Autor
Wiadomo
Wysany: 2019-07-31, 21:23 Cytaty z Biblii, które zmieniły świat i które inspirują...
Biały diabeł napisa/a:
To w biibli jest nakaz że biskup musi mieć żonę i dzieci.
Biały diabeł napisa/a:
w biblii jest zakaz by kokogolwiek poza Bogiem nazywać ojcem świętym
Biały diabeł napisa/a:
Jest też zakaz by robić jakiekolwiek porobimy Boga np rzeźby obrazy itp i zakaz klejenia przed ludźmi czy obrazami i zakaz mielenia się do innych . tylko do Boga.
Szej-Hulud napisa/a:
"A potem Bóg rzekł: «Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj ono oddzieli jedne wody od drugich!» Uczyniwszy to sklepienie, Bóg oddzielił wody pod sklepieniem od wód ponad sklepieniem; a gdy tak się stało, Bóg nazwał to sklepienie niebem.
I tak upłynął wieczór i poranek - dzień drugi. " [Rdz 1, 6-8] - wszyscy znamy ten cytat, prawda? Ale gdzie podziało się sformułowanie "Bóg widział, że były dobre"? Otóż nie ma go tam w żadnej wersji Księgi rodzaju.
Szej-Hulud napisa/a:
'Chociaż mężczyzna i jego żona byli nadzy, nie odczuwali wobec siebie wstydu." [Rdz 2, 25] - cytat ten wskazuje, że wstyd wobec nagości nie był elementem pierwotnego planu Pana.
Szej-Hulud napisa/a:
"W ten sposób Pan rozproszył ich stamtąd po całej powierzchni ziemi, i tak nie dokończyli budowy tego miasta. Dlatego to nazwano je Babel, tam bowiem Pan pomieszał mowę mieszkańców całej ziemi. Stamtąd też Pan rozproszył ich po całej powierzchni ziemi." [Rdz 11, 8-9] - cytat ten wyjaśnia, że nacjonalizmy są w rzeczywistości karą za grzech ludzi po potopie, a zaś narody nie stanowiły pierwotnego planu Pana.
Szej-Hulud napisa/a:
"Ale każda istota wodna, która nie ma płetw albo łusek w morzach i rzekach spośród wszystkiego, co się roi w wodzie, i spośród wszystkich zwierząt wodnych, będzie dla was obrzydliwością. Będą one dla was obrzydliwością, nie jedzcie ich mięsa i brzydźcie się ich padliną. Wszystkie istoty wodne, które nie mają płetw albo łusek, będą dla was obrzydliwością. " [Kpł 11, 10-12] - ten z kolei pokazuje, że jedzenie owoców morza i stosunek seksualny między osobami tej samej płci są w oczach Pana równie grzeszne.
Szej-Hulud napisa/a:
"Nie będziecie obcinać w kółko włosów na głowie. Nie będziesz golił włosów po bokach brody. Nie będziecie nacinać ciała na znak żałoby po zmarłym. Nie będziecie się tatuować. Ja jestem Pan! " [Kpł 19, 27-28] - ten zabrania się tatuować.
Szej-Hulud napisa/a:
"Jeżeli w waszym kraju osiedli się przybysz, nie będziecie go uciskać. Przybysza, który się osiedlił wśród was, będziecie uważać za obywatela. Będziesz go miłował jak siebie samego, bo i wy byliście przybyszami w ziemi egipskiej. Ja jestem Pan, Bóg wasz! " [Kpł 19, 33-34] - to można zrozumieć jako postulat zniesienia państw narodowych.
Szej-Hulud napisa/a:
"Od góry Hor szli w kierunku Morza Czerwonego, aby obejść ziemię Edom; podczas drogi jednak lud stracił cierpliwość. I zaczęli mówić przeciw Bogu i Mojżeszowi: «Czemu wyprowadziliście nas z Egiptu, byśmy tu na pustyni pomarli? Nie ma chleba ani wody, a uprzykrzył się nam już ten pokarm mizerny». Zesłał więc Pan na lud węże o jadzie palącym, które kąsały ludzi, tak że wielka liczba Izraelitów zmarła." [Lb 21, 4-6] - tutaj autor natchniony uczy nas, że Pan nie lubi, gdy się narzeka na bycie głodnym.
Szej-Hulud napisa/a:
"Stamtąd poszedł do Betel. Kiedy zaś postępował drogą, mali chłopcy wybiegli z miasta i naśmiewali się z niego wzgardliwie, mówiąc do niego: «Przyjdź no, łysku! Przyjdź no, łysku!» On zaś odwrócił się, spojrzał na nich i przeklął ich w imię Pańskie. Wówczas wypadły z lasu dwa niedźwiedzie i rozszarpały spośród nich czterdzieści dwoje dzieci. " [2Krl 2, 23-24] - ten fragment może stanowić inspirację dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za dziećmi.
Szej-Hulud napisa/a:
"On będzie rozjemcą pomiędzy ludami
i wyda wyroki dla licznych narodów.
Wtedy swe miecze przekują na lemiesze,
a swoje włócznie na sierpy.
Naród przeciw narodowi nie podniesie miecza,
nie będą się więcej zaprawiać do wojny. " [Iz 2, 4] - fragment ten stanowi inspirację dla pacyfizmu.
Szej-Hulud napisa/a:
"Błogosławieni jesteście, gdy [ludzie] wam urągają i prześladują was, i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was. Cieszcie się i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie. Tak bowiem prześladowali proroków, którzy byli przed wami." [Mt 5, 11] - Pan uczy, że bycie prześladowanym za wiarę w niego nie powinno nikogo martwić.
Szej-Hulud napisa/a:
"A Jezus wszedł do świątyni i wyrzucił wszystkich sprzedających i kupujących w świątyni; powywracał stoły zmieniających pieniądze oraz ławki tych, którzy sprzedawali gołębie. I rzekł do nich: «Napisane jest: Mój dom ma być domem modlitwy, a wy czynicie z niego jaskinię zbójców»." [Mt 21, 12-13] - Pan sprzeciwia się komercjalizacji religii.
Szej-Hulud napisa/a:
"Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. " [Mt 5, 19] - zestawienie z cytatem wyżej dość sugestywnie wskazuje, kto jest najmniejszy. Kto będzie wielki - tego niestety nie wiemy.
Szej-Hulud napisa/a:
"Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią." [Mt 23, 3] - ten cytat inspiruje do sprzeciwiania się hipokryzji wśród przedstawicieli władzy duchownej.
"Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, lecz pomijacie to, co ważniejsze jest w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wiarę. To zaś należało czynić, a tamtego nie opuszczać." [Mt 23, 23] - to nie wymaga komentarza.
"Na to Jezus im odpowiedział: «Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: Ja jestem Mesjaszem. I wielu w błąd wprowadzą." [Mt 24, 4] - Pan przestrzega nas przed nadmiernym zaufaniem do autorytetów, które podszywają się pod niego.
Szej-Hulud napisa/a:
"Wtedy Jezus rzekł do niego: «Schowaj miecz swój do pochwy, bo wszyscy, którzy za miecz chwytają, od miecza giną." [Mt 26, 52] - Pan uczy nas tutaj, że nie warto rozpoczynać wojny na cytaty biblijne.
slavianin napisa/a:
"Ziemia wydała rośliny zielone: trawę dającą nasienie według swego gatunku i drzewa rodzące owoce, w których było nasienie według ich gatunków. A Bóg widział, że były dobre. [Rdz 1, 12]" , "Bóg uczynił dwa duże ciała jaśniejące: większe, aby rządziło dniem, i mniejsze, aby rządziło nocą, oraz gwiazdy. I umieścił je Bóg na sklepieniu nieba, aby świeciły nad ziemią; aby rządziły dniem i nocą i oddzielały światłość od ciemności. A widział Bóg, że były dobre. [Rdz 1, 16-18]", "A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre. [Rdz 1, 31]" - tego kolega nie czytał, co?
slavianin napisa/a:
Po pierwsze, czy utożsamiasz język i narodowość? W takim wypadku Amerykanie i Anglicy to jeden naród. A po drugie, Bóg zaakceptował naród. A jeśli uważasz inaczej, to powiedz Żydom, że nie są narodem, ty "antysemito" .
slavianin napisa/a:
Jakim że to cudem zakaz ucisku przybyszy uznajesz za dowód zniesienia państw narodowych?
slavianin napisa/a:
Nie narzekanie na głód, tylko na Boga. To istotna różnica.
slavianin napisa/a:
To kara za brak szanowania proroka. To okazanie, że Bóg jest potężny.
slavianin napisa/a:
To nie nakaz pacyfizmu, tylko obraz pokoju mesjańskiego. Pacyfizm jest ziemską, często infantylną, ideą. Pokój mesjański jest czymś trwałym.
slavianin napisa/a:
Tak, masz rację. To, że chrześcijanie są prześladowani, to dowód na prawdziwość wiary w Chrystusa. Ci, których dotknie prześladowanie, zostaną nagrodzeni w Niebie.
slavianin napisa/a:
Zgadza się. To także dowód, że Katolicy nie powinni być tylko pokorni, ale usprawiedliwony jest tzw. "święty gniew".
slavianin napisa/a:
"Do czasu przyjścia wiary byliśmy poddani pod straż Prawa i trzymani w zamknięciu aż do objawienia się wiary. Tym sposobem Prawo stało się dla nas wychowawcą, [który miał prowadzić] ku Chrystusowi, abyśmy z wiary uzyskali usprawiedliwienie. Gdy jednak wiara nadeszła, już nie jesteśmy poddani wychowawcy. Wszyscy bowiem dzięki tej wierze jesteście synami Bożymi - w Chrystusie Jezusie. [Ga 3, 23-26]" - cytat ten znosi obowiązek Prawa wobec pogan.
slavianin napisa/a:
Tak, to wszystko prawda. Dlatego krytyka księży, którzy popierają homoherezję jest słuszna. Także tych, którzy łamią przykazania i prawa kościelne. Dlatego słuszna jest krytyka kierowana przez wiele ośrodków katolickich wobec niemieckiej hierarchi, która dąży do coraz większej schizmy...
slavianin napisa/a:
Cytat ten jest poprawny. Niemniej jednak Kościół przyzwala na wojnę sprawiedliwą. Poza tym, czy Chrystus kazał żołnierzowi, któremu uzdrowił sługę, porzucić służbę wojskową? A co mówił Jan Chrzciciel do żołnierzy? "celnicy (..) pytali go: «Nauczycielu, co mamy czynić?» On im odpowiadał: «Nie pobierajcie nic więcej ponad to, ile wam wyznaczono». Pytali go też i żołnierze: «A my, co mamy czynić?» On im odpowiadał: «Nad nikim się nie znęcajcie i nikogo nie uciskajcie, lecz poprzestawajcie na swoim żołdzie» [Łk 3,12-14]." Czyż to zakaz służby wojskowej? Wątpię...
slavianin napisa/a:
homoherezję
Biały diabeł napisa/a:
czytałem biblię setki razy i tam jest wyraźnie napisane że nikogo poza Bogoiem nie można.nazuwac ojcem świętym.
Biały diabeł napisa/a:
Dla katolików ważniejsza jest tradycją niz nauczanie Jezusa.
Biały diabeł napisa/a:
Jezus kazał nam kupić broń A kogo by nie stać to nawet mają sprzedać szatę swojä i kupić broń. powiedz ile procent katolików stosuje się do tego nakazu.?
Biały diabeł napisa/a:
pamiętam jak kiedyś chodziłem do kościoła to widziałem że ludzie tam klejąca przed obrazami
Biały diabeł napisa/a:
pamiętam jak kiedyś chodziłem do kościoła to widziałem że ludzie tam klejąca [...] przed księdzem
Szej-Hulud napisa/a:
Brawo, ale po drugim dniu takiego fragmentu brakuje
Szej-Hulud napisa/a:
Zauważ, że przed zburzeniem wieży Babel ludzie działali ponad podziałami. To Pan ich skłócił i doprowadził do podziałów.
Szej-Hulud napisa/a:
Na głód będący wynikiem podążania za Panem.
Szej-Hulud napisa/a:
Czyli w życiu doczesnym nie warto się starać?
Szej-Hulud napisa/a:
"Dręczono Go, lecz sam się dał gnębić,
nawet nie otworzył ust swoich.
Jak baranek na rzeź prowadzony,
jak owca niema wobec strzygących ją,
tak On nie otworzył ust swoich. " [Iz 53, 7]
Szej-Hulud napisa/a:
To w końcu Chrystus czy Paweł jest mesjaszem?
Szej-Hulud napisa/a:
"Wtedy jeśliby wam kto powiedział: "Oto tu jest Mesjasz" albo: "Tam", nie wierzcie! Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych." [Mt 24, 23-24] - nie wierzę Ci.
Szej-Hulud napisa/a:
Czy to już nowomowa, czy mi się wydaje?
slavianin napisa/a:
Bo niepodzieleni wpadli w pychę. Kain i Abel mówili jednym językiem i co z tego wynikło? Jeden zabił drugiego.
slavianin napisa/a:
Czyli na Boga.
slavianin napisa/a:
Warto. Pokój może zapanować, gdy wszyscy ludzie uwierzą w Chrystusa i będą w pełni przestrzegać przykazań. A nie wtedy, kiedy jakiś kraj całkowicie się rozbroi, bo wtedy przyjdą z innego kraju i tego pacyficznego już nie będzie...
slavianin napisa/a:
"Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, nie nakładać na was żadnego ciężaru oprócz tego, co konieczne. [Dz 15, 28]". Duch Święty, który jest Osobą Boską tak postanowił, nie sami Apostołowie.
slavianin napisa/a:
A czyż ja nazywam siebie Mesjaszem?
slavianin napisa/a:
Prawdziwą ich nazwą jest "najwspanialsi księża, którzy tak miłują homoseksualistów, że negują ich grzech". Podoba Ci się ta nazwa?
slavianin napisa/a:
Nie odpowiadam na resztę Twoich cytatów bo nie na tym miał polegać ten temat. Możesz sobie cytować całą Biblię, od a do zet. Ja i tak nie odpowiadam! Nie wiem nawet, po co zakładałem ten temat... Chyba tylko po to, by panoszyli się po nim jacyś antykatolicy (Uwaga! "Nowomowa"! - sam zgłaszam)... Napiszcie otwarcie: "Nie ma miejsca na żadną pochwałę katolicyzmu!". I wszystko będzie wiadomo. Chyba się nie będę pisał już na tym temacie. Nie wiem, czy kiedykolwiek otworzę tu temat... Może jeszcze kiedyś, byś nie mógł powiedzieć: "Uciszyłem kolejnego «katola»". Atak z wszystkich stron...