Aseksualizm Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Uczucia » Aseksualizm

Aseksualizm
Autor Wiadomość

truskawka17.18 
Wymiatacz
katarzyna

Wysłany: 2010-06-18, 21:20   Aseksualizm

Skoro są wątki o homoseksualizmie ,biseksualizmie-to moze co powiecie cos o aseksualizmie? :-) ( braku popędu seksualnego ,zarowno do osob przeciwnej plci ,jak i tej samej) .Jest on coraz czesciej uwazany za 4 normalna orientacje seksualna.
A Wy co o tym myslicie?

psychopathicwizard
Pogromca postów

Wysłany: 2010-06-18, 21:21   

Jak najbardziej spoko, szczególnie u mężczyzn.

Potem pomyślałem 'pier****!" i przeleżałem cały miesiąc...ćpałem, oglądałem telewizję, lizałem rany. Było fajnie.

TQIT 
VIP
Buu.

Imię: Mateusz

Wysłany: 2010-06-18, 21:22   

truskawka17.18 napisał/a:
Jest on coraz czesciej uwazany za 4 normalna orientacje seksualna.

A jak może być nie uważany za orientację lub za orientację nienormalną?

Damn 
Pogromca postów
doomsday killer

Imię: Merigold.

Wysłany: 2010-06-18, 21:23   

Moja koleżanka uparcie twierdzi że jest aseksualna. Echh...

Ja jestem tolerancyjna całkowicie.

I'm born again with snakes eyes
Becoming

psychopathicwizard
Pogromca postów

Wysłany: 2010-06-18, 21:25   

Cytat:
Moja koleżanka uparcie twierdzi że jest aseksualna.

Ile ma lat?

Potem pomyślałem 'pier****!" i przeleżałem cały miesiąc...ćpałem, oglądałem telewizję, lizałem rany. Było fajnie.

Frozy 
Pogromca postów
The Destroyer

Wysłany: 2010-06-18, 21:27   

podobno to jest objaw depresji :D
Show no fear!
ATAAAAAAAAACK!" - Amon Amarth

http://www.formspring.me/Frozy1919

slonko
User

Wysłany: 2010-06-18, 22:02   hmm

Moim zdaniem to już nie jest orientacja skoro orientacje określamy właśnie po dobrze partnerów, jeśli nie jesteśmy zainteresowani żadną z grup to jak w ogóle można mówić o niej. Nie mam nic przeciwko takim ludziom, ale wydaje mi się że nie można nazwać się aseksualistą, bo nasze preferencje zawsze mogą się zmienić.

psychopathicwizard
Pogromca postów

Wysłany: 2010-06-18, 22:06   

Cytat:
Nie mam nic przeciwko takim ludziom, ale wydaje mi się że nie można nazwać się aseksualistą, bo nasze preferencje zawsze mogą się zmienić.

W sumie racja. Gdzies czytalam (mozliwe ze na wiki) iz aseksualnym mozna byc nawet uprawiajac seks. Jakkolwiek moze sie to zgadzac z kobietami, to zdaje sei ze nijak ma się to do panów.

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-06-18, 22:31   

Nie postrzegam aseksualizmu jako orientacji seksualnej.
Zwłaszcza,że przy braku pożądania seksualnego do,którejkolwiek z płci rzeczą niemożliwą jest jrj określenie.Aseksualizm jest często jednym z objawów zaburzeń psychicznych,czy też chorób o tym samym podłożu.Najczęściej wiąże się z brakiem akceptacji własnej osoby.Swojej seksualności,ciała,czy też ambiwalencji uczuciowej.Niemniej z pewnością nie są to zdrowe reakce naszego ciała.Nawet jeżeli ktoś tłumaczy,że jako istota myśląca,wysoce rozwinięta potrafi zapanować nad biologicznym uwarunkowaniem swojego ciała,jest w błędzie.Nie sądzę,by także dana osoba bez konsultacji z psychiatrą była w stanie stwierdzić,że w jej przypadku aseksualizm jest wrodzony,nie jest wynikiem żadnych przeżyć/wydarzeń z przeszłości.Tym bardziej nastolatek,który nie przeżył inicjacji seksualnej nie powinien traktować swojej niechęci do intymnych kontaktów z drugą osobą jako aseksualizmu.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

alpen. 
Pogromca postów
małe duże dziewczę.

Imię: Klaudia.

Wysłany: 2010-06-18, 23:19   

A co mam o tym myśleć?
Nie przeszkadza mi, jak kto sobie chce. Podobnie jak homoseksualiści.
Czy nazwałabym to orientacją? Nie. Ale nazewnictwo to rzecz drugorzędna.

farbenka 
Hiper wymiatacz
Koszykara

Wysłany: 2010-06-18, 23:43   

Frozy napisał/a:
to jest objaw depresji :D

Pewnie i też kompleksów.

Żadna tam orienatcja, jakieś ubzduranie sobie i afiszowanie się z tym. Cho-ro-ba tak jak homoseksualizm.

margola 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-06-19, 08:32   

farbenka napisał/a:
Cho-ro-ba tak jak homoseksualizm.

homoseksualizm jest chorobą?

Co do tematu to hmm jeśli ktoś mówi "jestem aseksualny" do czasu kiedy nie znajdzie sobie chłopaka/dziewczyny to oznacza, że po prostu mu się wydawało(?) albo też chciał uzasadnić to dlaczego niema pięćdziesiątej połówki.

A do tych prawdziwych ludzi aseksualnych nic nie mam, jest to nawet pociągające.

Irma 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-06-19, 09:11   

Myślę, że aseksualizm nie powinien być postrzegany jako wada. Są ludzi z nadmiernym popędem, jak i tacy, którzy go nie mają, choć z biologicznej natury człowieka popęd jest rzeczą całkowicie przypisaną osobie. Można zauważyć, że biologia nie na każdym odbija się tak samo. Aseksualizm zawsze jest czymś lepszym, niżeli nadmierny popęd seksualny, który może przynieść więcej szkody.
Tylko w pochłaniającej wszystko pustce samotności, w ciemnościach zacierających kontury świata zewnętrznego można odczuć, że się jest sobą aż do granic zwątpienia, które uprzytamnia nagle własną nicość w rosnącym przeraźliwie ogromie wszechświata.

Marcheline 
Hiper wymiatacz
Faith - Hope - Love

Wysłany: 2010-06-19, 09:12   

Nigdy nie spotkałam osoby aseksualnej, więc nie mam bezpośrednich doświadczeń w kontaktach z takimi ludźmi. Jestem jednak przekonana, że aseksualność danej osoby nie rzutowałaby na nasze relacje. Mówię tu o relacjach czysto przyjacielskich, nie partnerskich. ;)

slow napisał/a:
Nawet jeżeli ktoś tłumaczy,że jako istota myśląca,wysoce rozwinięta potrafi zapanować nad biologicznym uwarunkowaniem swojego ciała,jest w błędzie

Co za bzdura.

http://www.zakretki.info/
http://www.recykling.pl/

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-06-19, 09:32   

Marcheline napisał/a:
slow napisał/a:
Nawet jeżeli ktoś tłumaczy,że jako istota myśląca,wysoce rozwinięta potrafi zapanować nad biologicznym uwarunkowaniem swojego ciała,jest w błędzie

Co za bzdura.

Bzdura ?
Przytoczyłam jedynie jeden z argumentów osób aseksualnych,który kiedyś dość mocno rzucił mi się w oczy.Nie sądzę,by moja krytyka była bezpodstawna.Popęd seksualny jest normalną oraz jak najbardziej zdrową reakcją naszego ciała.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Odpowiedz do tematu