylko o sobie i o medalach które mogą zdobyć , myślą o całym narodzie któremu czasem potrzebny jest pozytywny rozgłos wśród innych państw świata.
ładniej by było bardziej ogólnie.
Współczesna Polska również jest dla mnie dumą, wielu sportowców, którzy reprezentują nasz kraj i starając się w pocie czoła osiagać jak najlepsze wyniki. Jesteśmy bardzo wykształconym narodem. A wśród obecnej opinii mimo niektórych obelg, nie znikają też opisy polskiej gościnności i życzliwości.
-Koniec rozwinięcia-
Do polskich symboli narosowych odnoszę się z szacunkiem (czerwono-biała flaga, biały orzeł) kiedy słyszymy hymn powinniśmy wstać. I choć nie mamy wielkiego pola do popisu możemy naszą wierność ojczyźnie okazywać codzień, małymi ale znaczącymi dla nas przede wszystkim gestami.
Wiem nagmatwałam.
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Ojczyzna dla wielu ludzi nie jest tylko kawałkiem ziemii ograniczonej granicami, na której mieszkają. Wielu z nas (w tym i ja) widzą w niej coś więcej, coś mniej materialnego. Sentyment, ale również szacunek jaki trzeba okazać zarówno jej jak i każdemu kto na niej przebywa.Jako osoba, która niewiele jeszcze przeżyła, jestem dumna z tego, że urodziłam się Polką i dane było mi mieszkać w kraju o tak wspaniałej kulturze, tradycji i historii.W kraju za który nasi przodkowie niegdyś oddawali swoje życie abyśmy my , młode pokolenie mogli teraz cieszyć się wolnością.est wiele przykładów waleczności i zapartości polaków, którzy zawsze słynęli z męstwa. Poddawali się ostatni i nawet w sytuacjach kiedy Polska znikła z mapy świata nadzieja nie umierała w sercach moich rodaków. Współczesna Polska również jest dla mnie dumą, wielu sportowców, którzy reprezentują nasz kraj i starając się w pocie czoła osiagać jak najlepsze wyniki. Jesteśmy bardzo wykształconym narodem. A wśród obecnej opinii mimo niektórych obelg, nie znikają też opisy polskiej gościnności i życzliwości. Współczesna Polska również jest dla mnie dumą, wielu sportowców, którzy reprezentują nasz kraj i starając się w pocie czoła osiagać jak najlepsze wyniki. Jesteśmy bardzo wykształconym narodem. A wśród obecnej opinii mimo niektórych obelg, nie znikają też opisy polskiej gościnności i życzliwości. Do polskich symboli narosowych odnoszę się z szacunkiem (czerwono-biała flaga, biały orzeł) kiedy słyszymy hymn powinniśmy wstać. I choć nie mamy wielkiego pola do popisu możemy naszą wierność ojczyźnie okazywać codzień, małymi ale znaczącymi dla nas przede wszystkim gestami.
masz na myśli coś takiego?
to ma być normalna notatka do zeszytu o ojczyźnie , przeczytaj i napisz czy może być? ^^
No mniej więcej.
Takie małe poprawki techniczne . Dwa razy pojawia się zdanie "
LillyLu napisał/a:
A wśród obecnej opinii mimo niektórych obelg, nie znikają też opisy polskiej gościnności i życzliwości.
usuń z któregoś z miejsc...
Aby wyglądało estetyczniej dodaj akapity:
najlepiej od:
LillyLu napisał/a:
W kraju za który nasi przodkowie niegdyś oddawali swoje życie abyśmy my , młode pokolenie mogli teraz cieszyć się wolnością.est wiele przykładów waleczności i
...
A drugi od:
LillyLu napisał/a:
Do polskich symboli narosowych odnoszę się z szacu
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Np. Ojczyzna dla wielu ludzi nie jest tylko kawałkiem ziemii ograniczonej granicami, na której mieszkają
Ładniej brzmiałoby "jest nie tylko".
Justencja napisał/a:
Sentyment, ale również szacunek jaki trzeba okazać zarówno jej jak i każdemu kto na niej przebywa.
Przecinki przed "jaki" i "jak".
Justencja napisał/a:
Jest wiele przykładów waleczności i zapartości polaków, którzy zawsze słynęli z męstwa. Poddawali się ostatni i nawet w sytuacjach kiedy Polska znikła z mapy świata nadzieja nie umierała w sercach moich rodaków
Zapartości to średnie słowo, lepiej już chyba uporu. Poza tym "zniknęła", a nie "znikła".
Justencja napisał/a:
Współczesna Polska również jest dla mnie dumą, wielu sportowców, którzy reprezentują nasz kraj i starając się w pocie czoła osiagać jak najlepsze wyniki.
To zdanie nie jest logiczne, możnaby np. usunąć "którzy", a kawałek dalej "i", czyli "wielu sportowców reprezentuje nasz kraj starając się...".
Justencja napisał/a:
A wśród obecnej opinii mimo niektórych obelg, nie znikają też opisy polskiej gościnności i życzliwości.
"A w obecnej opinii", zamiast "opisy" - "pochwały".
Justencja napisał/a:
Do polskich symboli narosowych odnoszę się z szacunkiem (czerwono-biała flaga, biały orzeł) kiedy słyszymy hymn powinniśmy wstać.
Podzielić na dwa zdania (kropka po zamknięciu nawiasu. "Kiedy słyszymy hymn - powinniśmy wstać".
Justencja napisał/a:
codzień
Co dzień.
Justencja napisał/a:
małymi ale znaczącymi
Przecinek przed "ale".
Nudziłem się, więc parę poprawek ode mnie
_________________ "Człowiek dobrze się mający jest na płaszczyźnie duchowej bez szans. Głębia to wyłączny przywilej tych, którzy cierpieli."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum