Czytałam, że zbyt wczesnie rozpoczęcia inicjacji płciowej prowadzi do późniejszej oziębłości, 'niedorozwoju' uczuć.
Być może - ale każdy przypadek należy rozpatrywać INDYWIDUALNIE. Nie można powiedzieć - masz 14 lat - będziesz oziębły, a masz 18 - nie będziesz.
Bynajmniej w żadnej mierze nie oznacza to, że jestem za tym, żeby "dzieci miały dzieci".
_________________ If I could, maybe I'd give you my world
How can I, when you won't take it from me?
Zmiany w psychice zachodzą, zwłaszcza po inicjacji seksualnej. Chyba najgorsze to gdy pierwszy raz nie jest taki jak się go wyobrażało, partner nie był delikatny, kobieta później może się zrazić to kontaktów seksualnych w przyszłości, po przez wspomnienia właśnie z tego pierwsze nieudanego razu.
Jedenastolatka "uprawiająca seks"? Musiało ty wygladać wyjątkowo żałośnie i nieudolnie. No, ale żyjąc w społeczeństwie kierującym się w każdej dziedzinie życia hasłem "kto pierwszy, ten lepszy" nie ma się czemu dziwić. Przecież w plemionach afrykańskich i indiańskich takie dziewczątka są już po pierwszej menstruacji, wiążą się z partnerami i kopulują się dniami i nocami...
Ale w cywilizowanym świecie ociera się to o gwałt/pedofilię.
Niewątpliwie odbija się na psychice. Ludu, przecież taki człowiek w jednym momencie traci dzieciństwo i uczy się krzywego spojrzenia na życie erotyczne. Przepraszam za wulgarne wyrażenie, ale to jest po prostu ku*estwo.
Myślę,że każde wydarzenie,które miało miejsce,a do którego nie dojrzeliśmy odbija się na naszej psychice.
Szczególnie kontakty seksualne.
Przykład myślę,że jest trochę naciągany,ale i tak w możemy zauważyć zjawisko "dzieci bawiących się w seks",gimnazjalistek,czy gimnzjalistów nie mających poszanowania do uczuć oraz własnego ciała.
Współżycie powinno być przede wszystkim nie fizycznym,lecz emocjonalnym zbliżeniem partnerów.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
"ludzkość" nie łapcie mnie za słówka. Globalnie mówie.
I źle robisz.
To w takim razie ja i Frozy nie jesteśmy częścią ludzkości?
Generalizowanie jest złe. Nie ważne kiedy i jak.
Jeśli jednak miałeś na myśli, że seks w młodym wieku nie jest zbyt dobrym pomysłem (V klasa ) to się z Tobą zgadzam. Mimo to, staraj się nie używać zbyt wielkich słów.
_________________ If I could, maybe I'd give you my world
How can I, when you won't take it from me?
Ja się zgadzam. Ludzie coraz bardziej schodzą do poziomu zwierząt ( np.pedofilia, wykorzystywanie). Seks nie jest już tym, czym był kiedyś.
Ludzie się zmieniają w istoty bez uczuć, dążące jedynie do władzy i pieniędzy.
Imię: Marcin
Wiek: 17 Dołączył: 31 Gru 2009 Skąd: Zielone Płuca Polski
Wysłany: 2009-12-31, 22:07
Moim zdaniem seks z partnerem/partnerką powinien być przemyślany. Tylko trudno tu mówić o racjonalnym myśleniu i liczeniem oraz zastanawianiem się nad konsekwencjami w V klasie podstawówki. Uważam, że taka osoba nie jest na tyle dojrzała emocjonalnie i nie powinna uprawiać seksu tylko zająć się dzieciństwem ;p
_________________ ,,Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady.'' - Stanisław Jerzy Lec
Na urodzinach załączyłem telewizor. Zobaczyłem w nim wybuchające world trade center, pomyślałem ,,tata to mi zafundował fajerwerki"
Dzieci (bo inaczej powiedzieć nie można) po prostu za wcześnie teraz wchodzą w świat seksu. Ludzie rozwijają się zbyt szybko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum