Chyba wszyscy lubią czekoladę! Przynajmniej ja nie znam osoby, która by ów rzeczy nie tolerowała... Czekolada może być mleczna, gorzka, biała, z różnymi dodatkami i nadzieniami. W sklepie mamy ogromy wybór! Ale, który rodzaj tego produktu jest najlepszy? W czekoladzie najważniejszym składnikiem, powinna być miazga kakaowa.
W białej czekoladzie nie ma dużo miazgi, tylko masła orzechowego. Nie jest to za bardzo zdrowa, ale niektórzy taki rodzaj czekolady uwielbiają.
Mleczna czekolada, jest chyba najbardziej popularna. Sama jÄ… uwielbiam!
W mlecznej czekoladzie, tak jak w nazwie, jest sproszkowane mleko. W tego rodzaju czekoladzie jest pół na pół przetworów z kakaowca i dodatków.
Gorzka czekolada jest najbardziej zdrowa! Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Jest naprawdę zdrowa, chociaż nie wszystkim smakuje...
Czekolady z różnego rodzaju nadzieniami zawierają dużo cukru. Przez to są takie słodkie i niezdrowe...
Na koniec czekolady z dodatkami. Składają się zwykle z czekolady mlecznej i różnych bakalii i innych wymyślnych dodatków. Są takie jak sama czekolada mleczna: pół na pół.
Podsumujmy: najlepiej jeść czekoladę gorzką, potem mleczną i z dodatkami, a na koniec białą i z nadzieniami. Ale ja i tak zostanę przy mlecznej!
Sama czekolada, dzięki miazdze kakaowej i innym przetworom z nasion kakaowca zawiera hormon szczęścia. Przez to, jemy czekoladę, kiedy jesteśmy ze stresowani. Czekolada ma też dużą wartość energetyczną:100 g tego wyrobu to ok. 500- 700 kcal.
Jeśli pomyliłam się w danej sprawie, napiszcie.
_________________
Ci, co rozśmieszają ludzi, cenniejsi są od tych, którzy każą im płakać.
Charlie Chaplin