Hej.
Czy mozna sie uzaleznic od "obgryzania" paznokci?
Jesli tak jak mozna z tym walczyc..
Juz kilka razy przestawalem ale po 2-3 tyg. znowu ...
Moze macie jakies swoje sprawdzone sposoby?
Wysłany: 2009-01-05, 13:07
Są jakieś takie preparaty że jak posmarujesz to jak będziesz chciał obgryść to to nie będzie miało miłego smaku i od razu się to odrzuci i przestaniesz. Nie wiem czy działa ale warto spróbować. Popytaj w aptece lub w sklepie z kosmetykami.
_________________ Czerwone korale, czerwone niczym wino
Korale z polnej jarzębiny
I łzy dziewczyny i wielkie łzy
Z miasta płaszcz i korale me
On pochwalił i rzekł
Że zemną zatańczyć chce
Jego dzins i mej bluzki biel
Zwarły się w tangu wnet
Wysłany: 2009-01-05, 15:13
Lukas napisał/a:
Albo kup sobie w aptece "pazurek".
Nieee, to jest straszne
potem nic nie można jeść palcami.. dla mnie to była masakra.
Tylko i wyłącznie silna wola. Obgryzałam do 14 roku życia, potem zamarzyłam o pięknych długich paznokciach i mam;p.
Jedyne co Ci mogę doradzić, to zastanów się kiedy obgryzasz? przed tv, w stresujących sytuacjach? Może warto czymś innym zająć wtedy ręce.
Tradycyjne uzależnienie młodego dziecka, pewnie masz tak odkąd pamiętasz. Podobno się wyrasta...
Ja osobiście uważam że to przez stres taki odreagowanie.Wiem, że to trudne ale może znajdź sobie jakieś inne zajęcie, które zastąpi obgryzanie np.zwijanie kartki papieru w jakąś kostkę.
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Na pewno nie jest to uzależnienie fizyczne. Przyzwyczaiłeś się, po prostu.
Zafascynowana napisał/a:
Są jakieś takie preparaty że jak posmarujesz to jak będziesz chciał obgryść to to nie będzie miało miłego smaku i od razu się to odrzuci i przestaniesz
Moja babcia kupowała, bo miała taki sam problem jak Bosiak ale to i samym zapachem odrzuca
_________________ If I could, maybe I'd give you my world
How can I, when you won't take it from me?
Mam fajne pazurki Nie takie strasznie obrgyzione ze az krawia
tylko czasami sie zapomne i zaczynam obgryzac Zaczalem za kazdym
razem jak mnie najdzie chec na obgryzanie to szczypie sie w ramie
tak jak mówilem wczesniej to tylko czasami xD
_________________ Życie to to, co się przydarza, kiedy jesteś zajęty snuciem innych planów."
Imię: Aleksandra
Wysłany: 2009-01-10, 18:21
eee tam nic nie pomaga... silna wola tez nie... po miesiacu znow zaczelam... ;/
a ten gorzki paluszek nic nie daje.. po dniu juz sie przyzwyczaiłam... i nic to nie dało...
marzą mi się długie paznokcie.. ale co z tego jak i tak je obgryzam.. czasem kapne sie ze mialam nie obgryzac jak juz obgryze wszystkie.. ;/ w szkole mam lepiej bo moje kumpele mnie klepią walą szczypią... robią wszystko abym te palce od buzi odsuneła... ale co z tego jak w domu sie nie moge upilnowac... więc nie wiem jaką mam Ci radę dać bo sama nie potrafie przestać...
_________________ Jestem tylko pyłem..
Jestem tłem i przeraża mnie powietrze..
Oddech łapie mnie za rękaw,
Tak jak śmierć pożąda kata..
Ale przestałem, bo stwierdziłem że to okropnie wygląda i chodziłem wszędzie z rękawiczkami, i nie mogłem obgryzać... Albo staraj się mieć zawsze coś w ręce by się tym zająć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum