Uzwojenie pierwotne transformatora podłączonego do zródła napięcia przemiennego. W uzwojeniu wtórnym powstało napięcie U1=40V. Gdy uzwojenie wtórne transformatora podłączono do tego samego żródła napięcia to na zwojeniu pierwotnym powstało U2=360V.
a)oblicz napięcie żródła prądu
b)oblicz przekładnię transformatora
c)oblicz napięcie w uzwojeniu wtórnym jeśli uzwojenie pierwotne podłączymy do sieci energetycznej U3=230V
d)w celu ustalenia liczby zwojów obu uzwojeń, uzwojenie pierwotne transformatora podłączono do sieci U3=230V a na rdzeń transformatora nawinięto dodatkowo 1 zwój izolowanego drutu i do jego końców podłączono woltomierz, który wskazał napięcie U4=0.4V Na tej podstawie oblicz liczbę zwojów n1 i n2
(przekładnia) n= Ug/Ud=Id/Ig=Ng/Nd, gdzie Ug to nap. górne, Ud to nap. dolne, Id to pr. dolny, Ig to pr. górny, Ng - liczba zwojów uzw. górnego, Nd- liczba zw. uzw. dolnego.
To jest ten typowy, tyczący się podstawowego parametru transf. mianowicie przekładni. Macie badanie stanu jałowego? Tzn wyznaczanie strat w miedzi i rdzeniu, i współczynnika mocy? Stanu obciążenia, stanu zwarcia? Może macie transformatory energetyczne 3 fazowe? Jeśli do obliczeń nie używacie wartości prądów czy tez mocy to ten pierwszy wzór jest wystarczający. Reszta to logika.
No nic więcej z obliczeń nie robiłem. Nie wiem jak w szkole macie i jak nauczyciel wymaga. Ja liczę by wyszedł wynik, na zapis w ogóle nie patrzę co oczywiście w szkole może nie przejść. Musiałbym szukać szkolnych zapisów by to doń dostosować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum