Przesuniêty przez: Makabraa | 2014-04-08, 21:17
Autor
Wiadomo¶æ
Cytat:
"PRZYK£AD: "Czystka etniczna – zbrodnia, która wedÅ‚ug rezolucji Komisji Praw CzÅ‚owieka obejmuje deportacjÄ™ i przymusowe, masowe usuwanie lub wypÄ™dzanie osób z ich domów, jawne naruszanie praw tych osób w celu przemieszczenia lub zniszczenia grup narodowych, etnicznych, rasowych lub religijnych." źródÅ‚o: http://pl.wikipedia.org/ "
Cytat:
"Jednak na pewno nie zgodzę się, że Ukraińcy słusznie stawiają pomniki upa i czczą ich, a ty przyrównujesz ich do Ak'owców. "
Cytat:
"pomijając, że przed rozbiorami to były nasze ziemie"
Cytat:
"Ukraińcom zabrano niesłusznie ziemię w traktacie ryskim, ale mimo wymordowania tysięcy Polaków podczas 2 rozbioru
na tamtych ziemiach, Polacy nadal zamieszkiwali tamte tereny."
Cytat:
"Po traktacie ryskim nie wymordowano z tamtych terenów Ukraińców, nie zasiedlano tam
Polaków, bo i tak tam byli."
Cytat:
" Polacy i Ukraińcy zamieszkiwali Wołyń w pokoju i braterstwie. Do czasu gdy powstało upa ze swoją nacjonalistyczną ideologią i zaczęło mordować ludność
z kresów"
Cytat:
"nawet wielu z ex sąsiadów Polaków w Wołyniu podczas tej kruciaty stawało się
zwięrzętami bez serca i litości."
Cytat:
"o tej sprawy nie da się podchodzić bez emocji, bo wtedy nie miała by sensu."
Cytat:
Cytat:
Dlaczego Polacy moga stawiac opor wysiedleniom, a Ukraincy nie moga?
Cytat:
"Ak natomiast wysiedliło Niemców zaraz po(nie po ponad 20 latach im się przypomniało, że to jednak są ich tereny) wysiedleniu Polakków z naszych terenów, w słusznej sprawie staneli Akowcy i nie dopuścili się krwawej rzezi."
Cytat:
"Jeżeli nadal nie widzisz różnicy między naszą słuszną Armią podziemną, a bestialską Armią Ukraińską, to przykro mi."
Cytat:
"Na miano bohatera nie zasługuje się z racji dopuszczenia się mordu na bezbronnych."
$karbówka napisa³/a:
czystka [...] wołyńska [...] nie była ludobójstwem jako takim
Starozakonny PhD napisa³/a:
Zaznaczyłbym jednak, że powinniśmy używać bardziej neutralnego światopoglądowo słownictwa, jak np. "incydent wołyński" czy "zdarzenie wołyńskie".
Nie można mówić o ludobójstwie w przypadku jednorazowego aktu, który w historii świata znaczy tyle, co nic.
który w historii świata znaczy tyle, co nic.
Już "traktowanie Ormian" było bardziej spektakularne.
$karbówka napisa³/a:
debil
Krit napisa³/a:
Przecież to bezczelny troll. Ich się zgłasza, a nie z nimi dyskutuje
Cytat:
Aaaa kużwa mać, cały czas się łapę na tym, że każdy debil tu może pisać bez większych konsekwencji.
to sami również byście to zapewne mocno odczuli (w sensie negatywnym). Taka mała dygresja.
Damn napisa³/a:
Gdyby było tak ostro, jak niektórzy postulują to sami również byście to zapewne mocno odczuli (w sensie negatywnym). Taka mała dygresja.
Prawo (międzynarodowe) nie zawsze jest kryterium obiektywnym. Trudno sobie w ogóle wyobrazić obiektywne kryterium odnoszące się do rozpatrywania tego typu zbrodni.
Inna sprawa, że jest to kryterium uznane na świecie i w miarę ścisłe, także opieranie się o nie winno być w zasadzie podstawą w przypadku rozpatrywania ewentualnych sporów międzypaństwowych.
Przepraszam bardzo za swą wypowiedź. Napisałem ją, gdyż uznałem ten temat za siedlisko trolli, na wypowiedzi niektórych mi wskazywały. W zasadzie, nie spodziewałem się, że ktokolwiek weźmie ją na poważnie, także jeszcze raz przepraszam Cię $karbówko.
) - to trzeba to tłumić korespondencyjnie.
Nie trzeba mnie od razu obrażać.
Damn napisa³/a:
Gdyby było tak ostro, jak niektórzy postulują to sami również byście to zapewne mocno odczuli (w sensie negatywnym). Taka mała dygresja.
$karbówka napisa³/a:
Dziwi mnie też, ten wierno-poddańczy konformizm wobec Ukrainy, jeśli potrafisz ze świadomością, iż mordowano tam twoich rodaków (a może nie - i tu jest sedno sprawy) tak to bagatelizować.
Sacher napisa³/a:
Dlatego też z jednej strony bawi mnie podlizywanie się Ukrainie w taki sposób, ale z drugiej denerwuje mnie też czyjeś negatywne zdanie na temat współczesnych Ukraińców tylko dlatego, że ich przodkowie nie przyjaźnili się z naszymi i tę niechęć potrafili przekształcić w rzeź wołyńską.
Sacher napisa³/a:
Dla przykładu, w świetle ostatnich wydarzeń we wschodniej Ukrainie z jednej strony bawi mnie, a z drugiej wręcz odtrąca, gdy pojawi się Polak i swoją postawę tłumaczy historią.
Sacher napisa³/a:
Mało tego, nie potrafi też zaakceptować faktu, że ktoś jednak tu wspiera choćby i werbalnie Ukraińców. Siedzi sobie natomiast w Niemczech i krytykuje wspieranie Ukrainy, bo przecież nam rodaków zabijali kilkadziesiąt lat temu. ¯ałosne.
$karbówka napisa³/a:
Ja zauważyłem, że zwolennicy zarówno Ukrainy, jak i Rosji, tłumaczą swoja postawę historią.
$karbówka napisa³/a:
Niby, ja?
Cytat:
Nie, chodziło mi o człowieka, który ma pretensje do Ukraińców za zbrodnie ich przodków, ale nie widzi problemu w pracy dla Niemca.