Piszę pracę na konkurs o Unii lubelskiej, uni polsko-litewskiej i bitwie pod grunwaldem.
Te trzy tematy mają znaleźć się w jednej pracy, jakbyście mieli o tym jakieś ciekawe wiadomości, pomysły jak to złączyć czy coś to bardzo proszę xD
ale nie chodzi mi o cały refarat! tylko o jakieś pomysły, ciekawostki.
I przestańcie pisac zawsze wujo google...bo to wkurzające...
potrzebuje jakiś np pomysły jak to połączyć itp
Imię: Sonny de LaVega
Wysłany: 2009-09-18, 18:02
Biorąc chronologię pod uwagę to
najpierw machnij coś o unii w Krewie z 1385r , która połączyła nas i Listwę , napisz dlaczego tak się stało jakie to miało znaczenie itd.
Następnie o Bitwie pod Grunwaldem ...
A Unia Lubelska to dopiero rok 1569... różniła się tym od unii w Krewie , że wieź była silniejsza ponieważ ta z krewy była związkiem słabym chwilami będącym jedynie sprzymierzeńcem wojskowym , ciągle zagrożonym rozpadem i łączyła oba państwa tylko osobą panującego . Natomiast Unii realna połączyła nas całkowicie w jedno państwo , w którym wspólny był król , sejm , senat , polityka zagraniczna , moneta .
_________________ "Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie" A.Einstein
Nie bulwersuj się tak, bo Ci się zmarszczki porobią.. ;/ Wiesz gdzie znajdziesz pomysły? W swojej głowie, bo to Twój projekt.
ale jej pomogłaś, normalnie lepiej niż każde vademecum.
Informacje o tych wydarzeniach znajdziesz w wielu książkach. Ja bym postawiła na koncepcję pracy według: przyczyny-przebieg-skutki. Dopisz jak zapatrywały się na to inne kraje, jakie było znaczenie połączonego państwa.
Polecam Ci tę książkę:http://www.lideria.pl/Historia-Repetytorium-dla-kandydatow-na-studia-prawnicze-historyczne-politologiczne/sklep/opis?nr=89261.
Jako że jest to repetytorium rzuci Ci hm.. punkty, które będziesz mogła rozwinąć dzięki bardziej specjalistycznym książkom.
Nie bulwersuj się tak, bo Ci się zmarszczki porobią.. ;/ Wiesz gdzie znajdziesz pomysły? W swojej głowie, bo to Twój projekt.
Jeśli to twoim zdaniem był bunt to ja jestem święta krowa i rumuński pastuch.
Nie wiem co tam dokładnie było bo wiadomo jakoś mnie to nie interesuje
Ale ogólnie możesz to powiązać jakoś datami, porównując... nie mam jakiegoś większego pomysłu
Chcą od Ciebie, abyś opisała dzieje unii polsko-litewskiej z uwzględnieniem czynników zagranicznych zbliżających te dwa państwa i popychających je ku unii, (Państwo Krzyżackie i tutaj masz wszystkie wojny). Co do ciekawostek.
Co do ciekawostek, to do tego okresu ciężko mi bo to nie jest moja ulubiona epoka. Raczej mogę Ci podpowiedzieć, że warto jakieś założenia planów unijnych przenieść na praktyczną ich realizację w czasach władców elekcyjnych, bo przecież Jagiellonowie wymierają bardzo szybko. Z tego co pamiętam Zygmunt August wyzionął ducha w Knyszynie 2-3 lata później. To bardzo mało.
Polecam koleżance książki Pawła Jasienicy. Zwłaszcza Polskę Jagiellonów w tej kwestii. Ale i Rzeczpospolita Obojga narodów tego autora może się sprawdzić. Tylko zaznacz w pracy wtedy, że opierasz się na poglądach tego jednak kontrowersyjnego momentami autora. Też się z nim nie zgadzam, ale to od niego pasja historyczna się z reguły zaczyna
Swoją drogą gratuluję. Tylko jedna osoba otwarcie przyznała się, że nie ma pojęcia, ale za to wykazała się znajomością wyszukiwarki www.google.pl
Jak coś to pisz na PW. Mnie się też powtórka tych czasów przyda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum