pro ana to nienormalne dziewczyny które naczytały się bravo girl i naoglądały hanny montany
slow napisał/a:
obaczyć tysiące blogów
wchodziłam i przerażałam się ... ich "przysięgi"
1. Jeśli nie jesteś chuda, to znaczy, że nie jesteś atrakcyjna.
2. Bycie chudą jest ważniejsze od bycia zdrową.
3. Będziesz się głodziła i robiła wszystko co w Twojej mocy, aby wyglądać coraz szczuplej.
4. Nie będziesz jadła bez poczucia winy.
5. Nie będziesz jadła niczego bez ukarania siebie za to.
6. Będziesz liczyła każdą kalorię i ograniczała ich ilość.
7. Najważniejsze jest to, co mówi waga.
8. Chudnięcie jest dobre, a przybieranie na wadze - złe.
9. Nigdy nie jesteś „zbyt” chuda.
10. Bycie chudą i niejedzenie są dowodami prawdziwej siły woli.
11. Waga jest wskaźnikiem codziennych sukcesów i porażek. 12. Wierzę w perfekcję i chcę ją osiągnąć.
13. Droga do szczęścia jest stawaniem się kimś lepszym niż wczoraj.
to jest dobry kabareto dramat... kabaret jak można byc kimś aż takim głupim a a dramat że młode dziewczyny nabierają się na tą głupotę i wierzą w to.
agusiek napisał/a:
Życie bez jedzenia to nie życie
powiedz to anorektyczkom
Wbrew pozorom,większość jednak zdaje sobie z tego sprawę.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Mieliśmy w szkole rozmowę z jakąś dietetyczką właśnie o anoreksji i postanowiłam w domu wejść na blogi tych dziewczyn. Były masakryczne. W pamięci tkwi mi coś takiego: zdjęcie wychudzonej dziewczyny, dosłownie skóra i kości, a pod zdjęciem podpis "Kiedyś też taka będę ^^" Dla mnie to niepojęte. Jak można się tak krzywdzić. I w imię czego? Szczupłej sylwetki? Bez przesady. Każda z nas chciałaby być szczupła, mieć powodzenie itd., ale ja już zauważyłam, że męska część publiczności nie lubi takich wieszaczków.
Ogólnie to przecież coś się w sprawie anoreksji robi, organizuje się jakieś spotkania, uświadamia o zagrożeniach, a młode dziewczyny nadal w to brną. O jakichkolwiek próbach cenzurowania tego w necie bym zapomniała. Zawsze znajdzie się jakieś obejście, a nastolatki i tak będą robiły co chciały.
Wiecie, że czasem anoreksja nie zaczyna się od diet itp.? Na w/w wykładzie mieliśmy przykład dziewczyny, która miała problemy z żołądkiem i miała trochę zasuszony. Wróciła do szkoły trochę odchudzona, zaczęła mieć powodzenie i przez to nie chciała wrócić do szkoły. Potem było coraz gorzej.
To co kto robi zależy od jego wolnej woli.
To że ja spotkałam xxx osób w pro-anie nie znaczy że każda z nich w 100% zgadza się z wszystkimi "zasadami" tej ideologii.
Większość dziewcząt, nie koniecznie 13, 14 latek, "dołącza" do współnej glodówki bo nie widzi już innej drogi. Przyznaję że zazwyczaj są to dziewczyny z lekką nadwagą lub jak to się mówi mocnej budowy, które mają dość bycia jakby "za dużą wśród rówieśniczek", przynajmniej tak było ze mną. Obecnie staram się znów zrzucić z 10 kg. 2 lata temu wszytko się zaczęło 11 kg w dół i wygląałam jak wieszak uważając że jestem za gruba. Mama siedziała przy mnie a potem pilnowała żebym nie wymiotowała.
Ale mimo wszytko chciałabym być chora.
Może to jest dziwne, ale jeżeli mam być szczęśliwa chodźby chwile a potem umrzeć wole śmierć niż życie z ciągłą myślą że jestem hipopotamem.
Nie wiem skąd się bierze głupota u kobiet , które wierzą w tą "ideologię" Na dodatek wyhodowali ją stereotypach. One się zmieniają, powinna moim zdaniem powstać alternatywna organizacja.
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
Nie wiem skąd się bierze głupota u kobiet , które wierzą w tą "ideologię" Na dodatek wyhodowali ją stereotypach. One się zmieniają, powinna moim zdaniem powstać alternatywna organizacja.
chyba pierwszy raz się całkowicie z tobą zgadzam ^^
_________________ "Raise your swords up high!
See the black birds fly!
Let them hear your rage!
Show no fear!
ATAAAAAAAAACK!" - Amon Amarth
To że ja spotkałam xxx osób w pro-anie nie znaczy że każda z nich w 100% zgadza się z wszystkimi "zasadami" tej ideologii.
Większość dziewcząt, nie koniecznie 13, 14 latek, "dołącza" do współnej glodówki bo nie widzi już innej drogi. Przyznaję że zazwyczaj są to dziewczyny z lekką nadwagą lub jak to się mówi mocnej budowy, które mają dość bycia jakby "za dużą wśród rówieśniczek", przynajmniej tak było ze mną. Obecnie staram się znów zrzucić z 10 kg. 2 lata temu wszytko się zaczęło 11 kg w dół i wygląałam jak wieszak uważając że jestem za gruba. Mama siedziała przy mnie a potem pilnowała żebym nie wymiotowała.
Ale mimo wszytko chciałabym być chora.
Może to jest dziwne, ale jeżeli mam być szczęśliwa chodźby chwile a potem umrzeć wole śmierć niż życie z ciągłą myślą że jestem hipopotamem.
Tyle,że według mnie nie zgadzam się,ale dołączam jest hipokryzją.
One nie mają prawa propagować czegoś czego same nie rozumieją i w czym tkwią.Zwłaszcza,że rodzi to szereg stereotypów o osobach z zaburzeniami ed.A inne wyjście jest .Jest to terapia,akceptacja własnego ciała, dietetyk.Ktoś kto pisze ,że chciałby być chory nie myśli racjonalnie i już w dużej mierze jest chory.Tylko osoba z zaburzeniem potrafi dostrzec w zaburzanich cokolwiek pozytywnego.
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Dla mnie jest to głupota, przez którą nie jedna dziewczyna utraciła zdrowie a nawet życie. Moim zdaniem takie strony, grupy na portalach czy też blogi usuwane lub blokowane, z związkiem do namawiania młodych dziewczyn do stosowania metod będących dla nich uszczerbkiem na zdrowiu przez zmuszanie się do głodówki.
Te blogi, które wyskakują po wpisaniu "po ana"w google są żałosne haha. A żeby dostać się na forum pro ana trzeba się o to bardzo postarać.
Wszystkie osoby pro ana jakie znam, nie wyznają tych wszystkich "zasad" i "przykazań" . Tylko nie całkiem zdrowo sie odchudzają pisząc sobie o tym co i ile zjadły, ble ble, wspomagacze, sudafedy i inne takie.
_________________ Wlecze za sobą morze niby zbrodnię ciemną. Cichy,
spogląda na mnie w rozpaczy. Mieszkam tutaj.
"Ktoś kto pisze ,że chciałby być chory nie myśli racjonalnie i już w dużej mierze jest chory.Tylko osoba z zaburzeniem potrafi dostrzec w zaburzanich cokolwiek pozytywnego."
Czyli skoro chcę być chora znaczy, że już jestem?
Wątpię.
Mam zaburzenia odżywiania i zaburzoną akceptacje siebie itp.
Ale nie jestem chora. Jeszcze.
Psycholog i dietetyk ma mi pomóc?
Chodziłam i tam i tam jeszcze jako mała dziewczynka.
I to dzięki nim tera robię to co robię i dzięki nim nienawidzę swojego ciała i siebie.
Mam zaburzenia odżywiania i zaburzoną akceptacje siebie itp.
Ale nie jestem chora. Jeszcze.
Jesteś.
Zaburzenia odżywiania (ed) są chorobą,bez znaczenia w jakim stopniu.
Niech zgadnę,dopiero będziesz chora jak będziesz chuda ? :)
Sama z pewnością siebie nie wyleczysz.Świat nie stanie się piękniejszy ,gdy schudniesz ,nie dostrzeżesz nagle swojego piękna i nie zaczniesz siebie akceptować.To jedynie może być efektem terapii bądź leczenia szpitalnego.
I większość rzeczy bierze się po prostu z ludzkiej nieświadomości,dziewczyny dostrzegają piękno w skrajnym wychudzeniu swojego ciała, w ciągłym życiu na diecie.Nawet waga nie odgrywa w tym przypadku większej roli. Organizm wyniszczony przez niedobór podstawowych składników. Chudość nie wiąże się z szczęściem,tylko z amnemią,łysieniem, pękaniem skóry,bezsennością,wypadaniem paznokci,odwodnieniem,sinym od zimna ciałem -bez względu na porę roku, wymiotowaniem krwią , kilkuletnią walkę i podczas terapii i w szpitalach,z traceniem bliskich.Żadna w pełni zdrowa osoba nie dąży do czegoś takiego.
— Bob Dylan
— Olga Tokarczuk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum